logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Midland 1001Z - brak odsłuchu mimo podłączonej anteny, co sprawdzić?

bi16 14 Lis 2006 20:55 6929 15
REKLAMA
  • #1 3172408
    bi16
    Poziom 14  
    Ocena: 2
    Witam mam na warsztacie takiego midlanda i juz nie mam koncepcji.radio zachowuje sie tak ze na squeczu minimum jest minimalne szemrzenie o wiele za ciche(jest to nawet nie szum tylko taki przygłos)po załączeniu sq szum jest cichszy.rf przekręcony na maksa.z mikrofonem wszystko ok.Dzieje sie tak oczywiście przy zapiętej antenie stacjonarnej.Czy mógłby ktoś mi pomóc?
  • REKLAMA
  • #2 3172697
    kriss51
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 481
    sprawdz czy głośnik dostaje mase.nie wiem jaka tam końcówka mcz chodzi,ale sprawdz jej aplikacje i podłącz jakiś głośnik przez kondensator do wyjścia końcówki i masy.dodam jeszcze że bezpośrednio na wyjściu końcówki powinna być połowa napięcia zasilania.te ciche szumienie może lecieć z transformatora modulacyjnego.jeśli tak to masz przerwe między głośnikem i trafem.sprawdził bym jeszcze przełącznik PA.pozdrawiam.
  • #3 3172998
    Morys666
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Jesli chodzi o 1001z to jest totalny niewypal alana proponuje sprawdzic luty bo i z tym sie spotkalem, a mialem przypadek ze grucha byla uszkodzona, powodzonka pozdrawiam Morys
  • REKLAMA
  • #4 3173370
    bi16
    Poziom 14  
    Grucha dobra,końcówka m.cz ok,przełącznik pa jest dobry.Dzięki koledzy ale dalej nie wiem jak się za to zabrać.Prosze o pomoc jeśli tylko ktoś czyta moje wypociny
  • #5 3224894
    djkowal
    Poziom 15  
    Ocena: 14
    Witam Mam problem z radyjkiem midland 1001z mam nadawanie ale nie mam odsluchu Nie jest to spowodowane sppalona koncowka bo w glosniku jest szum chociaz nie reaguje na potencjometr od glosnosci
  • #6 3237172
    Wawrzyniec
    Poziom 38  
    Ocena: 1072
    Spróbuj poprawić luty
  • REKLAMA
  • #7 3237349
    tatronic
    Poziom 24  
    Ocena: 37
    Przyczyn moze byc duzo (od lutow ,poprzez przerwe gdzies w obwodzie ,uszkodzenie jakiegos elementu itd)Napisz cos wiecej.Jak zachowuje sie wskaznik s-meter.Czy robiles ajkies pomiary itd.Pozdrawiam Arek
  • #8 3237991
    generator
    Poziom 20  
    Ocena: 32
    w tym modelu często usterką jest brak kontaktu przy moduliku wzm. wejściowego - sprawdz tam luty?.
  • #9 3250883
    Marek Matysek
    Poziom 20  
    Ocena: 28
    Nie wiem czy sobie poradziłeś, ale trafiłem na ten post ponieważ mam też szukam rozwiązań dla Midlanda 1001z.Przelutuj moduł wejściowy. Niestety musisz go wylutować. Największy problem jak kondensatory pod lutownicą zaczną Ci się rozpadać, tak jak w moim przypadku. Na schemacie, który jest dostępny w bazie nic nie wyczytasz. Ja musiałem dobierać eksperymentalnie. Niestety radio po krótkim czasie wróciło na inną usterkę, której do tej pory nie ugryzłem. SQ otwiera się tylko przy silnych stacjach. Podejrzewam brak ARW, ale tu też przydałby sie czytelny schemat. Podzielam opinię kolegów, że to totalny bubel.
  • #10 3252281
    bi16
    Poziom 14  
    Ok kolego sprawdze.Też uważam że to bubel.Co do twojego przypadku to ci nie pomoge bo sam nie jestem jeszcze mocny w cb.Ale jak coś mi do głowy wpadnie to napisze.Dzięki
  • #11 3252644
    djkowal
    Poziom 15  
    Ocena: 14
    Witam

Co do tego radia to zimne luty poprawilem na plycie z wyswietlaczem a radio nie odbiera Zachowuje sie tak jak by bylo na inna czestotliwosc bo szumi ale nie glosno i nie przycisza sie ani nie przyglasnia Pamietam ze czesto to bylo spowodowane zimnymi lutami ale w tym modelu to nie to a ja niewiem gdzie szukac
  • #12 3253326
    Adalbert23
    Poziom 11  
    Miałem dwa radia 1001z na tapecie i nie miały odbioru ale tak jak kolega generator napisał problem był w zimnych lutach układu wejściowego odbiornika. Natomiast jeżeli brak reakcji na szumy to tylko tor mcz no oczywiście potencjometr siły głosu.
  • #13 3253368
    Adalbert23
    Poziom 11  
    Dotknij antenądo filtra 10,7 i wtedy będziesz wiedział czy uszkodzenie jest przed czy po filtrze. Ja dotychczas spotkałem się w tym tym typie CB tylko z zimnymi lutami w torze wcz odbiornika. Po przelutowniu pracowły poprawnie.
  • REKLAMA
  • #14 3262669
    kosag
    Poziom 12  
    Ocena: 8
    Poprosze o wskazanie miejsc które należałoby przelutować:

Midland 1001Z - brak odsłuchu mimo podłączonej anteny, co sprawdzić?
  • #15 3334658
    king252
    Poziom 16  
    Ocena: 17
    Witam a ja sie podlacze do tematu Midlanda 1001z
    ale z prosba moze ktos dysponuje schematem
    lubwie gdzie znalesc jakis link

Pozdrawiam Andrzej

Podsumowanie tematu

✨ Problem z radiem Midland 1001Z polega na braku odsłuchu mimo podłączonej anteny stacjonarnej. Radio wykazuje minimalne, ciche szumienie przy minimalnym squelchu, które nie jest typowym szumem, a po załączeniu squelchu szum staje się cichszy. Mikrofon działa poprawnie, a potencjometr RF jest ustawiony na maksimum. Wskazano, że częstą przyczyną usterki są zimne luty, zwłaszcza w module wejściowym odbiornika oraz w torze m.cz. Zalecane jest sprawdzenie i poprawa lutów, szczególnie przy module wejściowym i przełączniku PA. Sugerowano także kontrolę głośnika pod kątem masy i napięcia na wyjściu końcówki m.cz., które powinno wynosić połowę napięcia zasilania. Dotknięcie anteną do filtra 10,7 MHz może pomóc w określeniu, czy uszkodzenie jest przed czy za filtrem. Wskazano, że problem może wynikać z przerwy między głośnikiem a transformatorem modulacyjnym lub uszkodzenia elementów w torze odbiorczym. Dostępne schematy są nieczytelne, co utrudnia diagnozę, a radio jest oceniane jako model problematyczny. Użytkownicy dzielą się linkiem do schematu oraz zdjęciem płyty z prośbą o wskazanie miejsc do przelutowania.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA