logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

pytanie do starej gwardi jak kiedyś sie simlocki robiło

dyzio88 12 Paź 2007 16:41 1230 7
REKLAMA
  • #1 4372081
    dyzio88
    Poziom 17  
    Ocena: 3
    witam wszystkich zainteresowanych wczoraj gadałem z chłopakiem co zajmuje się telefonami od ładnych paru lat i powiedział mi ciekawostkę że kiedyś simlocka ściągano za pomocą agrafki mówił że w 5110 strasznie mnie to zaciekawiło i chciałem sie coś dowiedzieć na ten temat i jak wyglądał początki takich zabaw z telefonami np. jakie był pierwsze boxy
  • REKLAMA
  • #2 4372105
    arem
    Poziom 39  
    Ocena: 278
    a dobre to były czasy - dobre
    Opisywania duzo. A tak w skrócie to czy ktos pamięta jak sie robiło 3210 wylutowując eeprom .
    Potem była taka solucja na "ogłupienie" IMEI / ??????????????@#$%^/ i takie różne krzaczki i wtedy ściągało sie simlocka :-))

Widze że masz do mnie niedaleko to możesz wstąpić żeby się więcej dowiedzieć .
  • REKLAMA
  • #3 4372210
    dyzio88
    Poziom 17  
    a nie daleko kiedyś jak bede tam jechał to sie odezwe ale możeci mi to jakoś wytłumaczyć ja jutro poiniem nic tak nokie z sime to chciał bym to zobaczyc jak to działa
  • REKLAMA
  • #4 4372255
    lfanek
    Poziom 26  
    Ocena: 12
    u mnie w miescie w chinskiej restauracji typ sciaga "zlotowka" z jakis tam modeli o.O - tylko jeszcze tego nie widzialem. Ostatnio jaki koles mi mowil jak mu za smoka z 6260 krzyknelem 20zl a on ze chinczyk mu za zeta zetem sciagnie o.O
  • #5 4372679
    dyzio88
    Poziom 17  
    widzę że ifanek robi sobie tego jaja ale ja pisze poważnie
  • #6 4372696
    lfanek
    Poziom 26  
    Ocena: 12
    Lfanek i ja tez pisze powaznie tylko nie wiem ile w tym prawdy ;-)
  • #7 4372903
    Manix
    Poziom 24  
    Ocena: 21
    Oj robiło się różnie: partial flashem, niektóre full flashem. Początkowo wylutowywało się pamięci , potem modyfikacja i wlut z powrotem np. stare ericssony sagemy lub samsungi. Kabelków wtedy nigdzie nie było i trzeba je było składać samemu sporo przy tym eksperymentując. A i solucji było mniej, człowiek dużo uczył się sam i często płaciło się za to "frycowe" zwłaszcza, że internet wtedy u nas jeszcze raczkował. Stare czasy, aż łza się w oku kręci, a i za simlocka liczyło się słono mimo iż siła nabywcza pieniądza była słabsza ( min. 50 zł za proste modele do nawet 200 zł)...nie to co teraz.
  • REKLAMA
  • #8 4374032
    dyzio88
    Poziom 17  
    ale ci co wtedy zaczynali to sa teraz jedni z naj leprzych serwisantów w polsce a może na świecie

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Dyskusja dotyczy metod zdejmowania simlocków ze starszych telefonów, szczególnie modeli takich jak Nokia 5110 i 3210. Wspominano o technikach takich jak wylutowywanie pamięci EEPROM, modyfikacje IMEI oraz stosowanie tzw. "ogłupiania" telefonu poprzez wprowadzanie nieczytelnych znaków, co umożliwiało zdjęcie simlocka. Początkowo brakowało gotowych kabli i boxów, więc serwisanci sami je składali i eksperymentowali z różnymi rozwiązaniami. Wymieniono też metody partial i full flash, a także ręczne lutowanie pamięci w starszych modelach Ericsson, Sagem i Samsung. Koszty zdjęcia simlocka były wtedy znaczne, sięgając od 50 do 200 zł, mimo niższej siły nabywczej pieniądza. Wspomniano również o pierwszych boxach i narzędziach serwisowych, które pojawiały się stopniowo wraz z rozwojem internetu i rynku serwisowego. Obecnie doświadczeni serwisanci, którzy zaczynali w tamtych czasach, są uznawani za ekspertów w branży.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA