logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Laptop Yakumo C 3100 nie wykrywa nowego CD-ROMu TEAC CD-224E (B13) w BIOSie

toffik 12 Lis 2006 16:36 6699 12
REKLAMA
  • #1 3216470
    toffik
    Poziom 15  
    Ocena: 5
    Posiadam laptopa yakumo c 3100. byl w nim poprzednio cd-rom
    TEAC CD-224E (MODEL A30).
    lecz sie rozwalil. kupilem napewno sprawny
    TEAC CD-224E (MODEL B13).
    jest to nowszy cdromek od poprzedniego, lecz niestety bios go nie widzi. lecz na wszelki wypadek probowalem zainstalowac sterowniki przez dosa (uniwersalne) jednak to rowniez nic nie dalo. nie mam pojeci co moglo sie mu stac. :cry:
    Moderowany przez TONI_2003:

Zmieniłem i poprawiłem temat postu!

• REKLAMA
  • #2 3216896
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #3 3216960
    toffik
    Poziom 15  
    kompa przywiozlem z niemiec. cd rom byl juz zepsuty. kupilem z allegro dzialajacy cd rom. nie znam przeslosci tego laptopa. nie wiem w jakich okolicznosciach przestal dzialac.
  • #4 3217393
    elektron1
    Poziom 16  
    Ocena: 3
    Jeżeli stary cd-rom był widziany w laptopie , ale nie czytał to musisz zmienić firmware w nowym cd-romie, poszukaj do tego modelu . Natoniast jeżeli niebył widziany to uszkodzona jest płyta główna lub złącze cd-roma.
  • REKLAMA
  • #5 3217404
    Romek_xx
    Poziom 24  
    Ocena: 25
    Miałem ten sam problem, Winda i Linux widział napęd, a w BIOSie zero (co wiązało się z brakiem bootowania)... pomogło zwarcie 45 i 47 nóżki na gnieździe wewnątrz Cd-Romka, jest to od prawej do lewej licząc druga i trzecia nóżka (mając tackę od przodu). Domyślnie napęd jest ustawiony fabrycznie jako Master, zwarcie tych pinów przełączy go na Slave.
  • #6 3218213
    toffik
    Poziom 15  
    system go rowniez nie widzi. mam WIN ME. sprobuje zmienic sys. ale nie wiem czy to ma sens. :?: poprzedni cd rom mial prawdopodobnie "walniety" laser bo "zamielil" plytą i stawal.
    Gdy wlacza sie przy starcie automatycze wyszukiwanie dyskow do pisze cos takiego:
    Auto Detecting IDE Devices[Done]
    <CTRL-ALT-S> to enter System Configuration Utility
    INITIALIZING BOOT CD-ROM
    INITIALIZING 2nd ATAPI - None

wskazuje ewidentnie na Biosa. ale juz wszystkie kombinacje w ustawieniach probowalem i nic :-(

:arrow: Proszę zastosować się do wskazówek kolegów Romek_xx oraz c2h5oh :idea::idea::idea: (TONI_2003):D
  • REKLAMA
  • #8 3221783
    toffik
    Poziom 15  
    Zlutowałem te nóżki lecz to nie dało żadnego rezultatu. :cry: Nadal jest tak jak przedtem.
  • REKLAMA
  • #9 3221859
    Romek_xx
    Poziom 24  
    Ocena: 25
    A czy na HDD jest zworka ustawiająca go na Master, czy była przestawiana i może teraz pracuje jako singiel... w niektórych dyskach takie ustawienie jest wtedy gdy nie ma zworki w ogóle. Czy w Biosie można przełączać napędy?? (w moim na przykład nie ma takiej opcji), włączyć wyszukiwanie, a może kontroler został wyłaczony...
  • #10 3222063
    toffik
    Poziom 15  
    niestety u mnie rowniez nie mozna przełączyć napedow. dysk w laptopie to toshiba hdd2136. obok szpilek ktore wchodzą w taśmę sa jeszcze cztery wolne. lecz nie wiem do czego one są gryż nie są opisane. szukalem w necie ale nigdzie nie znalazlem opisu tego dysku.
  • #11 3222374
    c2h5oh
    Moderator
    Ocena: 752
    Cześć.

toffik napisał:
    ...obok szpilek ktore wchodzą w taśmę sa jeszcze cztery wolne. lecz nie wiem do czego one są gryż nie są opisane...

Na temat tych czterech szpilek (pinów), trochę napisano tutaj :

https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic472421.html

Nie trzeba szukać daleko. Prawie wszystko jest na Elektrodzie :) .
  • #12 3222439
    Maly
    Poziom 33  
    Ocena: 336
    Jeżeli poprzedni TEAC był widziany, a padł laser, to może przerzucić tylko optykę. Ja tak robiłem. Też to był TEAC i chyba nawet ten sam model.
    Z tym że laptop to NEC. Okazało się, że miały inaczej montowany panel przedni, więc trzeba było podmienić laser.
  • #13 3274624
    toffik
    Poziom 15  
    probowalem juz wszystkiego :-/
    wkoncu sciagnolem identyczny cd rom jaki byl w laptopie, lecz rowniez nie dziala. cd-rom jak i przelotka są w 100% sprawne. najwidoczniej jest to wina pl. gl.
    temat zamkniety :D

Podsumowanie tematu

✨ Laptop Yakumo C 3100 miał uszkodzony napęd CD-ROM TEAC CD-224E (MODEL A30), który został wymieniony na nowszy model TEAC CD-224E (MODEL B13). Nowy napęd nie jest wykrywany przez BIOS ani system operacyjny Windows ME. Próby instalacji sterowników DOS oraz zmiany ustawień BIOS nie przyniosły efektu. W dyskusji zasugerowano możliwe przyczyny: konieczność zmiany firmware napędu, uszkodzenie płyty głównej lub złącza CD-ROM, a także problem z ustawieniem Master/Slave napędu. Proponowano zwarcie pinów 45 i 47 w napędzie, co zmienia tryb z Master na Slave, jednak ta metoda nie rozwiązała problemu. W laptopie nie ma możliwości zmiany ustawień napędu w BIOS, a dysk twardy Toshiba HDD2136 posiada cztery nieopisane piny obok taśmy. Ostatecznie wymiana na identyczny model napędu również nie pomogła, co wskazuje na uszkodzenie płyty głównej. Wskazano również na możliwość wymiany samej optyki w napędzie, jeśli laser jest uszkodzony, jednak w tym przypadku problem leży głębiej.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA