logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Instalacja dźwięku i ustawienie hasła w Windows NT 4.0 - jak to zrobić?

Andzrzej 15 Lis 2006 14:46 4587 12
  • #1 3227228
    Andzrzej
    Poziom 18  
    Ocena: 17
    Witam.Problem jak w temacie,mam win nt 4.0 i pliki dźwiękowe(.dll) nie wiem jak zainstalować ten dźwięk bo ten system nie ma czegoś takiego jak menadzer urządzen chyba że ma lecz ja nie wiem gdzie.Jeszcze jedno pytanie tak przy okazji: jak założyć hasło na tym systemie?
    Pozdrawiam
  • #2 3227579
    mbo
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 845
    Sterownik musi mieć plik INF.

Menedżer jest podobny do tego z każdego innego Windows'a.
    Trzeba go otworzyć i z jego poziomu zainstalować sterowniki karty dźwiękowej.

Hasło zakłada się analogicznie - odpowiednia opcja z panelu sterowania.
  • #3 3227930
    Andzrzej
    Poziom 18  
    Prosze mi wyjaśnić gdzie dokładnie jest menadzer urządzeń bo napewno nie tam gdzie w każdym innym windowsie czyli :prawy przyciśk myszy na ikonie mój komputer/właściwości zakładka menadzer urządzeń.
    W tej chwili to już nie istotne ponieważ udało mi się z tym dźwiękiem.Trzeba to zrobić z panelu sterowania ikona multimedia/urządzenia/dodaj i podać ścieżkę do sterownika.
    Mam inny poroblem,nie mogę zainstalować karty do monitoringu którą mam na złączu PCI mojego komputera.Nie mogę ponieważ nie zanalazłem wspomnianego menadzera urządzeń.
    Proszę pomóżcie bo jest to dla mnie bardzo ważne.Jak zainstalować urządzenie którego sterownik nie jest plikiem exe.
    Pozdrawiam
  • #4 3257167
    JacekRusi
    Poziom 17  
    Ocena: 3
    Wejdź w panel sterowania system i tam berdzie to co szukasz ale jest to coś innego niż w windows xp
  • #5 3257297
    WojtasJD
    Poziom 43  
    Ocena: 1577
    Windows NT 4 nie posiada Menedżera urządzeń, aby zainstalować urządzenie skorzystaj z Panelu sterowania odpowiednią ikoną (Dodaj nowy sprzęt (?) ).
    Co to za karta dokładnie i czy masz aktywną usługe Plug & Play ?
  • #6 3258684
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #7 3261104
    Andzrzej
    Poziom 18  
    Karta jest na złączu PCI jest to karta DVR do monitoringu na układzie CONEXANT FUSION 875A.Próbowałem zainstalować dokładnie w ten sposób w jaki tu piszecie (dodawanie urządzenia w multimedia) ale podanie ścieżki do sterownika kończy się informacją że w podanej lokalizacji nie ma informacji o sprzęcie czy jakoś tak.Być może system NT nie ma włączonej jakiejś funkcji i nie obsługuje np złącza PCI?Nie wiem grzebałem gdzie mogłem ale jakoś mi nie wychodzi, jestem niezyb zorientowany w tym systemie.Pozdrawiam
  • #8 3262077
    ALEX626
    Poziom 13  
    Ocena: 22
    Jak to jest karta ??:?: dokładnie to pomogę Ci szukać w necie :!:
    Przecież musisz zacząć od tego aby mieć sterowniki do systemu WIN NT ??
    Pij mleko będziesz wielki !.:D
  • #9 3262506
    Andzrzej
    Poziom 18  
    Witam.Karta dokładnie ta :

[url=https://obrazki.elektroda.pl/79_1165051180.jpg]Instalacja dźwięku i ustawienie hasła w Windows NT 4.0 - jak to zrobić?

Sterowniki mam na płycie oczywiście dodanej do karty.do nt również.
    chyba ze to nie są sterowniki do nt.
    Pozdrawiam
    Cytat:
    Karta DVR do monitoringu z legalnym oprogramowaniem
    Możliwości karty :
     zapis obrazu do 4 kamer i 1 kanał fonia
     obsługuje obydwa standardy PAL i NTSC
     obsługiwana rozdzielczość video (768x576 PAL, 640x480 NTSC)
     zapewnia cyfrową kompresję video w czasie rzeczywistym MPG4
     prędkość zapisu: do 25 fps
     30GB twardego dysku jest w stanie nagrać 15 dni obrazu z 4 kamer jednocześnie (dane producenta zależne od ustawień programu) Możliwości oprogramowania
     funkcja alarmu. Można ustawić z góry czas włączenia i wyłączenia nagrywania w dni powszednie , weekendy dla każdej kamery oddzielnie.
     zdalne monitorowanie , nagrywanie - poprzez sieć - ochrona hasłem przed intruzami.
     obsługuje formaty BMP i JPG
    – zapis zrzutu z kamery.
     uruchamianie zadania w momencie wykrycia ruchu : plik dźwiękowy , wysyłanie e-maila , uruchomienie programu , upload obrazu na serwer; , można dowolnie zdefiniować strefy, czułość, czas nagrań
     obsługa do 16 kamer (przy 4 kartach)
     po minimalizacji program znika w Tray'i i nie przeszkadza w normalnej pracy.
     wyświetlanie i nagrywanie w czasie rzeczywistym.
     umożliwia nagrywanie w trybie cyklicznym (najstarsze nagrania są zastępowane najnowszymi), co zapobiega przepełnieniom dysku
     umożliwia tworzenie archiwów nagrań bezpośrednio na wyznaczonym dysku wymiennym
     odtwarzanie i szukanie nagrań
     odtwarzanie z zaawansowaną funkcją wyszukiwania (według kamery, zdarzenia, czasu/daty)
     zrzut ekranowy z funkcją drukowania i zapisywania Wymagania sprzętowe: · PIII 500 / 128M / 40G, Supports all Windows 98 / SE / ME / 2000 / XP

Moderowany przez TONI_2003:

Proszę nie podawać linków do Allegro tylko zamieszczać fotki!
    Akcja się z kończy czy coś w tym stylu i już nic nie zostaje dla potomnych....
    Sądzę że jest to zrozumiale dla wszystkich.

• #10 3263083
    WojtasJD
    Poziom 43  
    w aukcji napisano:
    Supports all Windows 98 / SE / ME / 2000 / XP - o NT4 cisza ...

na płycie powinien być jakiś plik ReadMe, przyjrzyj się katalogom ze sterownikami

sterowniki które załączyłeś - to wszystko co jest ze sterowników na tej płycie ?

jak z usługą Plug & Play ? (dawno nie miałem do czynienia z NT4.0 ale to było istotne, PCI są przez ten system jak najbardziej obsługiwane)

na tej karcie siedzi 875A (tak jak napisałeś) czy Bt878A ?
  • #11 3266773
    Andzrzej
    Poziom 18  
    Witam.Sterowniki które załączylem to jeden z dwu katalogów drugi dotyczy systemu win 98.Niestety nie ma pliku readme wsród sterowników. Przejzałem inne aukcje na allegro z takimi kartami i spostrzegłem że faktycznie wsrod systemów operacyjnych nie pojawia się win nt.
    Co do oznaczenia układu to chyba faktycznie pomylilem sie, nie mam mozliwości spojrzenia na kartę bo komp jest niemalże "wmurowany" w ściane, ale na allegro wszystkie karty które oglądałem są dokładnie takimi jak moja i mają układ oznaczony 878A, stad więc zakładam że u mnie jest tak samo.
    Zaciekawiła mnie inna rzecz: na jednej z aukcji sprzedający napisał że dolącza sterowniki i programy do prawidłowego działania tej karty pod wszystkimi dystrybucjami linuxa.
    Może ktos z tego forum posiada lub wie skąd pobrac takowe oprogramowanie.
    Wtedy może zdecydowałbym sie uruchomić tą katre na linuxie.
    Pozdrawiam
  • #12 3267554
    WojtasJD
    Poziom 43  
    sterowniki które załączyłeś potwierdzają że to Bt878 A:

; cg300Au.inf
    ;
    ; Installation file (.inf) for the BTV 878 Audio Capture device.
    ;
    ; (c) Copyright 2001 Star Imavision 
    ;

[Version]
    Signature="$Windows NT$"
    Provider=%Star%

[...]

[Manufacturer]
    %Star%   = Star.Mfg

[Star.Mfg]
    %Star.DeviceDesc0% = cg300Au, PCI\VEN_109E&DEV_0878&SUBSYS_00000000

; cg300.inf
    ;
    ; Installation file (.inf) for the BTV 878 Video Capture device.
    ;
    ; (c) Copyright 2001 Star Imavision 
    ;

[Version]
    Signature="$Windows NT$"
    Provider=%Star%

[...]

[Manufacturer]
    %Star%   = Star.Mfg

[Star.Mfg]
    %Star.DeviceDesc0% = cg300, PCI\VEN_109E&DEV_036E&SUBSYS_00000000

-> http://www.pcidatabase.com/vendor_details.php?id=542 :

Vendor Id: 0x109E
    Short Name: Brooktree

Device ID: 0x036E
    Chip Number: 878/9
    Chip Description: MediaStream Controller

Device ID: 0x0878
    Chip Number: Bt878 A
    Chip Description: Video Capture

spróbuj Universal WDM Video Capture Driver
    http://webcam-software.net/drivers.htm#univwdm
    http://www.fgeng.com/drivers.htm

Twoja karta podobnie jak na tej stronie - to czteroportowy video multiplexer i piszą o pracy pod 'Windows 2003,XP,2000,NT,Me,98 or 95'

Bt878 jest już stary, znany i dobrze opisany - powinno Ci zadziałać :wink:

Bt878/879 - Single-Chip Video and Broadcast Audio Capture for the PCI Bus
  • #13 3285306
    Andzrzej
    Poziom 18  
    28 Lis 2006 19:29
    Podsumowując zaistalowanie Universal WDM Video Capture Driver powinno spowodować wykrycie karty przez win nt?
    Sprawdzę to za kilka dni ponieważ w chwili obecnej nie dysponuje wystarczajacą ilością wolnego czasu.
    O efektach poinformuje.
    Pozdrawiam
    -----------------------------------------------------------------------------------
    Witam.
    Zaistalowałem sterowniki Universal WDM Video Capture Driver i niestety karya nie odpaliła.
    Lecz na wspomnianej stronie sa również sterowniki pod Win NT i na nich udało sie kartę uruchomić.
    Mam tylko jeden problem:
    dotychczas komputer nagrywał obraz z kamer non stop, żeby zabezpieczyć go przed niepowołanymi oczami założyłem hasło na wygaszaczu ekranu.
    Na innych systemach wszystko było ok, na Win nt natomiast w momencie kiedy włączy się wygaszacz ekranu przestaje mi nagrywać obraz z kamer.
    Nie wiem czym to jest spowodowane.Nie mogę zostawić komputera bez jakiejkolwiek ochrony.
    Do nagrywania obrazu z kamer używam programu Pico2000.
    A już tak zupełnie przy okazji:
    czy jest możliwość wyłączenie w systemie win nt funkcji wciskania klawiszy alt+ctrl+del przy uruchomieniu systemu?
    Troche jest to uciążliwe.
    Pozdrawiam
    Moderowany przez TONI_2003:

Post został scalony !

Podsumowanie tematu

✨ W systemie Windows NT 4.0 instalacja dźwięku wymaga użycia pliku INF ze sterownikiem oraz dodania urządzenia przez Panel Sterowania w sekcji Multimedia, gdzie można wskazać ścieżkę do sterownika. Windows NT 4.0 nie posiada klasycznego Menedżera urządzeń znanego z nowszych wersji Windows, a instalacja sprzętu odbywa się poprzez odpowiednie ikony w Panelu Sterowania. Założenie hasła odbywa się również przez Panel Sterowania, w odpowiedniej opcji zabezpieczeń.

W przypadku instalacji karty DVR do monitoringu na złączu PCI z układem Brooktree Bt878A (lub podobnym), pojawiły się problemy z brakiem wsparcia sterowników dla Windows NT 4.0, gdyż większość dostępnych sterowników jest przeznaczona dla systemów Windows 98/SE/ME/2000/XP. Sterowniki do karty DVR zawierały pliki INF potwierdzające obsługę układu Bt878A, jednak instalacja wymagała odpowiednich sterowników dedykowanych dla NT. Po zainstalowaniu właściwych sterowników karta została uruchomiona, lecz pojawił się problem z nagrywaniem obrazu podczas aktywacji wygaszacza ekranu z hasłem, co powodowało zatrzymanie nagrywania.

Dyskusja wskazuje na konieczność posiadania sterowników kompatybilnych z Windows NT 4.0 oraz na specyfikę instalacji urządzeń w tym systemie poprzez Panel Sterowania, a nie Menedżera urządzeń. Problem z zabezpieczeniem hasłem i jednoczesnym działaniem oprogramowania do monitoringu pozostaje nierozwiązany w ramach dyskusji.
REKLAMA