Witam wszystkich , a więc mam pytanie wziąłem sie za naprawe kilku płyt główych z komputerów . Są to tylko płyty które mają popuchnięte kondensatory i teraz wiem że wymieniając je na nowe lub z odzsyku należy zwrócić uwage na m.in pojemność i napięcie ew. może być więszke . Ale dowiedziałem się również że kondensatory pracują na 2 sposoby jedne impulsowo i 2 nawet nie wiem jak . I sposób jak pracują opisany jest na obudowie kondensatora np : oznaczenia
rubycon 4700 uF 6,3 V i oznaczenie YXG
TAYEH 2200 uF 10V i ; LE ( I tu podejrzewam że chodzi o Low esr )
EXR – dla kondensatorów produkowanych przez firmę HITANO
I teraz ważny przykł,
GCS 3900 uF 10V i oznaczenie Y17A
Chciałbym żeby ktoś mi napisał , może ktoś ma jakies linki właściwe do producent. które opisują te oznaczenia tzn jak one pracują żeby można wiedzieć jakich zamienników trzeba użyć , a może takie informacje są w katalogu elfy jeżeli tak prosze i wiadomość. Troche zamieszałem
rubycon 4700 uF 6,3 V i oznaczenie YXG
TAYEH 2200 uF 10V i ; LE ( I tu podejrzewam że chodzi o Low esr )
EXR – dla kondensatorów produkowanych przez firmę HITANO
I teraz ważny przykł,
GCS 3900 uF 10V i oznaczenie Y17A
Chciałbym żeby ktoś mi napisał , może ktoś ma jakies linki właściwe do producent. które opisują te oznaczenia tzn jak one pracują żeby można wiedzieć jakich zamienników trzeba użyć , a może takie informacje są w katalogu elfy jeżeli tak prosze i wiadomość. Troche zamieszałem