logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Podłączenie końcówki mocy TDA7294 – schemat, zasilanie 44V, punkty E i F

wikotka 13 Lis 2006 14:39 1836 7
REKLAMA
  • #1 3219580
    wikotka
    Poziom 15  
    Ocena: 11
    Witam wszystkich dziś mam następujący problem. Kupiłem końcówke mocy na tda7294 (schemat załanczam niżej) i niewiem jak go podłączyć ponieważ końcówki 01 i A to wejście wzmacniacza czyli sygnał tak?? a 02 i C to wyjście na głośnik tak?? ze schematu wynika że prąd podłączamy do P, M no i do masy tak?? ale co dalej bo piszą że punkty E i F należy podłączyć bezpośrednio do jednego z uzwojeń transformatora sieciowego. czyli mam poprostu dotych końcówek podłączyć prąd niewyprostowani?? jeśli tak to dobrze ale pojawia się następny problem bo mam trafko kture daje po wyprostowaniu i przefiltrowaniu 44v czy jeżeli podłącze wzmacniacz to się nic nie stanie?? czy napięcie spadnie o te 4v podczas pracy?? a jeśli nie to jak obniżyć to napięcie ale nie naruszając budowy transformatora??

A z tymi nogami E i F to mi się wydaje że ich wcale niemusze podłączać czy tak?? bo w opisie wzmaqa jest napisane że w podstawowej wersji nie stosuje się rezystora R7, OPT, zamiast C10 dajemy zwore czyli jak nie dajemy tego OPT to ten prąd itak nigdzie niedojdzie tak?? czyli podłączyć go czy nie??

Z góry dziękuje za odpowiedzi i za wyrozumiałość.

Pozdrawiam
    Załączniki:
    • Podłączenie końcówki mocy TDA7294 – schemat, zasilanie 44V, punkty E i F dssd.jpg (110.21 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 3236911
    as88
    Poziom 20  
    Ocena: 3
    Zasilanie podłączasz do V+ i V- i oczywiście masy...
    w ogóle to jakiś nie zrozumiały ten schemat jest dla mnie i ja bym sie za niego nie brał! poszukaj czegoś innego może, na EL jest 'pare' tematów i schematów na TDA7294!

Dodano po 4 [godziny] 34 [minuty]:

Ah tak...
    Nie myliłeś sie :!:
    Nie jestem tylko pewien tych punktów E i F!
    Ale nie martw sie, na pewno Ci ktoś pomoże :)
    pozdro
  • REKLAMA
  • #3 3238119
    wikotka
    Poziom 15  
    no ale jeżeli tego OPT nie podłączam czyli ten prąd itak by nigdzie niedopłynoł !! więc chyba niema się czym martwić:D
  • Pomocny post
    #4 3238795
    as88
    Poziom 20  
    a co do napięcia to możesz wpiąć po jednej diodzie szeregowo za mostkiem na V+ i V- (oczywiście z zachowaniem polarności)

Dodano po 1 [minuty]:

i wtedy napięcie na pewno spadnie!
    Jeśli nadal będzie za wysowie to dołóż jeszcze ze 2 sztuki (po jednej na gałąź)

Dodano po 8 [minuty]:

Podłączenie końcówki mocy TDA7294 – schemat, zasilanie 44V, punkty E i F

i dalej do kondensatorów oczywiście, ale mi sie nie chciało rysować :)
  • #5 3238925
    wikotka
    Poziom 15  
    Dobra a więc temat uważam za zamknięty
  • REKLAMA
  • #6 3251539
    wikotka
    Poziom 15  
    Witam ponownie teraz już ze złożonym wzmacniaczem i mam następny problem a mianowicie grał idealnie ale kiedy go wyłączyłem i chciałem podłączyć ponownie pojawił się problem bo włącza się na dosłownie sekundę i wyłancza sie sam ale jak już zaskoczy to gra oco tu może chodzić??

Dodano po 21 [minuty]:

może on ma jakieś zabezpieczenia kture by mi go cochwilke wyłanczały?? ale niewiem bo jest ustawiony cicho ale chodzi pod napięciem 2x44v ale gra na 8omowej kolumnie i cicho dosyć

Dodano po 2 [minuty]:

no ale niewiem co jest bo jak już zaskoczy to gra dopuki się go nie wyłączy samemu. może coś jest popsute?? pomocy bo to już mnie troche denerwuje

Dodano po 1 [godziny] 18 [minuty]:

A teraz już kąpletna cisza oco chodzi?? chyba tda nie poszło?? prośba o pomoc

Dodano po 2 [minuty]:

przy odłączeniu prądu słychać tylko lekkie puknięcie w głośnikach
    a no i dodam jeszcze tylko że napięcie filtruje dwoma kondesatorami narazie tylko 47uF bo więcej nie miałem ale to zmienie jutro czy to ma jakieś znaczenie?? a może zawysokie napięcie około 42v. No już niewiem co z tym zrobic bo bym wymienił wszystko w tej końcówce ale niemam funduszy chwilowo nawet zabrakło mi na kondy do filtracji.
  • REKLAMA
  • #7 3261077
    as88
    Poziom 20  
    Że co :?:
    Napięcie filtrujesz kondensatortami 47uF :?:
    Jeśli tak to niezaciekawie!
    A co do napięcia to dla TDA7294 nie powinno przekraczać +/-40V, więc może już sie spalił, a to że przerywał to mogło być zabezpieczenie termicze :!:
    PS. Naprawde filtrujesz to 47uF x2 :?:

Dodano po 4 [minuty]:

1. zmniejsz napięcie i zobacz jak będzie.
    2. Jeśli pkt pierwszy nie pomoże to masz padnięte TDA i musisz kupić nowe :(
    3. Tak dla pewności sprawdź czy nie ma gdzieś jakiegoś zwarcia, cokolwiek podejrzanego :)
    4. Po przebudowie napisz czy działa :)
  • #8 3267188
    as88
    Poziom 20  
    ps. nie termiczne tylko prądowe (pomyliło mi sie)

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy podłączenia końcówki mocy opartej na układzie TDA7294 z zasilaniem 44V. Użytkownik pyta o prawidłowe podłączenie wejścia (końcówki 01 i A) oraz wyjścia na głośnik (02 i C), a także o rolę punktów E i F, które według opisu mają być podłączone bezpośrednio do uzwojenia transformatora sieciowego, co budzi wątpliwości, czy należy tam podawać napięcie niewyprostowane. Poruszono kwestię zasilania – prąd powinien być podłączony do V+, V- i masy. Wskazano, że napięcie zasilania dla TDA7294 nie powinno przekraczać ±40V, a zastosowanie transformatora dającego po wyprostowaniu 44V może prowadzić do uszkodzenia układu. Zaproponowano obniżenie napięcia poprzez włączenie diod szeregowo za mostkiem prostowniczym, co powoduje spadek napięcia. W kwestii punktów E i F zasugerowano, że w podstawowej wersji wzmacniacza mogą one nie być konieczne, zwłaszcza jeśli nie stosuje się rezystora R7 i transformatora głośnikowego (OPT). Po złożeniu wzmacniacza pojawił się problem z samoczynnym wyłączaniem się urządzenia, co może wynikać z działania zabezpieczeń prądowych lub termicznych, a także z niewystarczającego filtrowania napięcia (użycie kondensatorów 47uF jest niewystarczające). Zalecane jest zmniejszenie napięcia zasilania, sprawdzenie układu pod kątem zwarć oraz ewentualna wymiana uszkodzonego układu TDA7294.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA