logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Problem z nie wyświetlającym się "ł" w win xp pro

Pth 10 Lis 2006 18:42 2059 6
REKLAMA
  • #1 3209686
    Pth
    Poziom 26  
    Ocena: 39
    Witam. Posiadam Windowsa proffesional z dodatkiem service pack 2. Kilka dni temu zaintsalowalem go w miejsce windowsa xp pro bez zadnego dodatku.
    Wczesniej wszytko bylo ok ale teraz kiedy zainstalowaem Xp pro sp2 to juz niestety nie wyświetla mi litery "ł". próbowaem podaczać 3 różne klawiatury ale i tak nie chcialo wyświetlać "ł". najciekawsze jest to ze podczas wpisywania np hasla podczas logowania do windows ł normalnie się wpisuje ale już po zalogowaniu "ł", "nie reaguje" wiec to chyba wyklucza kwestie komputera. wiec zostaje tylko wina nowego windowsa...
    Jak można rozwiązac ten problem?
  • REKLAMA
  • #2 3209711
    Platon
    Poziom 42  
    Ocena: 169
    Problem można latwo rozwiązać CZYTAJAC przyklejony w tym dziale temat:
    Ogłoszenie: Zanim zadasz pytanie przeczytaj ten post.
    "Ogłoszenie: Odpowiedzi na najczesciej zadawane pytania na tym forum."
    Wiec dlaczego jeszcze tego nie zrobiles? Jakis wyjątkowy jestes?
  • REKLAMA
  • #3 3209732
    tronic1
    Spec od komputerów
    Ocena: 1106
    Zablokuj hotkeys w ati control panel lub jeśli ti karta Intel to
    [HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Intel\Display\igfxcui\igfxsrvc\resources] "2860"="Disable"
  • REKLAMA
  • #4 3209964
    Pth
    Poziom 26  
    Ocena: 39
    a co jeśli w ogóle nie mam takiego klucza w rejestrze? znaczy sie jest "HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Intel\Display\igfxcui\igfxsrvc\resources" ale nie ma już klucza 2860.
    o jaką kartę chodzi (ati, intel)?
  • REKLAMA
  • #6 3210011
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #7 3210154
    TONI_2003
    Moderator
    Ocena: 3812
    Myślę że już na ten temat wystarczy tej polemiki !
    Jest taka opcja na forum jak szukaj !
    Poza tym temat podobny widziałem chyba wczoraj , a może parę dni temu .
    Temat przewija się przynajmniej raz w tygodniu i oprócz nabijania postów tak naprawdę niczego sensownego nie wnosi !
    Temat zamykam odpowiedzi nic nowego nie wniosą w tym temacie!

Rozwiązanie już padło,a tu poniżej jest reszta...
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic217889.html
    2. P: Nie mogę napisać małego ł

Podsumowanie tematu

✨ Problem z wyświetlaniem litery "ł" w systemie Windows XP Professional z Service Pack 2 pojawia się po aktualizacji systemu. Pomimo poprawnego wpisywania "ł" podczas logowania, po zalogowaniu znak ten nie jest wyświetlany, co wyklucza problem sprzętowy lub klawiatury. Rozwiązaniem może być modyfikacja ustawień rejestru systemowego, zwłaszcza w kontekście sterowników graficznych Intel lub ATI, które mogą blokować określone skróty klawiszowe (hotkeys). W przypadku braku odpowiedniego klucza rejestru (np. "2860" w ścieżce HKEY_LOCAL_MACHINESOFTWAREIntelDisplayigfxcuiigfxsrvcresources) można go utworzyć i ustawić wartość na zero, co może przywrócić poprawne działanie polskich znaków. Dodatkowo, na forum dostępne są tematy i ogłoszenia z najczęściej zadawanymi pytaniami oraz rozwiązaniami dotyczącymi problemów z polskimi znakami w Windows XP SP2.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA