Cytat:czaina: jasne
Czy to ma być system operacyjny?
Gdzieś słyszałem, że ktoś w taki robocie maił system operacyjny. I nie bardzo wiem niby co on miał by robić. Może mi ktoś z grubsza nakreślić?
System operacyjny to po prostu główna pętla programu z dodanymi warunkowymi wywołaniami procedur.
W jednym z robotów miałem po prostu pętlę cyklicznie odczytującą wszystkie czujniki plus szybką reakcję na krawędziówki. W przypadku braku nowego bodźca kontynuowana była ostatnia decyzja. Cała filozofia polega na odpowiednim dobraniu sposobu reagowania na bodźce czyli na taktyce.
Zapewne wielu śmieszy szumna nazwa system operacyjny. Nazywam to tak gdyż swego czasu już ktoś nazwał elementy taktyki programami. Na przykład program ataku czy ucieczki. Są to programy bo składają się na ogół ze zbioru procedur. Czyli coś w czym wywołuje się różne programy teoretycznie można więc nazwać systemem operacyjnym
Odpowiadając na Twoje pierwsze pytanie - nie, nie pracuję nad systemem operacyjnym tylko nad nowym typem czujnika i sposobem ukrycia się przed większością obecnie stosowanych.