logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Xilinx ISE + Modelsim - problemy z podglądaniem pamięci

sepher 10 Lis 2006 14:38 1856 2
REKLAMA
  • #1 3208845
    sepher
    Poziom 19  
    Ocena: 4
    Witam!

Mam problem z podglądem zawartości pamięci podczas symulacji w Modelsimie.
    Kod pamięci wygląda następująco:

type ram_type is array (0 to 15) of std_logic_vector(15 downto 0);
    signal RAM : ram_type:=(	X"0064", X"0064", X"0064", X"0060", X"1064", X"0064", X"0064", X"0064",
    									X"0064", X"0064", X"0064", X"0064", X"0000", X"0000", X"0000", X"FFFF");

ram_handler : process (clk)
    begin
       if (clk'event and clk = '1') then
            if (WE = '1') then
             RAM(conv_integer(wr_addr)) <= data_in;
            end if;
          data_out <= RAM(conv_integer(read_addr));
       end if;
    end process ram_handler;

Jako porty zadeklarowane są wejścia danych, adresowe, wyjście danych, sygnał WE i zegar. Jeśli symuluję w Modelsimie samą pamięć, podgląd jej zawartości (przez opcję menu View->Debug windows->Memory) jest dostępny. Po umieszczeniu pamięci w większym projekcie jako jednego z sygnałów (deklaracja i proces obsługi są identyczne), podgląd pamięci podczas symulacji w Modelsimie nie jest dostępny - okienko pokazujące spis sygnałów reprezentujących pamięci jest puste. Nie widać nic w symulacji behawioralnej ani post place and route. ISE podczas syntezy poprawnie rozpoznaje pamięć jako distributed dual port RAM. Używałem już kiedyś opcji podglądu, ale RAM w projekcie był zespołem (macierzą) rejestrów - bez problemu dało się podejrzeć ich zawartość jako pamięci, także po dołączeniu do całego projektu. Mógłby ktoś powiedzieć co robię nie tak? Wgląd do pamięci bardzo mi się przyda przy debugowaniu.
  • REKLAMA
  • #2 3244976
    tony_tg
    Poziom 16  
    Ocena: 3
    Czesc,

Jak masz jeszcze ten problem to jak bedzie Ci sie chcialo i mozesz to podeslij mi na priva to co symulujesz i zerkne na to. Chwilowo nie mam czasu na przygotowanie wlasnego design'u aby powtorzyc to co Ty dostajesz ale jak juz by cos bylo co sie symuluje to moglbym popatrzec na to.

Pozdrawiam,
    tony_tg
  • #3 3254584
    griva
    Poziom 17  
    Ocena: 1
    na podglad po place and route bym nie liczyl.

natomiast w innym przypadku sprawdz czy podczas kompilacji niczego nie optymalizyjesz czy kompilacja jest debugowa. defaulotowo chyba jest -o2
REKLAMA