logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Protool Pro - sposób dokonywania animacji. Przemieszczenie obiektów.

MirM 09 Lis 2006 22:07 1100 1
  • #1 3207037
    MirM
    Poziom 11  
    Witam. Chciałem zapytać użytkowników programu Protool Pro v6.0 z SP3 o sposób dokonywania animacji. Problem jest następujący:
    Mam dwie windy w budynku i 3 piętra+parter. Na początku winda nr. 1 jest na parterze a winda nr. 2 na 3 piętrze. Zależnie od wyboru przycisku winda numer 1 ma jechać na dany poziom. Jeżeli na przykład zostanie naciśnięty przycisk numer 2 winda nr 1 pojedzie na 2 piętro (pojedzie więc od 2 poziomy wyżej) a winda nr 2 powinna się zatrzymać na 1 piętrze ( czyli o dwa poziomy w dół). Jeżeli winda nr 1 pojedzie na 3 piętro to winda nr.2 będzie na parterze itd. Program na sterownik S7-300 pisany w Step 7. Nie wiem jakie procedury napisać aby dokonać przemieszczenia tych obiektów zgodnie z wymaganiami, które napisałem, zależnie od wciśniętych przycisków. Windy to obiekty typu rectangle (tak najprościej :)). Jeśli ktokolwiek dysponuje wiedzą na temat tworzenia animacji w Protool lub ma może jakieś materiały na ten temat to bardzo proszę o odpowiedzi na forum.
    Dodam, że jestem początkującym użytkownikiem Protoola, pewne rzeczy już umiem robić (nauczyłem się z helpa) ale nie mogę poradzić sobie z tym problemem. Pisałem już na forum podobny post-odpowiedź jaką otrzymałem jest trochę niezrozumiała dla mnie. Jak pisałem powyżej nie jestem użytkownikiem doświadczonym więc proszę o wyrozumiałość. Jeszcze raz dziękuję.
  • #2 3207763
    andy1955
    Specjalista Automatyk
    Ocena: 50
    w Protoolu masz zapewne jakiś graficzny symbol windy, który ma być animowany. We właściwościach symbolu znajdziesz opcję "Position"
    Zdefiniuj tam zmienną X oraz Y pod "Offset". Tymi zmiennymi możesz przemieszczać symbole po ekranie.
    W programie musisz przypisać odpowiednie wartości tym zmiennym np.:
    U E1.0 //winda jest na I piętrze
    fp M 1.0 //pomocniczy merker -flanka
    = M 1.1 // FP
    U M 1.1 //warunek skoku
    SPBN skok
    L 20 //wartość offsetu I piętra
    T MW 10 // zmienna offsetu
    skok: NOP 0
    Tą procedurę musisz napisać także dla pozostałych pięter.
    Należy jeszcze dodać,że tą metodą nie uzyskasz płynnej animacji poruszanego objektu (winda będzie skakać od piętra do piętra).
    Możesz np. wykorzystać timer lub licznik do płynnej zmiany offsetu a graniczną wartość, do której będzie licznik liczył, ustalisz przyciskami windy - takim samym sposobem jak powyżej.
    W przypadku gdy winda zatrzyma się między piętrami musisz także zatrzymać liczenie.
REKLAMA