logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Nadajnik w barierze optoelektr. pytanie o elementy.

PrzemoKK 10 Lis 2006 11:58 1590 5
REKLAMA
  • #1 3208357
    PrzemoKK
    Poziom 13  
    Ocena: 11
    Witam, muszę zbudować nadajnik taki jak w załączniku, ale mam pytanie, z tego co się zorientowałęm to układu UL1321 nie ma już w sprzedaży, czy jest jakiś inny zamiennik który można by kupić zamiast niego ? Druga sprawa to diody, w katalogu ELFA znalazłem diode podczerwieni, lecz jak doczytałem to koszt wysyłki jest dużo wyższy od ceny kilku tych diod. W związku z tym czy ktoś może mi polecić jakiegoś innego producenta, ewentualnie sklep internetowy gdzie do diod będą podane karty katalogowe (sa mi potrzebne dokładne dane diod które kupie, a w sklepach elektronicznych chyba nie zawsze znają producenta diod i nie mają kart katalogowych).
    Załączniki:
    • Nadajnik w barierze optoelektr. pytanie o elementy. r016.gif (4.58 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 3208775
    fryzbi
    Poziom 15  
    Ocena: 18
    Na tym forum masz zamiennik. Części szukaj w sklepie elektronicznym w swoim mieście a jak nie to skorzystaj z allegro.
    Jest też dużo sklepów elektronicznych online - poszukaj w google.

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #3 3208887
    Alpha
    Poziom 26  
    Ocena: 459
    fryzbi napisał:
    Na tym forum masz zamiennik. Części szukaj w sklepie elektronicznym w swoim mieście a jak nie to skorzystaj z allegro.
    Jest też dużo sklepów elektronicznych online - poszukaj w google.

Pozdrawiam

Nie ma to jak konkretna odpowiedz - na pewno pomogła.

Tu masz odpowiedzi, w drugim linku konkret:
    http://plmiscelektronika.elektroda.net/plmiscelektr/2006_05/2006_05361.htm

http://www.elektroda.net/uzytkowa/plmiscelektr/2005_07/2005_07483.htm (LA3101).

Z tą dostępnością to ja nie widze problemu (np. w Poznaniu www.gembara.pl) . Ale 10 zł w błoto. Raczej znajdz sobie inny schemat bariery podcz.

Ale faktycznie - polecam wczesniej używać "Szukaj"
  • REKLAMA
  • #4 3210854
    fryzbi
    Poziom 15  
    Ocena: 18
    PrzemoKK bardzo przepraszam... miałem dać ci jeszcze linka z elektrody, ale z tego wszystkiego nie zamieściłem go. Alpha mnie zganił... a jego drugi link miał być umieszczony w moim poście.

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #5 3211648
    PrzemoKK
    Poziom 13  
    Ocena: 11
    Ok, dzięki za linki. Kolega pisze żeby znaleźć inny schemat, generalnie chce zbudować bariere nie jako element zabezpieczenia, tylko na próbe, nazwijmy to że do testów. Ten schemacik wydaje mi się dość prosty i tani w realizacji, tyle tylko że teraz się zacząłem zastanawiać nad tym układem, chyba zastosuje inny podany w linku LM 381 bądź LA 3101.
  • #6 3218774
    Alpha
    Poziom 26  
    Ocena: 459
    Wiec tym bardziej zrezygnuj z tego schematu. Zastosuj układ NE555 lub chociażby generator na dwóch tranzystorach. Tego nie bede Ci szukał, bo znajdziesz bez problemów.
REKLAMA