logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wzmacniacz Carpower 602 czy Blaupunkt GTA 4 do głośników Phonocar Y-Line?

bialy_017 13 Lis 2006 00:04 2064 17
REKLAMA
  • #1 3218399
    bialy_017
    Poziom 10  
    witam własnie robie sobie audio w malcu i zastanawiam sie czy do głośników phonocar y-line 165mm jest potrzeby wzmak bo bende mial je w drzwiach mam radjo JVC kds721r i chce miec jakiegos suba ale jeszcze niewiem jakieg

jaki wzmak wybrac

Carpower 602
    http://www.allegro.pl/item140003279_wroclaw_carpower_602_450w_max_225wrmskablel_gratis.html

lub
    BLAUPUNKT GTA 4
    http://www.allegro.pl/item139538778_blaupunkt_gta_4_nowy_sklep_750w_fa_gw_29zl_gratis.html

ktury z tych wzmaków bendzie lepszy i opcjonalniejszy i ktura firma robi lepsze wzmaki

Dodano po 9 [minuty]:

jaki z tych wzmacniaczy bendzie odgrywał całe pasmo w razie gdybym zrezygnował z subufera

Dodano po 1 [minuty]:

poprawka jaki z tych wzmaków bęndzie odgrywał lepiej całe pasmo w razie gdybym zrezygnował z suba

Temat przeniosłem <SławeK>
  • REKLAMA
  • #2 3219043
    greg-si
    Poziom 27  
    Ocena: 16
    Carpower jest dwu kanałowy a blau cztero to jest zasadnicza różnica. Carpower napewno zagra całe pasmo.
    Ps. do y-line wzmacniacz (przynajmniej taki mocny) nie jest wskazany.
    Czytaj dobrze aukcje bo na nich jest wyszczególnione psamo przenoszenia
  • REKLAMA
  • #3 3219796
    crazy_88
    Poziom 42  
    Ocena: 166
    ja dodam tylko ze blau ma mniejsze znieksztalcenia niz carpower
  • #4 3219856
    wirgin
    Poziom 17  
    Ocena: 46
    Odradzam Carpowera na przody. Brak czystości dźwięku w średnich i wysokich. Przez to właśnie z niego zrezygnowałem.
  • #5 3219895
    bialy_017
    Poziom 10  
    jezeli carpowwer ma 225 w w RMS przy THD 0.2 a blau ma przy mostku 170 przy THD 0,05 TO MORZN ABY POWIEDZIEC ZE MOCOWO WYPADAJą TAK SAMO BO POROSTU CARPOWER PRZY ZNIEKSZTAUCENIACH 0.005 MA TAKą SAMOM MOC CZY TEN BLAUPUNKT TO DOBRY WYBUR CZY ZA TOM CENE CZYLI DO 300Zł DOSTANE COS LEPSZEGO ALE RACZEJ INTERESUJE MNIE NOWY SPRZęT BO MA GWARANCJE! TYLKO NIEWIEM JAK TO JEST Z TYMI GWARANCJAMI NA SPRZęT KUPOWANY PRZEZ ALLEGRO W RAZE GDYBYM MIAL ODDAC GO NA GWARANCJI
  • #6 3219970
    wirgin
    Poziom 17  
    Ocena: 46
    Nie powinno być problemu z gwarancją kupując w sklepie internetowym, ale licz się z tym, że to TY płacisz za przesyłkę w każdą stronę. Zawsze zastrzeż by wystawiono fakturę lub paragon.
  • REKLAMA
  • #7 3219998
    bialy_017
    Poziom 10  
    a morze cos innego za tą cenę i czy będe zadowolony słuchając głuwnie muzyki techno z tego wzmaka blau przy radjiu jvc i jeszcze jedno jaki głoścnik kupić do tego wzmaka a jeszczejedno pytanko ja w radju mam wyjscie na jednego wzmaka toznaczy dwie dziury czincz jak to jest z tymi czterokanałowcami podłącze go jakoś czy do radja kture niema 4 dziur na czincze sie nieda???

