No własnie jak by np. procedura samego odczytu temeratury dla jednego czujnika bo mam 2 takie i nie moge uruchomic, a programy od ds1820 nie chcą działać.
Również przyłączam sie do prośby o procdury. Nie moge uruchomić tego czujnika :/ gdy wywołuję funkcję 1wirecount() zwraca ona 0 Nie wiem już czy ten czujnik jest uszkodzony czy ja coś xle robie
$regfile = "2313def.dat"
$crystal = 3579545
Config 1wire = Portd.6
Dim Ar As Byte
Dim Temperatur As Integer
Lcd "DS1821 an PD.6"
Wait 3
Cls
Lcd "Temp:"
Do
1wreset
1wwrite &HEE
Waitms 100
1wreset
1wwrite &HAA
Ar = 1wread()
1wwrite &H22
Locate 2 , 1
Temperatur = Ar
If Temperatur > 127 Then
Lcd "-"
Temperatur = 256 - Temperatur
Else
Lcd " "
End If
Lcd Temperatur;
Lcd " C "
Wait 1
Loop
End
do Attiny2313 oczywiście zmieniając pierwszą linię na
$regfile = "attiny2313.dat"
oraz
Locate 1 , 6
i nie chce działać. Wykorzystałem do prób płytkę testową AVT3500 bez układu U2. Wyjście z DS1821 DQ jest podłączone do PD.6 ale układ nie reaguje. Wyświetla tylko napis Temp:.
Zrobiłem dla sprawdzenia programator wg opisu i schematu ze strony http://grzesiek21.republika.pl/termostat_ds1821.htm, i wszystko jest prawidłowo, ale nie chcę dla odczytu temperatury włączać kompa - mija się to z celem.
Proszę o pomoc w tym temacie.
Marcin
Proszę umieszczać listingi programów w znacznikach "Code". [c_p]
paciek74 a masz pewność że układ korzysta z oscylatora 3579545Hz? Przestawiłeś fuse bity zegara?
Tak Attiny2313 został ustawiony na taktowanie zewnętrznym kwarcem a wewnętrzny dzielnik częstotliwości /8 został wyłączony. Próbowałem podłączać DS-a do różnych portów i nic.
✨ Dyskusja dotyczy poszukiwania przykładowych procedur w BASCOM AVR do obsługi czujnika temperatury DS1821, różniącego się od DS1820. Użytkownicy zgłaszają problemy z uruchomieniem DS1821, m.in. brak działania funkcji 1wirecount() oraz niekompatybilność programów napisanych dla DS1820. Sugerowane jest sprawdzenie trybu pracy czujnika (1-wire vs. termostat) oraz poprawnej konfiguracji zegara mikrokontrolera. Przykładowy kod dla ATtiny2313 z wykorzystaniem 1-wire na porcie PD.6 został podany, jednak nie działa poprawnie na testowej płytce AVT3500. Potwierdzono komunikację z czujnikiem poprzez sygnał 1wreset i brak błędów (err=0), co wskazuje na poprawne połączenie sprzętowe i konfigurację taktowania (zewnętrzny kwarc, wyłączony dzielnik /8). Mimo to, odczyt temperatury nie jest realizowany, co sugeruje konieczność dalszej diagnostyki i dostosowania procedur do specyfiki DS1821. Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.