logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Naprawa płyt głównych / różróznianie Kondensatorów

Prezes.Colombo 16 Lis 2006 22:36 1859 5
REKLAMA
  • #1 3232230
    Prezes.Colombo
    Poziom 2  
    Ocena: 1
    Witam wszystkich , a więc mam pytanie wziąłem sie za naprawe kilku płyt główych z komputerów . Są to tylko płyty które mają popuchnięte kondensatory i teraz wiem że wymieniając je na nowe lub z odzsyku należy zwrócić uwage na m.in pojemność i napięcie ew. może być więszke . Ale dowiedziałem się również że kondensatory pracują na 2 sposoby jedne impulsowo i 2 nawet nie wiem jak . I sposób jak pracują opisany jest na obudowie kondensatora np : oznaczenia

rubycon 4700 uF 6,3 V i oznaczenie YXG
    TAYEH 2200 uF 10V i ; LE ( I tu podejrzewam że chodzi o Low esr )
    EXR – dla kondensatorów produkowanych przez firmę HITANO

I teraz ważny przykł,

GCS 3900 uF 10V i oznaczenie Y17A

Chciałbym żeby ktoś mi napisał , może ktoś ma jakies linki właściwe do producent. które opisują te oznaczenia tzn jak one pracują żeby można wiedzieć jakich zamienników trzeba użyć , a może takie informacje są w katalogu elfy jeżeli tak prosze i wiadomość. Troche zamieszałem
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 3232364
    velsper
    Poziom 29  
    Ocena: 110
    Każdy szanujący się producent kondensatorów udostępnia informacje, dotyczące konkretnej serii, np. Hitano EXR (tutaj)

Oczywiście jeżeli chodzi o jakieś "wynalazki" typu Tayeh czy GSC nie ma co liczyć na takie informacje - często jedna firma wypuszcza je pod różnymi markami, a same produkty są po prostu badziewne.

Tutaj masz napisane jakich firm unikać : http://www.badcaps.net/forum/showthread.php?t=388

Co do wymiany kondensatorów na płytach głównych - zamienniki powinny być Low-ESR oraz nisko impedancyjne. Wstawienie zwykłych skończy się ich zniszczeniem.
  • REKLAMA
  • #4 3232480
    markoni_14
    Poziom 2  
    Jeśli wymieniasz kondesatory to zamieniaj na takie same wartosci, nie zakladaj o wiekszych pojemnosciach i napieciach bo one spełniają dodatkowo rolę zabezpieczenia ,jesli chodzi o te oznaczenia o które pytasz są to oznaczenia jakie zabezpieczenie przed wzrostem napięcia ma kondesator ja montuje o oznaczeniach ESR 105stopni celcjusza i nie miałem żadnych zwrotów płyt , zalecam wymiane wszystkich kondesatorów po stronie zasilania i zaopatrzenie sie w dobry odsysacz najlepiej odsysacz razem z lutownicą bo płyta jest wielowarstwowa i przy braku umiejetnosci płyte można uszkodzic.
  • REKLAMA
  • #5 3232556
    velsper
    Poziom 29  
    Ocena: 110
    markoni_14 napisał:
    Jeśli wymieniasz kondesatory to zamieniaj na takie same wartosci, nie zakladaj o wiekszych pojemnosciach i napieciach bo one spełniają dodatkowo rolę zabezpieczenia(...)

Nie bardzo rozumiem - o jakie zabezpieczenia chodzi ? O ile do pojemności to jestem skłonny się zgodzić, to nie wiem co to za różnica będzie, jak dam kondensator na 10V zamiast standardowego 6,3V ?

Cytat:
    (...)jesli chodzi o te oznaczenia o które pytasz są to oznaczenia jakie zabezpieczenie przed wzrostem napięcia ma kondesator

To są oznaczenia charakteryzujące parametry kondensatora: ESR, impedancję, maksymalną częstotliwość pracy, temperaturę, wymiary, itd.

Cytat:
    (...) zalecam wymiane wszystkich kondesatorów po stronie zasilania i zaopatrzenie sie w dobry odsysacz najlepiej odsysacz razem z lutownicą bo płyta jest wielowarstwowa i przy braku umiejetnosci płyte można uszkodzic.

Z tym się zgodzę - jak wymieniać to najlepiej wszystkie.
  • #6 3237777
    Prezes.Colombo
    Poziom 2  
    Ocena: 1
    Witam dzięki panowie za poruszenie
    tematu razem ze mną i troche wyjaśnień
REKLAMA