Dodano po 4 [minuty]:

noto widze ze znowu musze szukac bo do 4 kanałowca potrzebuje 4 razy RCA a w radju mam 2 razy rca czy da sie jakos przerobic radjo na 4 razy RCA
  • #8 3220135
    muldex
    Poziom 12  
    Ocena: 6
    Możesz zmostkować zn dodać rca czyli z 2 zrobić 4 (podłanczając go równolegle) ja miałem tak zrobione i wszystko chodziło ok (wzmak GTA5000) jedyna wada to to że nie bedziesz mógł z poziomu radia sterować głośnikami przód tył ale jesli masz tylko przody i suba to ci nie bedzie przeszkadzać. Co do głośników to sam stoje przed dylematem miałem z tyłu sony 6x9 miały 45w rms i wzmaciacz nimi szarpał ostro ale pozbyłem sie ich bo dopiero po podłączeniu wzmaka zauważyłem ze sony nie mają dzwięklu i teraz kombinuje jakieś dobre do przodu tylko jakie??
  • #9 3220268
    bialy_017
    Poziom 10  
    Ja moge tobie zaproponowac do przodu
    PHONOCAR Y-LINE
    http://szukaj.elektroda.net/search.php?mode=results&sid=5afb4ac820c0292b3a49eb4d7b141e5c

lub lepsze ale cena odrazu terz idzie w gure a mianowicie

HELIX BLUE 62

http://www.allegro.pl/item140615758_helix_blue_62_sklep_.html

Phonocarów jeszcze niesłyszalem jak grą ale są bardzo promowane przez forum Powe http://www.forum.powe.pl/

Heliksy grają nieźle ale przydał by sie do nich wzmak słyszalem je w Media markt w poznaniu na radju pioniera niepamiętam teraz jaki model i grały bardzo fajnie

jesli moge spytac w jakim aucie robisz CA Ja w 126p i zastanawiam czy muj aku uciągnie tego blau biorąc pod uwage ze niechce mi sie stale malca zapychać żeby odpalil
  • #10 3220409
    demon_dE_midi
    Poziom 17  
    Ocena: 3
    jak wybierac to blau... poprostu leprzy :) musisz sie zaraz pochwalic co tam budujesz :) tez wlasnie zabudowuje malca... ale ja robie na max trzode :)
  • #11 3220512
    łowieca
    Poziom 30  
    Ocena: 39
    powiem szczerze że nie mam za bardzo problemów z pradem w malcu.
    Wzmak Blaupukta THA1400 (BMalx122SP) i GTA5000 (już niedługo THA480 :) )napedza narazie 16 noname. Na trazie dziennej ok 10-15 km daje rade ładować jak sie gra z głową, bo jak na max to zimą przy mrozach jest nieciekawie, chociaż nie odpalił tylko raz :).
  • #12 3220624
    bialy_017
    Poziom 10  
    demon_dE_midi co masz za sprzęt w swoim malcu ja terz chcę robic trzode ale zarazem chcę mieć ładny dzwięk w środku w malcu ile wydales na sprzęt jak narazie

Dodano po 30 [minuty]:

