logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czy kable SATA UV Active Revoltec działają z dyskiem SATA2 bez zakłóceń?

technikt 12 Lis 2006 16:34 13546 9
REKLAMA
  • #1 3216467
    technikt
    Poziom 12  
    Ocena: 13
    Witam.

Chciałem sobie kupić kable UV do dysku SATA2,wybrałem kable SATA UV Active -- Revoltec

http://mcs.pc.pl/produkt490.html

Ale patrze dalej i jest jakiś kabel ekranowany SATA2

http://mcs.pc.pl/produkt1033.html

Czy do kontrolera SATA i SATA2 stosuje się inne kable?Czy te kable SATA Revoltec które wybrałem będą prawidłowo działać z moim dyskiem,i nie będzie jakiś spadków wydajności ani zakłóceń? (nie mają chyba ekranowania)

Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 3216516
    Dygnitarz
    Poziom 14  
    Ocena: 2
    technikt napisał:
    Witam.
    Czy do kontrolera SATA i SATA2 stosuje się inne kable?
    Pozdrawiam.

Nie, są takie same. Nie będziesz miał problemów z wymienionym kablem, żadnych spadków wydajności, ani zakłóceń nie uświadczysz. To całe ekranowanie ma służyć wyciągnięciu od klienta większej pieniędzy.
  • Pomocny post
    #3 3217487
    /|\Atari
    Poziom 27  
    Ocena: 27
    To całe ekranowanie potrafi znacząco wpłynąć na ilość błędów CRC itd. Więc kable sygnałowe bierz zawsze z najgrubszym ekranem.
  • REKLAMA
  • #4 3217529
    technikt
    Poziom 12  
    Ocena: 13
    Ok,dzięki.Dobrze że nie są SATA2 potrzebne,bo nie mogłem znaleść zielonych UV.Revoltec to dobra firma,i kable napewno będą miały odpowiednie ekranowanie (grubość)

Pozdrawiam.
  • #5 3217937
    Dygnitarz
    Poziom 14  
    @/|\Atari, niby tak. W praktyce (domowych zastowowaniach) nie ma różnicy między zwykłym, a ekranowanym.
  • #6 3217983
    /|\Atari
    Poziom 27  
    czyli naprzykład do TV masz sznur mieszkaniowy zasilający zamiast ekranowanego koncentryka 75Ω? W zastosowaniach domowych, tam gdzie ma się do czynienia z sygnałami w.cz. jak najbardziej stosuje się kable ekranowane. Albo naprzykład kable chinch w sprzęcie audio. Tam też żyłe sygnałową prowadzi się w oplocie którym prowadzi się mase sygnału.
  • REKLAMA
  • #7 3218310
    Dygnitarz
    Poziom 14  
    Odwracasz kota ogonem.
    Testowałem zwykłe kable sata i ekranowane. NIE ma różnicy. Nie było żadnych błędów.
  • REKLAMA
  • #8 3218941
    zorg666
    Poziom 22  
    Ocena: 28
    w kablach SATA, SATAII sygnał idzie parą różnicową.
    - ekranowanie nie ma żadnego wpływu na sygnał.

:D
  • #9 3219671
    /|\Atari
    Poziom 27  
    Witam. Jednak jeśli mamy do dyspozycji przewód z ekranem podłączonym pod mase, to czemu nie brać? Kolega może nie kupywać kabli ekranowanych, nie ma sprawy. Ale ja mając wykształcenie i te pare lat praktyki nie żałuje na lepsze przewody. Odnosiłem się do ogółu, skoro kolega ogólnie stwierdził że ekran w przewodach domowych jest zbędny. Otóż nie jest. Nie chce mi się tłumaczyć dlaczego bo to podstawy i można samemu poszukać na forum.
  • #10 3219863
    Dygnitarz
    Poziom 14  
    Ech... Nie mówiłem o wszelkich przewodach domowych, lecz o kablach SATA. Moje słowa potwierdził kolega zorg666. Zresztą to są podstawy, poczytaj o kablach ATA i SATA.
    Nie wiem, czy nie czytasz ze zrozumieniem, czy po prostu nie chcesz się przyznać do błędu. Tak, czy siak nie jest to już chyba temat na forum, lecz na PM.

Podsumowanie tematu

✨ Kable SATA UV Active Revoltec są kompatybilne z dyskami SATA2 i nie powodują spadków wydajności ani zakłóceń, mimo braku widocznego ekranowania. W praktyce domowej różnice między kablami ekranowanymi a nieekranowanymi SATA są minimalne lub nieistotne, ponieważ sygnał SATA przesyłany jest parami różnicowymi, co redukuje wpływ zakłóceń elektromagnetycznych. Jednakże niektórzy użytkownicy i specjaliści zalecają stosowanie kabli z grubszym ekranowaniem, aby zmniejszyć błędy CRC i poprawić stabilność sygnału, zwłaszcza w bardziej wymagających warunkach. Revoltec jest uznawaną marką, a ich kable SATA UV Active posiadają odpowiednie parametry, które zapewniają prawidłową pracę z kontrolerami SATA i SATA2.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA