Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Kuchenka Mastercook - problem z piekarnikiem

01dalton 14 Nov 2006 12:27 5440 4
    01dalton
    Level 11  
    Witam . Kupiłem używaną kuchenkę mastercook typ 1500, - palniki górne chodzą OK ( musiałem tylko wymienić jeden ukruszony słupek od zapalarki przy jednym z palników ) . Natomiast mam problem z samym piekarnikiem , po przekręceniu kurka piekarnika na dowolny zakres gaz wcale nie leci , jak wcisnę na hama kurek i trzymam ręką leci , ale gdy tylko puszczę przestaje - czy przyczyną może być sam kurek ? Proszę o radę i pozdrawiam .
    Krzyś1968
    Level 11  
    Zdejmij pokrętło piekarnika i spróbuj zapalić piekarnik jak zadziała to podłuż pod kurek dodatkową podkładkę
    Gruby37
    Level 11  
    Czy to nie jest tak że trzeba przytrzymać odpalić i po chwili jak się nagrzeje to sam będzie się podtrzymywał, to takie zabezpieczenie w razie zaniku płomienia żeby gaz się nie ulatniał.
    and007
    Level 11  
    Tych podkładek o których napisał kolega wcześniej czasami trzeba i kilka. W tej kuchence jest chyba termopara, to taki ,,czujnik płomienia'' , trzeba sprawdzić czy faktycznie jego końcówka po zapaleniu palnika jest ustawiona w płomieniu. Po ok 6-10 sekundach powinna trzymać. W tych kuchenkach lubią spadać blachy w piekarniku. Warto sprawdzić zanim wstawi się jakąś pieczeń :)
    01dalton
    Level 11  
    Witam . Kolega Gruby37 miał rację , jest termopara - tylko trochę długo trzeba było trzymać ten kurek - po wymianie odpala po upływie niecałych 10sekund . Dzięki za porady i pozdrawiam