logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zaktualizować Smart Clip z Allegro do usuwania simlocka?

Nosek1 09 Lis 2006 18:18 1674 14
REKLAMA
  • #1 3205968
    Nosek1
    Poziom 28  
    Ocena: 11
    Witam na allego pojawiły sie znowu smart clipy oryginalne ale źle updatowane czy da sie je zrobiczeby z nich korzystac??Chodzi mi głownie o simlocka.Oto link do tych smarcikow: http://www.allegro.pl/item139449212_oryginalny_smart_clip_motorola.html i jak on bedzie funkcjonował po ewentualnych zabiegach czy beda jakies problemy czy bedzie poprostu dzialal jak normalny pelnowartosciowy clip tylko z ta roznica ze bez supportu i bez gwarancji??
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 3206048
    leon.euro
    Spec od GSM
    Ocena: 39
    "NADAJĄ SIE NA CZĘŚCI LUB NA PRZEPROGRAMOWANIE NA KLONA...
    ...no chyba że ktos ma takie chody że naprawią mu na oryginała mimo że nie ma gwarancji..."

to ci chyba powinno dac do zrozumienia troche...
    ze to jesli wogole to nie bedzie takie proste...

pozdrawiam leon.
  • #3 3206088
    Nosek1
    Poziom 28  
    Kurna szkoda bo cena jest niska ale jak jest ryzyko nie zrobienia to dziekuje nie bede kupował w ciemno.Dzieki za odpowiedz.Pozdrawiam.
  • Pomocny post
    #4 3206477
    karol0012
    Poziom 19  
    Ocena: 4
    Wydaje mi się, że gdzieś widziałem wsad do smart clipa na model 2.05...albo na "elce" albo gdzieś w necie krążył...poszukam na dysku czy gdzieś go nie mam
    Pozdrawiam

PS zajrzyj tutaj:
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic453776.html
  • Pomocny post
    #5 3206819
    GS_Team
    Poziom 18  
    Ocena: 2
    leon.euro napisał:
    "

Jeśli nigdy tego nie robiliście nawet się za to nie zabierajcie ;)
  • REKLAMA
  • #6 3206988
    Nosek1
    Poziom 28  
    GS_Team napisał:
    leon.euro napisał:
    "

Jeśli nigdy tego nie robiliście nawet się za to nie zabierajcie ;)

Włąśnie do tego jest elektroda :D A miał byś jakies bardzo pomocne info co do tego zabiegu??Bo mnie strasznie rece swedzą na tego clipa :D A dyskusja z podanego linku skonczyła sie na namiarach do typa wiec nie da duzo jedyna rzecz ktora mnie zmartwiła to to ze trzeba programowac a to mnie nie cieszy bo nie robilem tego nigdy :|
  • #7 3207157
    GS_Team
    Poziom 18  
    po pierwsze zakup programatorów kilkakrotnie przebija koszt odesłania 'pacjenta' np do multicomu i zapłacenie za jego naprawę

Po drugie manuala nie dostaniesz prawdopodobnie od nikogo , bo ludzie wolą sami zarobić za wgranie hex'u itd niż rozdawać info na lewo i prawo za free:arrow:

jeśli koniecznie chcesz tego klipa to odsyłaj do multicomu , jeśli faktycznie uszkodzeniem jest tylko SW to nie będzie problemu , naprawa nie powinna przewyższyć 100zl .
  • Pomocny post
    #8 3207621
    strzelec82
    Poziom 18  
    Ocena: 6
    witam, zadałem kilka pytań do sprzedającego oto odpowiedzi:

- urządzenia były otwierane
    -są na 100% oryginalne bo mają układ dallasa zamiast pica który jest w klonach.
    -jakieś diody sie swiecą.

pozdrawiam
    Michał
  • REKLAMA
  • #9 3209508
    Nosek1
    Poziom 28  
    Otwierane hmm ciekawe po co jezeli na bank sa zle updatowane.Kurna chyba rezygnuje jezeli mam nie miec pewnosci co do naprawy tego sprzetu.Ale dzieki serdeczne za odpwiedzi.
  • #10 3210787
    morgan_exe
    Spec od GSM
    Ocena: 116
    kolego widze ze nie siedzisz wogole w temacie, wsadu znikad nie dostaniesz i a programator sporo kosztuje, odpusc sobie bo mozna dolozyc kilkadziesiat zlotych i kupic sprawnego klona (ktory i tak mniej robi niz scrackowana komercha od Zulei :D).
  • REKLAMA
  • #11 3210881
    habrozaurus
    Warunkowo odblokowany
    Ocena: 59
    Po drugie są zdarza sie tak, że smart clip przy aktualizacji pada na amen i nic się juz z tym nie zrobi. Jedynie wymiana u producenta, co równa się z kupnem nowego boxa w Polsce :P
  • #12 3211054
    GS_Team
    Poziom 18  
    strzelec82 napisał:
    witam, zadałem kilka pytań do sprzedającego oto odpowiedzi:

- urządzenia były otwierane
    -są na 100% oryginalne bo mają układ dallasa zamiast pica który jest w klonach.
    -jakieś diody sie swiecą.

pozdrawiam
    Michał

a więc probowali je postawić... zdaje sie ze Michał tylko użycza konta , a prawdziwym sprzedawcą są chłopaki z marsa ;) dziwne ze sami nie zrobili.
  • #13 3211385
    Nosek1
    Poziom 28  
    Standart na allegro cos tego typu jak uszkodzone telefony typ majacy serwis prosi o wystawianie tych telefonow ze swojego konta kogos innego kto nie ma w zakupionych rzeczach czesci itp rzeczy do serwisu gsm.GS_Team napisalem ci maila
  • #14 3211462
    hard
    Poziom 24  
    Ocena: 18
    Ja bym się tej auckji wogóle nie dotykał .Ten kto to sprzedaje doskonale wie że cięzko to bedzie naprawić a może jakiś jeleń się znajdzie (bez obrazy do kogokolwiek).

Mnie jak padł Smart - Clip przy aktualizacjji to za pierwszym razem wymieniono mi od razu z tym ,że dostałem używke (ale co tam podrana obudowa byłe spełniało swoje zadania) a za drugim razem czekałem 3 miesiące , 350 zł i sproro nerwów jeszcze mnie to kosztowało .

Dostałem nawet propozycje ,że mój dostawca mi przeprogramuje na klona ,żebym nie musiał tyle czekać na wysyłke do producenta.
    Nie powiem kto ale moja współpraca z nim już sie na tym zakończyła.
  • #15 3213314
    Nosek1
    Poziom 28  
    Aha wiec jak bede kupowal to kupie 100% sprawny i oryginalny nie bede kabinował-Szkoda czasu temat zamkniety

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy problemów z aktualizacją oryginalnych Smart Clipów zakupionych na Allegro, które są źle zaktualizowane i nie działają poprawnie do usuwania simlocka. Urządzenia te są oryginalne, posiadają układ Dallas zamiast PIC, ale były otwierane i mogą być uszkodzone programowo. Próba samodzielnej naprawy lub aktualizacji wymaga posiadania programatora, który jest kosztowny, a dostęp do wsadu (firmware) jest ograniczony i trudny do zdobycia. Wiele osób odradza kupowanie takich uszkodzonych Smart Clipów ze względu na ryzyko trwałego uszkodzenia podczas aktualizacji, co skutkuje koniecznością wymiany na nowy sprzęt lub kosztowną naprawą u producenta lub serwisu. Alternatywnie sugeruje się zakup w pełni sprawnego klona, który jest tańszy i łatwiejszy w obsłudze, choć ma ograniczone możliwości w porównaniu do oryginału. W przypadku problemów z aktualizacją, naprawa może kosztować około 100-350 zł i wiązać się z długim czasem oczekiwania. Brak oficjalnego wsparcia i gwarancji dla uszkodzonych urządzeń jest istotnym czynnikiem ryzyka.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA