logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak podłączyć sygnalizator SPLZ 1011 do wyjść niskoprądowych Integry 32?

scotch99 16 Lis 2006 08:53 9369 17
  • #1 3229667
    scotch99
    Poziom 11  
    Ocena: 13
    Witam wszystkich. Czy ktoś wie czy można podłączyć sygnalizator SPLZ 1011 do wyjść niskoprądowych Integry 32 i jeśli tak to w jaki sposób?? Chodzi mi o sygnały STA i STO (SAB jest podłączony do osobnej linii). Proszę o w miarę dokładny opis lub schemat.
  • #2 3229962
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #3 3230408
    scotch99
    Poziom 11  
    Wielkie dzięki.
    Tak właśnie próbowałem podłączyć i nie działało - myślę, że mój błąd tkwił w zworkach - ja je ściągnąłem. Teraz spróbuję z założonymi. A przy okazji czy sygnalizator wewnętrzny SPW100 też można podłączyć do wejść niskoprądowych i jak to zrobić?? Tam są tylko dwa zaciski - SA+ i SA-, nie ma tam zasilania.
  • #5 3232065
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #6 3235843
    bartek_p
    Poziom 31  
    Ocena: 195
    Teraz jak sobie pomyśle to faktycznie są dwa wejścia SA. SA+, SA- , Sygnalizacja Akustyki , bo Optyki SPW 100 nie ma. Do tego jeszcze musisz mieś TMP czyli sabotaż. Inaczej się nie da.
    PLUSA dajesz na stałe , i sterujesz minusem w momencie włamania, albo minusa dajesz na stałe i sterujesz...
  • #8 3243021
    scotch99
    Poziom 11  
    Cytat:
    Teraz jak sobie pomyśle to faktycznie są dwa wejścia SA. SA+, SA- , Sygnalizacja Akustyki , bo Optyki SPW 100 nie ma. Do tego jeszcze musisz mieś TMP czyli sabotaż. Inaczej się nie da.
    PLUSA dajesz na stałe , i sterujesz minusem w momencie włamania, albo minusa dajesz na stałe i sterujesz...

Nie bardzo ruzumię o które wyjścia Ci chodzi - nisko czy wysokoprądowe?? A co do zacisków to jest ich faktycznie cztery (ale dla mnie interesujące są tylko dwa z nich bo na sabotaż mam osobny kanał).
  • #9 3245886
    bartek_p
    Poziom 31  
    SA+,SA- tu podłączasz kabelki , podłączone do bella w centrali.
  • #10 3245935
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #11 3246062
    bartek_p
    Poziom 31  
    no, no pewnie że niema, ale wiadomo o co chodzi :).
    Przyzwyczajenie z DSC, głównie na nich pracuje :)

Tu trzeba se zaprogramować :)
  • #12 3593858
    scotch99
    Poziom 11  
    Cytat:
    Jeśli chcesz łopatologicznie - programujesz któreś wyjście wysokoprądowe (OUT1,2) jako zasilające, podłączasz je do wejść zasilających sygnalizatora, OUT3 podłączasz do STA, OUT4 do STO, pomiędzy 12V i STO oraz 12V i STA podłączasz rezystory 2,2 kohm, zworki PLO i PLA pozostawiasz zwarte, wyjścia w centrali programujesz jako "alarm włąmaniowy" z ustalonym czasem działania lub "zatrzask" - do wyłączenia kodem

Niestety nie działa tak jak napisałeś sharp. Problem w tym, że nie potrafię uruchomić sygnalizacji optycznej w sygnalizatorze zewn.

Kolejny problem to to, że Integra 32 ma tylko 2 wyj. Wysokoprądowe a ja potrzebuję podłączyć osobno sygnalizację optyczną i sygnalizację dźwiękową oraz równolegle do sygnalizacji dźwiękowej sygnalizatora zewnętrznego sygnalizator wewętrzny. Brakuje mi więc 1 wyjscia na zasilanie.

Na razie na poniższym obrazku przedstawiam moje połączenie. W taki sposób działa sygn. dźwiękowa obydwu sygnalizatorów, ale nie działa sygnalizacja optyczna.
    Wyj. 1 i 2 są oprogramowane jako alarmowe i zatrzask. oraz polaryzacja +12 - aktywny
    Zworki PLO i PLA w sygnalizatorze zewn. są ściągnięte.

Już wiele konfiguracji próbowałem ale nie potrafię uruchomić tej sygnalizacji optycznej. Czy ktoś ma jakiś pomysł?? Proszę o bardzo łopatologiczne wyjaśnienia (łącznie z zasilaniem sygn. zewn.) bo już nie wiem jak to skonfigurować żeby wszystko działało.

Dzięki za wszelaką pomoc.
  • #13 3594696
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #14 3595019
    scotch99
    Poziom 11  
    Tak więc jeśli dobrze zrozumiałem schemat podłączeń powinien wyglądać tak:

Tylko, że do wyjść niskoprądowych nie wolno podłączać urządzeń o poborze prądu większym niż 50mA!!! A sam sygnalizator pobiera 270mA na STA i 270 mA na STO!!!
    Jesteś pewien że tak to powinno działać??

A co do ustawień centralki to jak mają być ustawione zworki do takiej konfiguracji i jak ma być ustawiona polaryzacja wyjść??
  • #15 3595130
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #16 4868854
    scotch99
    Poziom 11  
    Zrobiłem wszystko wg powyższych wskazówek i działało tak długo aż zapisałem dane do pamięci FLASH centralki. Jak zrobiłem zmiany w DloadX to było ok a po zapisaniu już nie. czy ktoś jest w stanie mi powiedzieć co się dzieje?? Dlaczego po zapisaniu do FLASH'a przestaje działać sygnalizacja świetlna??
  • #17 4869326
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #18 4871523
    scotch99
    Poziom 11  
    Dopiero po roku miałem czas żeby przerobić alarm :( Stanu LEDów nie sprawdzałem. Jak znajdę czas (może szybciej niż po roku) to sprawdzę. Wszystko chodzi OK tak długo jak długo jest podpięty komp z Dloadx'em i dane nie są zapisane we FLASH. Czy jest taka możliwość, że firmware centralki jest wadliwy i update mógłby coś pomóc??

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy podłączenia sygnalizatora SPLZ 1011 do wyjść niskoprądowych centrali alarmowej Integra 32, ze szczególnym uwzględnieniem sygnałów STA i STO oraz osobnej linii sabotażu (SAB). Sygnalizator wymaga zasilania 12 V, które powinno być podłączone do wyjścia wysokoprądowego (np. OUT1 lub OUT2), natomiast sygnały STA i STO służą do wyzwalania alarmu i podłącza się je do odpowiednich wejść sygnalizatora przez rezystory 2,2 kΩ połączone równolegle do wyjść OUT3 i OUT4. Zworki PLO i PLA w sygnalizatorze muszą być założone, a polaryzacja wyjść powinna być ustawiona na aktywne zwarcie do masy. Wyjścia niskoprądowe centrali mają ograniczenie prądowe do 50 mA, podczas gdy sygnalizator pobiera około 270 mA na STA i STO, dlatego nie należy ich bezpośrednio obciążać; w przypadku braku wolnych wyjść wysokoprądowych zaleca się użycie przekaźnika sterowanego z wyjścia niskoprądowego do zasilania sygnalizatora. Sygnalizator wewnętrzny SPW100 posiada tylko dwa zaciski SA+ i SA-, bez zasilania, i wymaga osobnego podejścia z uwzględnieniem linii sabotażu (TMP). Problemy z działaniem sygnalizacji optycznej wynikały z błędnego podłączenia rezystorów (szeregowo zamiast równolegle) oraz nieprawidłowego ustawienia zworków i polaryzacji. Po poprawnym zaprogramowaniu i podłączeniu sygnalizator działał poprawnie do momentu zapisu konfiguracji do pamięci FLASH centrali, po czym sygnalizacja świetlna przestawała działać, co może wskazywać na problem z firmware lub zapisem danych w centrali. Zalecane jest sprawdzenie stanu LED przy wyjściach po wyzwoleniu alarmu oraz ewentualna aktualizacja oprogramowania centrali.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA