logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Tda7294 - napięcie +/- 42 V - uszkodzenie, zdjęcie

shadow_no 26 Sty 2008 18:03 2507 23
REKLAMA
  • #1 4738491
    shadow_no

Poziom 12  
    Ocena: 3
    Witam kolegów,
    ktoś na forum (nie mogę odszukać kto) napisał, że tedek przetrzyma napięcie +/- 42v,
    dzisiaj to sprawdziłem, efekt?

Przynajmniej reszta podzespołów wytrzymała. ;-)
    Załączniki:
    • Tda7294 - napięcie +/- 42 V - uszkodzenie, zdjęcie Zdjęcie074.jpg (42.03 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    Konto firmowe:
    neptron.pl
    św. Jadwigi 80, Częstochowa, 42-226 | Strona WWW: vats.pl
  • REKLAMA
  • #2 4738610
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #3 4738787
    dybas
    Poziom 38  
    Ocena: 338
    Ja tak pisałem. Ktoś inny ten układ zaprojektował i wykonał:
    http://www.datasheetcatalog.com/datasheets_pdf/T/D/A/7/TDA7294.shtml
    Przyczyn odstrzału może być wiele: błąd montażowy, podrobiony układ,
    wyższe od dopuszczalnego napięcie, zwarcie, złe chłodzenie.
    Nie zwalaj wszystkiego na konto producenta, tylko przeanalizuj problem.
  • REKLAMA
  • #4 4738850
    joy_pl
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 225
    ja zasilałem kiedyś tadeusza +/- 51V (albo trochę powyżej 50) na obciążeniu 8 ohm
    i nic mu się nie stało :)

odrazu poszedł do ludzi więc nie wiem co się z nim teraz dzieje ale na pewno chodził przez rok bezawaryjnie(teraz nie wiem nie mam kontaktu)
    dodam tylko ze trafo to toroid 100W 2x~34V znamionowo
  • REKLAMA
  • #5 4739810
    shadow_no

Poziom 12  
    dybas napisał:

Nie zwalaj wszystkiego na konto producenta, tylko przeanalizuj problem.

Nic podobnego nie napisałem.
    Stwierdziłem tylko, że w tym przypadku to napięcie okazało się za duże.
    Konto firmowe:
    neptron.pl
  • #6 4740147
    Wojtek.zse
    Poziom 31  
    Ocena: 52
    W tym przypadku to nie znaczy zawsze bo jak widać zasilają ludzie i wyższym napięciem i nie wybucha, więc przyczyna musi być inna np jak pisał kolega dybas.

Nie odpowiedziałeś jeszcze na pyt kolegi Andre1979 i czy w ogóle była chłodzona - na zdjęciu nie ma radiatora?
  • #8 4740841
    Wojtek.zse
    Poziom 31  
    Ocena: 52
    Ja tam tektury nie widzę, raczej biały laminat.
  • #9 4741464
    shadow_no

Poziom 12  
    Wojtek.zse napisał:
    Nie odpowiedziałeś jeszcze na pyt kolegi Andre1979 i czy w ogóle była chłodzona - na zdjęciu nie ma radiatora?

Wzmacniacz docelowo miał napędzać głośnik tonsila 20/80/2 8Ω, trafo jak pisałem, 2x 42v (po wyprostowaniu) 150W.
    Radiator był, wymiary 15x10cm, ale bez wiatraka. Ale i tak sądze, że był on nie potrzebny, bo kostka zaczęła dymić po około 5 sekundach od włączenia. Mówicie, że faktycznie ten tda mógł być fabrycznie wadliwy?
    Nie mam doświadczenia z tda7294, i w sumie nigdy nie natrafiłem na wadliwy element.
    Doświadczenia z elektroniką nie mam dużego, być może macie racje, że to nie wina zbyt wysokiego napięcia, a wadliwej kostki.
    Cytat:
    Czy dobrze widać? Montaż na tekturze? Tylko do producenta wysłać.

To nie jest tektura, to jest laminat. Uprzedzając kolejne pytanie - zwarcia nie było. Sprawdzałem dokładnie.

Mam jeszcze pytanie - Czy kondensatory z tego układu - które teoretycznie są sprawne (sprawdzałem jedynie miernikiem) - mogę wykorzystać raz jeszcze? Czy lepiej nie ryzykować? Nie ukrywam, że miałem problem z dostaniem 1n ksf

Pozdrawiam
    Konto firmowe:
    neptron.pl
  • #10 4741672
    joy_pl
    Kondensatory na pewno są sprawne zwarcia może nie było ale może gdzieś od spodu kawałek odciętej nóżki zwarł ścieżki a ty tego nie zauważyłeś.
    Albo miałeś jakiś błąd na płytce układ tak się nie zachowuje przy zbyt wysokim napięciu on zaprojektowany jest do pracy (bez obciążenia) z nap +/-50V ale zawsze kostka wytrzyma nawet takie nap przy obciążeniu (nawet jakaś tania podróbka) oczywiście nie na dłużą metę ale na pewno dłużej niż te 5 sekund.
    Prawdopodobieństwo ze kostka mogła być wadliwa jest bardzo małe, osobiście nie słyszałem nigdy o takim przypadku, ZAWSZE, gdy scalak się spalił była to wina konstruktora a nie wadliwego układu
  • #11 4741962
    shadow_no

Poziom 12  
    Nie wykluczam mojego błędu, tym bardziej, że elektronicznym wyjadaczem nie jestem.
    Natomiast po przeczytaniu wielu postów nt. maksymalnego napięcia jakie można dać temu scalakowi logiczne mi się wydawało, że jest to wina właśnie za mocnego trafa. Tym bardziej, że sprawdzałem kilka razy przed włączeniem czy nie ma zwarcia. Mogłem się pomylić. Ale drugi raz nie użyje tego trafa. Za bardzo się boje. :)
    Konto firmowe:
    neptron.pl
  • #12 4742066
    Ibuprom
    Poziom 26  
    Ocena: 180
    5sekund to mógł się wzbudzić. Na wyjściu gasik dałeś?
  • #13 4742145
    joy_pl
    możesz dać rezystory w szereg z zasilaniem takie 10-20ohm 0,25W dla zabespieczenia
  • #14 4742255
    rr6gakmp
    Poziom 12  
    Ocena: 2
    Ibuprom napisał:
    5sekund to mógł się wzbudzić. Na wyjściu gasik dałeś?

Wzbudzenie wzmacniacza na częstotliwościach ponadakustycznych w wielu przypadkach kończy się uszkodzeniem wzmacniacza.Wydaje sie,że wszystko jest w porządku a wzmacniacz bardzo się nagrzewa i uszkadza. Bez oscyloskopu trudno stwierdzić wzbudzanie się wzmacniacza.Przyczyną może być żle zaprojektowana mozaika ścieżek,stosowanie używanych kondensdatorów i źle zaprojektowany zasilacz /za długie przewody/itp.
    Napięcie zasilania raczej nie przyczyniło się /moim zdaniem /do uszkodzenia.Sam używam zbudowanego przez siebie wzmacniacza na tym US ,w układzie mostkowym,zasilanym napięciem +/- 42 V i od sześciu lat gra bezawaryjnie.Dodam,że rezystancja obciążenia przy takim napięciu zasilania nie powinna byc mniejsza niż 8 oHm.
  • #15 4744979
    shadow_no

Poziom 12  
    Cytat:
    Na wyjściu gasik dałeś?

Głośnik? Tak, dałem na próbę stary głośnik 8ohm, jeno bzykło. Ale głośnik jest nadal sprawny.
    Cytat:
    możesz dać rezystory w szereg z zasilaniem takie 10-20ohm 0,25W dla zabespieczenia

Heh, za późno. :)
    Jakie to będzie zabezpiecznie? W sensie co ochroni?
    Cytat:
    Dodam,że rezystancja obciążenia przy takim napięciu zasilania nie powinna byc mniejsza niż 8 oHm.

I taka w moim przypadku była. 8ohm

Reasumując - zawiniłem jednak prawdopodobnie ja, mimo że przez cały czas myślałem, że jest to wina napięcia. Ale nie mam odwagi budować wzmacniacza raz jeszcze z tym trafkiem.
    Konto firmowe:
    neptron.pl
  • #16 4745001
    Ibuprom
    Poziom 26  
    Gasik to układ RC złożony najczęściej z rezystora 1-2,2 oma i kondensatora 100n połączone szeregowo między wyjście wzmacniacza a masę.
  • #17 4745074
    joy_pl
    shadow_no napisał:

Cytat:

Heh, za późno. :)
    Jakie to będzie zabezpiecznie? W sensie co ochroni?

nie jest za późno chodziło i podczas następnej próby

gdy będzie coś nie tak i pójdzie za duży prąd to spali się ten rezystorek a nie scalak
    tak się robi zawsze podczas pierwszego uruchamiania
    nawet najbardziej doświadczonemu elektronikowi może zdążyć się błąd…
    możesz dać tez mały bezpiecznik ale rezystor jest 20- 40 razy tańszy od bezpiecznika

Dodano po 2 [minuty]:

Ibuprom napisał:
    Gasik to układ RC złożony najczęściej z rezystora 1-2,2 oma i kondensatora 100n połączone szeregowo między wyjście wzmacniacza a masę.

no gdzie…??
    Weź omomierz i sprawdź rezystancje jakiegoś głośnika….
  • #18 4745856
    rr6gakmp
    Poziom 12  
    Ocena: 2
    Dobrze byłoby zacząć próby uruchamiania z mniejszym napięciem,np.+/- 12V.Uruchamianie należy zacząć od sprawdzenia czy przy zwartym do masy wejściu pomiar napięcia na wyjściu, przy podłączonym głośniku, wynosi 0 V/dopuszczalne 0.1 do 0.7V/.Jeśli napięcie jest wyższe świadczy to o wzbudzeniu wzmacniacza lub uszkodzeniu stopnia końcowego.Jeśli pomiar wskazuje prawidłowe wartości,można odblokować wejście i podać sygnał z generatora ,zaczynając od kilkudziesięciu miliwolt , zwiększać do poziomu właściwego dla danego wzmacniacza.
  • #19 4747398
    Ibuprom
    Poziom 26  
    joy_pl napisał:

Ibuprom napisał:

no gdzie…??
    Weź omomierz i sprawdź rezystancje jakiegoś głośnika….

[/quote]
    Hmmm, co starasz mi się powiedzieć?? Że ten układ RC tam być nie może bo te 1-2,2 oma jest mniejszą watrością od 4omów głośnika??
    W takim razie powiedz mi po co w szereg został wstawiony kondensator 100n? Po to że mam ich nadmiar i trzebaby gdzieś je upchać? Przypomnij sobie jakie właściwości ma kondensator przy napięciu zmiennym.
    Jeśli nie o to chodziło to napisz proszę jaśniej czego nie rozumiesz w układzie gasika.
  • REKLAMA
  • #20 4748274
    joy_pl
    chodzi mi o opór (impedancje ) głośnika przy nap stałym (czyli też przy f rezonansowej głośnika) i dla głośnika 4 ohm to nie jest 1-2,2ohm tylko nie całe 4 ohm (3-5) a przy 8 ohm głośniku to będzie gdzieś 7-9ohm

a głośnik(dynamiczny) na pewno nie można przedstawić w postać szeregowego rezystora i kondensatora!!
    uproszczony schemat zastępczy to szeregowe połączenie rezystora i cewki a do nich równolegle kondensatora
  • #21 4748425
    MaThiR
    Poziom 16  
    Ocena: 258
    ibupromowi chodziło zapewne o coś takiego

Tda7294 - napięcie +/- 42 V - uszkodzenie, zdjęcie

Prawie każda aplikacja wzmacniacza akustycznego na układach TDA ma taki filtr RC na wyjściu. Chroni czasem przed przypadkowymi wzbudzeniami. Zobaczcie sobie w katalogach: jeżeli jest podany schemat to prawie zawsze te 2 elementy są na wyjściu równolegle z podłączanym obciążeniem.

[/b]
  • #22 4748621
    joy_pl
    To się nie zrozumieliśmy sory… :)

ale nawet przy wzbudzeniu wzmacniacza nie spali si on tak szybko, bo ma zabezpieczenia...
  • #23 4748636
    Ibuprom
    Poziom 26  
    joy_pl napisał:
    chodzi mi o opór (impedancje ) głośnika przy nap stałym (czyli też przy f rezonansowej głośnika) i dla głośnika 4 ohm to nie jest 1-2,2ohm tylko nie całe 4 ohm (3-5) a przy 8 ohm głośniku to będzie gdzieś 7-9ohm

a głośnik(dynamiczny) na pewno nie można przedstawić w postać szeregowego rezystora i kondensatora!!
    uproszczony schemat zastępczy to szeregowe połączenie rezystora i cewki a do nich równolegle kondensatora

Ok, ale nadal nie wiem o co Ci chodzi? Gasik być musi w tej aplikacji i koniec. Głośnik to już zupełnie inna historia i możemy póki co założyć jego brak.
  • #24 4750764
    joy_pl
    Ja ciebie źle zrozumiałem… nieważne

Myślę że tematu niema co dalej drążyć o tda7294 napisano już wszystko i to kilkanaście razy

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy uszkodzenia układu TDA7294 zasilanego napięciem symetrycznym około +/- 42 V. Autor testował wytrzymałość układu przy tym napięciu, co zakończyło się uszkodzeniem scalaka po kilku sekundach pracy, mimo obecności radiatora bez wentylatora. Uczestnicy forum wskazują, że TDA7294 jest zaprojektowany do pracy przy napięciach do +/- 50 V i przy obciążeniu 8 Ω, a szybkie uszkodzenie najczęściej wynika z błędów montażowych, wadliwego egzemplarza, złego chłodzenia, zwarć lub niewłaściwej konstrukcji układu. Zalecane jest stosowanie zabezpieczeń takich jak rezystory szeregowe (10-20 Ω) lub układ RC („gasik”) na wyjściu wzmacniacza, chroniący przed wzbudzeniami. Wzbudzenia mogą prowadzić do uszkodzeń, nawet jeśli napięcie zasilania jest prawidłowe. Kondensatory z uszkodzonego układu mogą być sprawne, ale ich ponowne użycie jest ryzykowne. Wskazano również, że przy uruchamianiu wzmacniacza warto zaczynać od niższego napięcia zasilania i dokładnie sprawdzać brak zwarć oraz prawidłowe napięcie na wyjściu. Wzmacniacz zbudowany na TDA7294 z zasilaniem +/- 42 V i obciążeniem 8 Ω może działać bezawaryjnie przez wiele lat, jeśli jest poprawnie zaprojektowany i chłodzony.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA