logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Grundig RR 300cd - wymiana lasera w odtwarzaczu CD, jaki model pasuje?

katharinkaa 15 Lis 2006 13:06 2507 11
REKLAMA
  • #1 3226948
    katharinkaa
    Poziom 11  
    Ocena: 3
    hej
    mam taki problem:
    nie działa mi odtwarzacz płyt cd w Grundigu RR 300
    czy zmiana lasera coś da ? i czy nie weicie może jaki model lasera by tam pasował ? jest ich sporo a ja jestem w tym zieona :)
    oczywiscie oddałabym to cudo techniki do serwisu ale za sam przegląd i ustalenie problemu zażyczyli sobie 100 zł... a do tego jeszcze częśći i robocizna... hoho ! za taka cene to moge sobie kupić jescze jeden taki radiomagnetofon! nowy :!:

z góry dzięki za odp..

:D
  • REKLAMA
  • #2 3228483
    marck1
    Serwisant RTV
    Ocena: 772
    Laser w tym Boombox to KSS213C (Sony) a cały mechanizm - KSM-213CDM.
    Wyczyść soczewkę lasera i sprawdź czy działa.
  • #3 3238993
    katharinkaa
    Poziom 11  
    Marck!
    dziękuje za odpowiedz :)

wymieniłam laser wraz z mechanizmem.... nic to jednak nie dało :| problem nie ustapił :| czy macie możę jeszcze jakieś pomysły co można sprawdzić lub co zrobić ?
    z góry dzięki !
  • REKLAMA
  • #4 3239065
    marck1
    Serwisant RTV
    A, zworka z lasera zdjęta?
  • #5 3239130
    katharinkaa
    Poziom 11  
    tak
    dokładie rozlutowałam w tym miejscu i dla pewnosci jeszcze rozdziabałam oba złącza nozem:) ehh no troche w tym miejscu przesadziłam i wydłubałam wszystko.... łącznie z zieloną "farbą" ale to chyba nie ma znaczenia... prawda ?
  • #6 3239140
    marck1
    Serwisant RTV
    W takim razie bez schematu i dokonaniu podstawowych pomiarów się nie obędzie - gdzie wysłać serwisówkę?
  • REKLAMA
  • #7 3239166
    katharinkaa
    Poziom 11  
    hmmmmmm
    serwisówka... ciekawa jestem co to jest :) bo nie wiem :) no i jakich pomiarów dokonać... :|

ehhh ale jakby co: kdz(_at_)autograf.pl

i jeszcze raz OGROMNE dzięki za nieustającą pomoc :)
  • REKLAMA
  • #8 3239181
    marck1
    Serwisant RTV
    katharinkaa napisał:
    tak
    wydłubałam wszystko.... łącznie z zieloną "farbą" ale to chyba nie ma znaczenia... prawda ?

Znaczenia to nie ma, pod warunkiem, że oprócz tej farby nie "wydłubałaś" przy okazji ścieżek które pod nią się znajdują.
    Serwisówkę ze schematem wysłałem na pocztę.
  • #9 3242685
    katharinkaa
    Poziom 11  
    ojej :( niestety nie doszło :(
    czy moglabym prosić o ponowne wysłanie ? :|
    no i co ja mam zrobić jak już bede mieć tą serwisówkę :?::D na coś konkretnego zwróciś uwagę?

dla pewności daje jeszcze raz namiar pocztowy: kdz(_at_)autograf.pl

pozdrawiam !
  • #10 3243795
    marck1
    Serwisant RTV
    Nie doszło, bo masz pełną skrzynkę a potrzebne jest ok. 2,5MB wolnego miejsca.
    Sprawdż jeszcze, czy tasiemka łącząca laser z elektroniką nie ma przerwy - tylko nie pytaj czym.
  • #11 3244289
    katharinkaa
    Poziom 11  
    nie ma ≥przerw≤ w świałowodach ani w kablach, dokladnei łączą styki. Sprawdzane to było juz na początku.

A co do skrzynki, to zawsze jest w 100% wolna :) więc nie wiem co mogło być przyczyną nie dotarcia...

Podsumowanie tematu

✨ W Grundig RR 300cd problem z odtwarzaniem płyt CD może być związany z uszkodzonym laserem. Zalecana jest wymiana lasera na model KSS213C (Sony) wraz z mechanizmem KSM-213CDM. Przed wymianą warto wyczyścić soczewkę lasera. Po wymianie lasera i mechanizmu problem nie ustąpił, co sugeruje konieczność dalszej diagnostyki. Sprawdzenie, czy zworka lasera została zdjęta (rozlutowana) oraz czy tasiemka łącząca laser z elektroniką nie ma przerw, jest istotne. Uszkodzenie ścieżek pod zieloną farbą na płytce może mieć wpływ na działanie. Bez schematu serwisowego i wykonania podstawowych pomiarów trudno zdiagnozować usterkę. Schemat serwisowy jest dostępny na forum elektroda.pl pod wskazanym linkiem.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA