logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Komputer właczy sie do poziomu botowani i nie pojdzie dalej

drex87 19 Lut 2010 11:10 1167 7
REKLAMA
  • #1 7717675
    drex87
    Poziom 10  
    Ocena: 2
    Mam problem z komputerem gdyż działał normalnie, pewnego razu gdy go włączyłem wszystko ładnie wystartowało, doszło do bootowania i wyskoczył komunikat, że brakuje jakiegos pliku. Więc reset, włożyłem płytkę windows xp, ustawiłem żeby pierwsze czytał z płytki. Wyskoczł komunikat żeby nacisnąć dowolny klawisz, który spowoduje rozruch CD, więc wcisnołem i kaplica. Zawiesił się i tak dzieje się za każdym razem. Teraz już nawet nie wyświetla komunikatu, że brakuje pliku startowego na dysku, ani żeby wcisnąc klawisz przy starcie z płyty instalacyjnej. Dodam, że wymieniłem taśmy łączące dysk i cd z płytą, robiłem restet biosu i nic nie pomaga. Podejrzewam, że to wina płyty głównej ale może macie jakieś pomysły ?
  • REKLAMA
  • #2 7717685
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #3 7717776
    drex87
    Poziom 10  
    Konfiguracja:
    Płyta główna ASRock k7vt4a+
    Procesor AMD Sempron 2600+
    RAM 768MB Kingston: jeden moduł 512MB, drugi 256MB
    Zasilacz IBOX 400W
    Karta graficzna ATI Radeon 2600 pro
    Dysk dysk Seagate 160GB ATA

Zasilacz niby nie, bo odpiąłem zasilanie dysku, wentylatora na obudowie i karty graficznej i chciałem uruchomić instalację z płytki ale nie udało się. Nie wiem co jest grane.
  • REKLAMA
  • #4 7717837
    polczje
    Poziom 20  
    Ocena: 13
    Hej,

Obejrzyj dokladnie kondensatory elektrolityczne w poblizu procesora i gniazda na kabel zasilania.
    Jesli ktorykolwiek jest spuchniety lub ma slady brunatnej substancji - masz odpowiedz co jest nie teges.
    Mozesz tez wyjac jeden modul pamieci i zobacz czy ruszy.
    Mozesz tez odpiec HDD calkowici i zobaczyc czy ruszy.
    W koncu podepnij inny zasilacz i zobacz wtedy.

HTH
    PolczJe
  • REKLAMA
  • #5 7717844
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #6 7717891
    drex87
    Poziom 10  
    Pamięci próbowałem pojedynczo - bez skutku. Tak jak pisałem wyżej odpiąłem dodatkowe zasilanie od karty graficznej oraz od dysku i próbowałem wystartować na samej instalce Windowsa i to tez się nie powiodło wiec zostaje chyba tylko płyta główna. Dziś po pracy obejrzę ją dokładnie i dam znać.

Co do karty, to uruchomi się bez dodatkowego zasilania ale gdy odpalisz grę to widać różnicę bo kiedyś testowałem także wykluczam kartę.
  • #7 7717936
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #8 7719840
    drex87
    Poziom 10  
    panowie posprawdzałem wszystkie kondensatory wzrokowo i żaden nie wzbudził mojej uwagi. Jedyna co zauważyłem to to ze jak wróciłem z pracy komputer odpalił z dysku i pokazał sie komunikat ze brakuje pliku startowego windowsa wiec włozyłem płytke i dalej to samo zawiecha odbiołem wszystko nawet radiator dysk i cd i nawet nie pokazał komunikatu ze nie ma dysku poprostu nie zaczał botowania oto fotka jak wyglada monitor [IMG=http://img717.imageshack.us/img717/2016/zdjcie027x.jpg][/IMG]

EDIT:

KOMPUTER ODPALIŁ SKRECIŁEM DEKO PROCESOR I CHODZI!!!!

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z komputerem, który nie przechodzi dalej niż do etapu bootowania. Po włączeniu pojawia się komunikat o braku pliku startowego. Próby uruchomienia systemu z płyty instalacyjnej Windows XP kończą się zawieszeniem. Użytkownik wymienił taśmy łączące dysk i napęd CD, resetował BIOS, a także podejrzewa uszkodzenie płyty głównej. W odpowiedziach sugerowane są różne przyczyny, takie jak uszkodzony zasilacz, pamięć RAM, kondensatory na płycie głównej oraz testowanie komponentów. Po dalszych próbach, użytkownik zauważył, że komputer uruchomił się po lekkim dokręceniu procesora, co może wskazywać na problem z połączeniem.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA