logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Bluescreeny na WinXP z Athlon 750 i ECS K7VZA - przyczyny i możliwe rozwiązania

carl02 10 Lut 2007 21:25 2752 28
REKLAMA
  • #1 3554007
    carl02
    Poziom 14  
    Ocena: 7
    Witam,
    problem się ma następująco: posiadam w domu dwie jednostki komputerowe, z których jedna wygląda tak:
    AMD Athlon 750MHz
    ECS K7VZA rev. 3.0 (VIA KT133A)
    256MB SDRAM (2x128MB SDRAM)
    GeForce2 MX400 64MB TVout AGP
    nagrywarka CD-RW Lite-ON
    Dysk Seagate jakiś 4,3GB
    zasilacz Fortron 350W
    karta sieciowa Realtek na PCI
    jakiś FDD
    OS WinXP Pro SP2

Teraz sprawa ma się następująco:
    Do płyty wgrany jest najnowszy BIOS, ustawienia zoptymalizowane na najwyższą wydajność, dysk i napęd na osobnych taśmach, zasilacz stabilny i porządnej firmy, temperatury w stresie i w spoczynku w normach, kondensatory całe, chipset letni podczas długotrwałej pracy, pamięci przetrwały bez wykazania najmniejszego błędu 5h-test Memetestu (sprawdzane na innej płycie głównej, niż wspomniana wyżej), sterowniki od zintegrowanej dźwiękówki i karty graficznej możliwie najlepsze (nie oznacza, że najnowsze) pod ten system i ogólnie pod wiek sprzętu. Ale mimo wszystko sprzęt zachowuje się tragicznie; dzieje się tak tylko podczas pracy dysku, czyli np. podczas nagrywania, kopiowania danych na dysk, przerzucania danych z folderu do folderu, rozpakowywania i pakowania Winrar'em, tworzenia kopii zapasowej dysku, sprawdzaniu przez antywirusa w poszukiwaniu wirusów. A co się dzieje? Otóż właśnie w takich momentach, w dowolnej chwili działania np. nagrywania (może to się stać w 1 sekundzie nagrywania, ale równie dobrze może się to stać na ostatnim procencie) lub kopiowania danych na dysk ten nagle się wyłącza, wyrzuca mi bluescreena, następuje zrzut pamięci fizycznej na dysk i pokazuje mi komunikaty, typu: "PAGE_FAULT_IN_NONPAGED_AREA" czy "BAD_POOL_CALLER". Podmieniałem dyski, kartę graficzną (na ATI Radeon 9200), nawet podmieniłem zasilacz, ale nic to nie dało... A no i za każdym razem wyskakują zupełnie inne cyfry na dole...
    Pomocy szukałem na elektrodzie i google, niestety bezskutecznie, bo wszędzie się okazało, że to wina RAMu, a ten jest u mnie 100% sprawny (nawet zapomniałem dodać, że kilka kości podmieniałem z drugiej jednostki i to samo się dzieje).
    Przeszukałem cały ten link: http://www.pcformat.pl/forum/showthread.php?tid=7892
    spisywałem numery błędów, ale za każdym razem wychodziło coś zupełnie innego, jakby coś nowego ciągle robiło błędy...
    Myślicie, że to płyta główna? Ja mam takie podejrzenie...
  • REKLAMA
  • #2 3554081
    Dydzio
    Poziom 30  
    Ocena: 43
    pamięci przetrwały bez wykazania najmniejszego błędu 5h-test Memetestu (sprawdzane na innej płycie głównej, niż wspomniana wyżej)

Koniecznie przetestuj na tej płycie!!!
    To, że gdzie indziej działają nie znaczy, że tutaj też będą.
  • #3 3554499
    carl02
    Poziom 14  
    A więc dobrze, odpalę je na tę noc i rano powiem co i jak.

A i dziś zauważyłem kolejny błąd w działaniu: wystarczy dłuższa nawet instalacja czegoś większego (był to pakiet office w tym wypadku) i dzieje się to samo... A dysk przy instalacji zasuwa nieźle ;) Sprawa pochodzi jakby od dysku... Ale z innym dyskiem było dokładnie to samo... Ogólnie posiadam 3 dyski, na dwóch było to sprawdzane, jeden z tych dysków pochodzi z komputera, z którego obecnie piszę i nie ma żadnych tego typu problemów, a na Athlonie są... Może to kontroler IDE ma coś z tym wspólnego?
  • REKLAMA
  • #4 3554620
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #5 3554943
    arcady11
    Poziom 18  
    Ocena: 92
    moim zdaniem powodem błędnej pracy płyty są zimne luty pod małym mostkiem południowym. W tej chwili płyty pod socket a sa tak tanie, ze nie warto kombinować, szkoda czasu. Chcesz to polece ci coś stabilnego z MOBO.
  • #6 3555516
    carl02
    Poziom 14  
    Hmmm... całonocna praca Memtestu na tej płycie i... ani jednego błędu na kościach RAM. Dodam też, że sprzęt wyczyszczony bardzo dokładnie. Powyższa odpowiedź w sumie chyba potwierdza moje obawy. A płytę sobie sam wybiorę, dzięki za zainteresowanie, ale czekam też na sugestie innych osób :)
  • #7 3555892
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #8 3556089
    carl02
    Poziom 14  
    Tak już też robiłem... Niestety nic... Mam tu wgrany najnowszy BIOS... Może to on powoduje takie zamieszanie? Dodam, ze BIOS jest oficjalny ze strony ECS'a.
  • #9 3556363
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #10 3556471
    carl02
    Poziom 14  
    Wszystko jasne oprócz tego:
    Nirvanowiec napisał:

2 Sprawdz dysk hdtune
    3 sprawdz szelki

Co to te "szelki"? A dysk hdtune to zwyczajnie twardziel?
    Kondensatory, jak wspominałem wyżej, całe (to prawda, nie napisałem: płaskie, ale takie właśnie są, płaskie jak stół, bez przebarwień :))

Temperatura komponentów w normach, o czym również pisałem wyżej, a przedstawiają się one tak: procesor w stresie 45 stopni, mobo po paru godzinach: 35 stopni.

Wykresy ze SMARTA w normie.
    Rdzeń procesora bez żadnych ukruszeń. Próbowałem nawet podnieść mu napięcie do 1,8V (zamalowałem wszystkie mostki L7), ale nic to nie dało. Stabilniej komputer nie działa. Do O/C też procek skory nie jest. Ustawienia BIOSu resetowałem przed chwilą i zapuściłem do nagrania jakąś płytkę - reset i bluescreen.
  • #11 3557157
    dzg4
    Poziom 31  
    Ocena: 356
    Witam.Też miałem ECS-a K7VZA działy się takie i inne cuda ,zawieszła się mysz ,w ostatniej fazie nagrywania poprostu komp się resetował.Na samym początku wymieniłem zasilacz, póżniej grafikę a na końcu płytę główną teraz posiadam K7s5a ta płyta działa bez problemów.Często po zmianie biosu tak się działo z K7VZA.Wniosek?.
  • #13 3557533
    carl02
    Poziom 14  
    dzg4 napisał:
    Witam.Też miałem ECS-a K7VZA działy się takie i inne cuda ,zawieszła się mysz ,w ostatniej fazie nagrywania po prostu komputer się resetował.Na samym początku wymieniłem zasilacz, póżniej grafikę a na końcu płytę główną teraz posiadam K7s5a ta płyta działa bez problemów.Często po zmianie biosu tak się działo z K7VZA.Wniosek?.

Wniosek oczywisty - albo pierwotny BIOS, a jak nie - płyta na śmieci :)

Też myślałem nad K7S5A w jakiejś późniejszej wersji, to są stabilne płyty no i dają minimalne co prawda, ale dają możliwości przetaktowania. Nie będę się rzucał na coś innego, wybiorę K7S5A.

EDIT: A co myślicie o overclockerskim (i zarazem nieoficjalnym) BIOSie do tego? Właśnie przed sekundą go ściągnąłem. Póki co nie flashuję, wolę poczekać na opinie :)
  • #14 3558211
    jankolo
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 585
    Nirvanowiec napisał:
    2 Sprawdz dysk hdtune

Nie ma takiego dysku. Chyba że kolega chciał napisać sprawdź dysk przy pomocy hdtune: w takim przypadku jest to nazwa programu
    Nirvanowiec napisał:
    3 sprawdz szelki

Niech koledze nie kojarzy się cokolwiek szerszego od przewodu dwużyłowego z materiałem z którego wykonane są szelki podtrzymujące spodnie.
  • REKLAMA
  • #15 3558348
    carl02
    Poziom 14  
    Aaaaa teraz to rozumiem :) A więc taśmy są na pewno OK, wszystko to sprawdzane było na kompie drugim, sprawnym, na którym nie ma tego problemu. Podsumowując - dyski są OK, ich się uwiesić nie można.
  • #16 3558437
    kernel_panic
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    Wydaje mi się, że problem nie jest banalny, i że wyglada mi to na problem plyty glownej. Proponuję sprawdzić monity systemu w oprogramowaniu, które zamieszczam.
    P.S. Zakładam, że używasz Windows więc oprogramowanie serwuję Ci pod tą własnie platformę.
    Życzę sukcesów.
    Załączniki:
    • mswinerr.zip (45.51 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #17 3560224
    El Diablo
    Poziom 20  
    Ocena: 49
    a probowales po prostu wrocic do starej wersji biosu? ze oficjalny to nic nie znaczy, moze to jakas beta wersja ? ja tak mialem ... a aktualizowales z dosa czy przez jakis winflash ?
  • #18 3561310
    carl02
    Poziom 14  
    Właśnie wgrałem tego overclockerskiego BIOSa i aktualnie siedzę na tym kompie, gdzie jest ECS. Żadnej zmiany, ale fajne są możliwości zmiany FSB (do 166MHz)
  • #19 3562532
    elektron1
    Poziom 16  
    Ocena: 3
    Pierwsze co się narzuca to problem z pamięcią . Fizyczną , wirtualną , cahe procesora. Wyłącz cahe L1 lub L2 i sprawdź co się stanie, oczywiście komputer bardzo zwolni. Tego typu płyty miały problem z slotami pci . Wymagały przekładaniu urządzeń pci w inne gniazda. Jeżeli to nie pomoże uruchom komputer F8 Włącz rejestrowanie przy rozruchu i doprowadź do BLU-screen . Uruchom ponownie i zobacz zawartość pliku ntbtlog.txt
  • REKLAMA
  • #20 3571802
    Uco
    Poziom 16  
    Ocena: 29
    Witam,
    ta plyta to ocean kłopotów od kiedy ją kupiłem były problemy np z nagrywaniem komp się zawieszał(symaulacje ok) nie pomogły aktualizacje biosu okazało się później że dopiero jak wydali nowy sterownik do chipsetu czy kontrolera ide problem ustąpił, inny problem to błedy w memtescie choć pamięci są sprawne-testowane na innej plycie, win98se zawiesza się linux też wprawdzie nie co 10 min ale co kilka godzin, podciągnięcie o parę MHz i komp nie rusza, przy wychodzeniu z "stanu uśpienia" pojawiają się mostek ISA(!!), a karta sieciowa przestaje działać, nie pomaga reinstalka. nie polecam tej plyty.
  • #21 3572515
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #22 3573572
    willyvmm
    Poziom 31  
    Ocena: 364
    heh po poście kolegi @Uco dopiero zaskoczyłem że miałem do czynienia z taką właśnie płytą.
    Niby testy wszystko ok. Linux z liveCD niby chodzi, ale próba zainstalowania windowsa na dysku zawsze kończyła się w innym miejscu z innym komunikatem. Raz nawet przeszła do końca, ale przy pierwszym uruchomieniu rozsypało się wszystko. Ostatecznie wyjąłem z niej BIOS, bateryjkę i ruchem zgodnym z krzywą balistyczną wylądowała ostatecznie w koszu.
  • #23 3574020
    dzg4
    Poziom 31  
    Ocena: 356
    Popieram z tą płytą tylko tak trzeba.Jej młodsza siostra K7VMA pracuje z procesorem DURON 750 żadna rewelacja ale jest stabilna a w dodatku wykorzystana jest jej grafika i muzyka i wszystko ok.
  • #24 3575030
    carl02
    Poziom 14  
    Ja natomiast mam zamiar kupić płytę Shuttle AK32A. Na początku myślałem o ECS K7S5A, która jest bardzo udaną płytą, ale razi mnie w niej chipset SiS. Słyszałem, że ten chipset to i tak bardzo udana konstrukcja, chipset wręcz legendarny, ale ja z SiS'em mam przykre doświadczenia... A ta Shuttle ma już VIA KT266 i tak samo jak K7S5A obsługuje zarówno SDRAMy jak i DDRRAMy. Uważacie, że to będzie dobry wybór?
    Dodam, że na allegro ją znalazłem, ale według regulaminu elektrody nie mogę wkleić linku do tej aukcji. Radzę wpisać jak juz w wyszukiwarkę "AK32A" i proszę o opinie.

EDIT:
    Dodam, że płyta również wylądowała już ale w... pudełku, bo może jeszcze ktoś chętny ją kupi za chociaż te 20zł (budżet 16-latka nie jest zbyt regularnie zasilany :)). Wylądowała tylko dlatego, że jak rodzice zabierali się za pisanie w Wordzie, to system im się wysypał i... No i oczywiście utracili wszystkie dane :) Bardzo tym faktem byli, delikatnie mówiąc, niezadowoleni, to im podmieniłem płytę główną i procka na starego poczciwego, ale stabilnego K6-2 400MHz i płytę Gigabyte GA-5AX no i wszystko działa znaaacznie wolniej, ale bez zawieszek i tego typu innych przygód.
    Kolego vogelek23, dziękuję za link, może kiedyś, jak mnie coś natchnie to odpalę tego K7VZA na stole i zobaczymy osochozi. Aha i mam jeszcze jedno pytanie - zna ktoś jeszcze płyty takiego typu jak np. K7S5A, tzn. mające obsługę zarówno SD- jak i DDR-RAM (oczywiście na Socket A)? Tylko na takich mi zależy obecnie.
  • #25 3576033
    kiler129
    Poziom 27  
    Ocena: 80
    Wiesz co ci powiem ta obsługa sdr i ddr to jest tak że albo jedno albo drugie, nawet jak pisza ze oba razem to sdr`y się gryzą,
    Co do polecanych płyt to Jeśli ma być tanio to AsRock K7VT4A+ lub K7VT4A PRO.
    Różnica między nimi jest taka że pro posiada kontroler raid i SATA i nie jest wiwle droższa więc ja przychylałbym się do pro :)
  • #26 3577860
    Babka
    Poziom 15  
    Witam.
    Jak widać wszyscy się biorą za usterkę nie od tej strony.
    Wystarczy poszukacz na necie - ECS K7VZA ma feler fabryczny w jednym z mostków, płyta jest oparta na sprzęcie KT-133 firmy VIA. Właśnie podczas kopiowania lub korzystania z magistrali na maksa komputer się zawiesza. Co zrobić, VIA wydało pacza na ten model mostka, po zainstalowaniu przestalem mieć jakie kolwiek problemy, no oczywiście jest to półśrodek ale działa bez zarzutu.
    Sciągnij sterowniki najnowsze do VIA in4 i pacza i będzie okiej.
    Pozdrawiam

Zajżyj tutaj:
    http://www.georgebreese.com/net/software/readmes/vlatency_v020b21_readme.HTM
  • #27 3589949
    carl02
    Poziom 14  
    kiler129 napisał:
    Wiesz co ci powiem ta obsługa sdr i ddr to jest tak że albo jedno albo drugie, nawet jak pisza ze oba razem to sdr`y się gryzą,
    Co do polecanych płyt to Jeśli ma być tanio to AsRock K7VT4A+ lub K7VT4A PRO.
    Różnica między nimi jest taka że pro posiada kontroler raid i SATA i nie jest wiwle droższa więc ja przychylałbym się do pro :)

kiler129, wiem doskonale, że nie mogę do tej płyty wrzucić jednocześnie DDRów i SDRów. Chodziło mi o to, że może w przyszłości zainwestował w dedeery i by wszystko działało szybciej.

Babka, dałeś mi nadzieję :) Możesz mi powiedzieć, jak konkretnie nazywa się ten Patch? VIA 4in1 mam najnowsze, ale to nadal nic nie daje. Wystarczy, że chcę skopiować głupi film na dysk a system od razu się zawiesza. Miałeś identyczne objawy? Może posiadasz jeszcze tego patcha do płyty?

EDIT: Aha, kolego Babka, ja mam wersję 3.0 tej płyty, ten patch jest dedykowany właśnie pod tę wersję?
  • Pomocny post
    #28 3590844
    Babka
    Poziom 15  
    Witam
    Ogólnie powinien w nowych sterownikach VIA być patch uwzględniony, tutaj masz linka do samego patch-a:
    http://www.studiobit.pl/ftp/Programy/Patche/P...%20na%20przesy%B3anie%20danych%20VIA%20KT133/
    Jest tam wersja do win98 i i pochodnych NT(2000 i XP), wystarczy uruchomic mały skrypt lub zainstalować ręcznie.
    Pozdrawiam.
  • #29 3622987
    carl02
    Poziom 14  
    Kolego Babka,
    problem został rozwiązany! Płyta jest stabilna jak stół, nie ruszają jej nawet godziny nagrywania płyt, wgrywania dużych programów itp.
    Zalecam pozostawić tę radę gdzieś w widocznym miejscu, aby inni użytkownicy K7VZA mogli z niej skorzystać.
    :arrow: POMÓGŁ

Podsumowanie tematu

✨ Problem z niestabilnością systemu Windows XP na platformie z procesorem AMD Athlon 750 MHz i płytą główną ECS K7VZA rev. 3.0 (VIA KT133A) objawiał się częstymi bluescreenami, zawieszaniem się komputera podczas instalacji i kopiowania danych oraz problemami z nagrywaniem płyt. Testy pamięci RAM na innej płycie nie wykazały błędów, a kondensatory i temperatury komponentów były w normie. Próby diagnozy obejmowały testy dysków, reset BIOS-u do ustawień fabrycznych, wymianę zasilacza i karty graficznej, jednak problem utrzymywał się. Wskazywano na możliwe zimne luty pod mostkiem południowym lub wadę fabryczną płyty głównej. Użytkownicy sugerowali powrót do starszej wersji BIOS-u lub wymianę płyty na stabilniejsze modele, np. ECS K7S5A lub AsRock K7VT4A PRO. Kluczowym rozwiązaniem okazało się zainstalowanie patcha do sterowników VIA KT133, który poprawia stabilność magistrali danych i eliminuje zawieszanie się systemu podczas intensywnego transferu danych. Po zastosowaniu tego patcha płyta działa stabilnie nawet przy długotrwałym obciążeniu. Dyskusja zawierała także sugestie dotyczące narzędzi diagnostycznych, takich jak Memtest, HD Tune oraz Debugging Tool for Windows, oraz uwagi o kompatybilności pamięci SDRAM i DDRRAM na niektórych płytach.
REKLAMA