istnieje możliwosc zmostkowania blau do jednego kanału
  • #13 3220982
    demon_dE_midi
    Poziom 17  
    Ocena: 3
    4 do jednego nie zmostkujesz... :/ ja mam w malcu narazie biede (jak dla mnie)... poprzedni sprzecik mi wypruli :/ bylo radyjko JVC s7r magnat rave 440 16-tki alpine w drzwiach (nie pamietam juz modelu) i sub na gdn 30/100/11... teraz jak narazie jest to samo radio, aktywna zwrotka kenwood, piec mac audio mac attack 400, sub (konstrukcja wlasna) na 30/100/11 (nie wyciagneli bo byl za duzy :) ).. w drzwiach jak narazie matizowskie 8cm... teraz czekam az wroci z naprawy moj JBL GTO1502D :)... wtedy piecyk zostaje na same glosniki a do basu pojdzie boshmann PCH - 8000 Z :) w drzwiach nie wiem co wyladuje... mam teraz w domu zestaw separowany magnat classic 216... i sie zastanawiam czy je tam pakowac... no i z tylu jakies magnaty traveller albo classic (20cm, 3-drozne) :)... no i zmiana radyjka na sonego cameleona :)... a jesli chodzi o koszta... w sumie nie wiem.. juz sie nie lapie... w malcu ciagle cos sie zmienia :)
  • #14 3483327
    agentczor
    Poziom 13  
    Ocena: 1
    Mam blaupunkta GTA2 i polecam!!! Ale lepiej dołożyć do GTA4 - zmienisz auto kiedyś będziesz chciał zasilić nim też przód... A cena niewiele większa!
  • REKLAMA
  • #15 3483355
    crazy_88
    Poziom 42  
    polecam blaupunkta gta275 nowa udana seria
  • #16 3484627
    wydma8
    Poziom 13  
    Ocena: 1
    Witam.

Moge napisac pare zdac na temat carpowera 602 ktorym napedzam skrzynie z glosnikiem vibe 25cm, polaczenie tego wzmaka i tej skrzyni dalo bardzo dobry efekt, tzw czysty i soczysty basik:)

Mialm okazje sluchac skrzyni blau podpietych pod wzmaki balu, i wierzcie mi ze jest to niebo a ziemia!!

Reasumujac polecam carpowea, nic rozsadniejszego w tej cenie sie nie znajdzie.

Podrawiam
  • #17 3484857
    crazy_88
    Poziom 42  
    nie ukrywajac skrzynie blaupunkta to totalny nie wypal
  • #18 3500690
    bialy_017
    Poziom 10  
    co myslicie o tym wzamku to jest mój wzmak malo znana firma musze powiedziec ze kenwoda kaca bije, kac 2 kanaly wielki, mac audio malutki zgrabniutki i naprawde jestem zadowolony hociarz tymczaswo napendza stx gdn 27/150/8 sc http://www.stx.pl/index.php?vMenu=2&vMenuItem=0&vSubPage=55&vItemDB=itemdb i jestem bardzo zadowolony jak kupie glosnik 4 ohm to pewnie bendzie jeszcze lepiej tylko niewim co za glosnika kupic do niego

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy wyboru wzmacniacza do głośników Phonocar Y-Line 165 mm montowanych w drzwiach samochodu Maluch, z radiem JVC KDS721R i planowanym subwooferem. Porównano dwa modele: Carpower 602 (wzmacniacz dwukanałowy, moc 225 W RMS przy THD 0,2%) oraz Blaupunkt GTA 4 (czterokanałowy, moc 170 W RMS przy THD 0,05%). Carpower jest mocniejszy nominalnie, ale Blaupunkt cechuje się mniejszymi zniekształceniami i lepszą jakością dźwięku, szczególnie w średnich i wysokich tonach. Użytkownicy odradzają Carpower do przodów ze względu na brak czystości dźwięku. Wzmacniacz Blaupunkt jest polecany jako lepszy wybór, zwłaszcza jeśli planuje się zasilanie całego pasma bez subwoofera. Problemem jest podłączenie czterokanałowego wzmacniacza do radia z dwoma wyjściami RCA – sugerowane jest równoległe rozgałęzienie sygnału, co jednak ogranicza możliwość niezależnej regulacji głośności kanałów. W dyskusji pojawiły się także propozycje innych głośników do przodu, takich jak Helix Blue 62, oraz uwagi dotyczące instalacji i zasilania w samochodzie Maluch. Poruszono także kwestie gwarancji przy zakupach internetowych. Dodatkowo wspomniano o innych wzmacniaczach Blaupunkt (GTA2, GTA275) oraz doświadczeniach z Carpower 602 w zestawach basowych. Wzmacniacze Blaupunkt są oceniane jako bardziej uniwersalne i lepsze jakościowo, choć Carpower oferuje wyższą moc nominalną.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA