logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Ricoh AP3800/Dsc38 - zamienniki tonerów i reset chipa

loginek 10 Lis 2006 23:12 2458 5
REKLAMA
  • #1 3210783
    loginek
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Witam

nie dawno zakupilem drukarke AP3800 lub inaczej gestetner dsc38, niestety tonery znikaja w niej w mgnieniu oka:( gotowe zastepcze puszki z calym CMYKiem dosc sporo kosztuja, czy ktos orientuje sie co mozna wsypac do srodka jako zamiennik?

domyslam sie, ze ten chip, ktory znajduje sie na kadridzu, bedzie trzeba jakos zresetowac, niestety google nie pomagaja:(
  • REKLAMA
  • #2 3211743
    Janusz.P
    Specjalista - kserokopiarki
    Ocena: 224
    niestety nie znam sposobu na regeneracje chipów ale mogę poradzić że jak pokazuje brak toneru to najlepiej wstrząsnąc toner i jechać dalej bo w zasobniku jest go jeszcze sporo tylko na ściankach i nie chce dozować, a maszyna nie zablokuje się. niestety naszyny te mają dość dziwny sposob dozowania toneru (pompka pneumatyczna) A znikają ztosunkowo szybko jeżeli drukujemy z dużym pokryciem koloru. Wydajno.sc producent podaje na 55% pokrycia ka.zdym
  • REKLAMA
  • #3 3211857
    fidelio
    Poziom 12  
    To prawda toner ginie szybko. Mam zamienniki do tych maszyn koszt niewielki ale to tylko zasypka. Otwiera sie i zasypuje do woreczka który jest w środku. Cena 180 zł od koloru, czarny 150 tyle moge pomóc
  • REKLAMA
  • #4 3240367
    kanon
    Poziom 11  
    Ocena: 2
    Czy jakość wydruków bardzo sie obniżyła na tych zamiennikach? Jakiej firmy zamiennika Pan używa , czy trzeba coś zmienić w ustawieniach maszyny aby dobrze drukowała.
  • REKLAMA
  • #5 3240832
    fidelio
    Poziom 12  
    Jakość ta sama. KOlory trzeba skalibrować. Tonery f-my UNINET
  • #6 3263055
    jaro76
    Poziom 14  
    Ocena: 7
    Czarny proponuję stosować orginał, bo ta zasypka z Uninetu nie ma dobrej czerni. Orginał jest trochę droższy od zasypki z Uninetu, ale różnica cen jest dużo mniejsza niż przy kolorach. Jakość kolorów, wydaje mi się, jest zasadniczo różna, te z Uninetu nie mają intensywności, ale do standardowych zastosowań w zupełności wystarcza. Do prac dyplomowych w kolorze, prostych druków stosuję AP 3800/CL 7000, a kiedy chcę mieć super jakość i odwzorowanie drukuję na Minoltach 3102. Ostatnio te maszyny potaniały a są naprawdę super. Polimerowy toner itp.
REKLAMA