logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czy napuchnięte kondensatory na płycie głównej mogą powodować awarie? Koszty naprawy?

dlagoda 29 Sie 2006 19:11 8472 23
REKLAMA
  • #1 2966663
    dlagoda
    Poziom 11  
    Witam, mam pytanie dotyczące napuchniętych kondensatorów na płycie głównej, czy przez nie może mi nie działać płyta? Czy wymiana ich coś zmieni? i jeszcze ile taka usługa może kosztować? Z góry dziękuję za odpowiedzi
  • REKLAMA
  • #2 2966676
    dromod
    Poziom 15  
    Ocena: 15
    Absolutnie może to być przyczyna uszkodzenia płyty głównej. Wymiana nie powinna być zbyt kosztowna.
  • #3 2966992
    charm_spider
    Poziom 22  
    Ocena: 13
    koszt jednego kondensatora to kilkadziesiąt groszy, do paru zł (w zależności od pojemności, miesca zakupu, itp...)
    a wymiana nie jest trudna, więc można to zrobić samemu/poprosić o pomoc dobrze lutującego kolegę/koleżankę ;-)
    (opisy jak to zrobić są na elce)
  • #4 2967019
    dwurazowy
    Poziom 22  
    Ocena: 12
    Oczywiście te kondensatory mogą być przyczyną, ale skutek może być o wiele poważniejszy. Wymiana ich może nic nie dać, bo uszkodzeniu mogły ulec inne układy na płycie. Miałem przypadki, że płytę dało się uratować, ale też kilka razy nadawały się tylko na złom.
  • #5 2967045
    dromod
    Poziom 15  
    Ocena: 15
    Żeby wiedzieć, czy coś jeszcze się uszkodziło, trzeba w pierwszej kolejności wymienić kondensatory. Szansę oceniam na 90 % że to tylko one. Radzę jednak wymienić wszystkie (duże), a nie tylko w sposób widoczny napuchnięte.
  • REKLAMA
  • #6 2967587
    kosi77
    Poziom 16  
    Wymieniając kondensatory usuniesz skutek uszkodzenia a nie jego przyczynę. Spotkałem się z takim problemem, napuchły kondensatory w sąsiedztwie procka a przyczyną był słaby zasilacz. Jaki ty masz sprzęt? I z tego co pamiętam jeszcze przegrzany procesor.
  • REKLAMA
  • #7 2967665
    Adam1988
    Poziom 26  
    Ocena: 161
    kosi77 napisał:
    Wymieniając kondensatory usuniesz skutek uszkodzenia a nie jego przyczynę. Spotkałem się z takim problemem, napuchły kondensatory w sąsiedztwie procka a przyczyną był słaby zasilacz. Jaki ty masz sprzęt? I z tego co pamiętam jeszcze przegrzany procesor.

kondensatory moga byc rownie dobrze przyczyna....:|
  • #8 2967967
    jankolo
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 587
    Adam1988 napisał:
    kondensatory moga byc rownie dobrze przyczyna....:|

Rzadki przypadek. Kondensatory zazwyczaj ulegają uszkodzeniu od źle filtrowanego napięcia.
  • #9 2968016
    dlagoda
    Poziom 11  
    no wiec to bylo tak ze podkrecilem mojego durona 1 ghz na 1,33 ghz, w tym samym momencie wlozylem nowa mocniejsza karte graficzna po czym wlaczylem gre na wiekszych detalach w rezultacie czego po kilku minutach grania mialem siwy dym w pokoju, okazalo sie ze zjaral sie zasilacz, dzisiaj sprawdzilem procesor i na szczescie dziala, jedynie na plycie napuchly kondensatory, te kolo procesora i jeden kolo karty graficznej ...
  • #10 2968023
    jankolo
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 587
    Wymienić należy nie tylko napuchnięte kondensatory, ale wszystkie w danej gałęzi. Gałęzią jest grupa kondensatorów których bieguny dodatnie są połączone razem.
  • #11 2968041
    2852

Poziom 17  
    Ocena: 4
    Witam
    Czyli w praktyce sam sobie Kolega odpowiedział co było przyczyną uszkodzenia kondensatorów. Ogólnie przyczyna usterki - zasilacz -"usunęła" się sama, miejmy nadzieje, że zasilacz nie zabrał do grobu ze sobą więcej podzespołów. Z doświadczenia wiem, że tego typu efekty dźwiękowo - dymowe kończą się spaleniem płyty, pamięci oraz elektroniki od napędów. Procesory ogólnie wychodziły z tego bez szwanku.
    Moim zdaniem zanim się Kolega zabierze się za płyte warto byłoby sprawdzić pamięć i dysk, jeśli one żyją to zapewne i płyta po wymianie kondensatorów zgodnie z instrukcją Kolegi Jankolo, powinna ożyć.
    Technika wymiany była już wieloktrotnie opisywana na forum.
    Pozdrawiam
    Konto firmowe:
    CeTech Serwis Komputerowy
    Piastowska 1, Kostrzyn nad Odrą, 66-470 | Tel.: 95 XXXXXXX (Pokaż) | Strona WWW: https://www.cetechserwis.pl
  • #12 3142043
    mumin5478
    Poziom 11  
    Witam, mam podobny problem co kolega, dokładnie jeden kondensator mam "nabrzmiały" odziwo komputer pracuje normalnie. Stwierdziłem że należy dmuchać na zimne i go wymienić. Zasadnicze pytanie jak będzie najlepiej: wymienić kondensator samodzielnie (mam do dyspozycji lutownicę transformatorową i sporą praktykę) czy oddać komputer do serwisu i się wykosztować?? Przeczytałem sporo info na ten temat mimo tego nie mam własnego zdania. Dziękuje za ewentualną pomoc
  • #13 3142243
    daniel93
    Poziom 29  
    Ocena: 94
    no tak, ale te płyty są wielowarstwowe, więc jak przylutujemy jest od dołu to w środku wcale nie musi być połączenia...
    Jak to z tymi kondensatorami jest?
  • #14 3142326
    WojtasJD
    Poziom 43  
    Ocena: 1586
    daniel93 napisał:
    no tak, ale te płyty są wielowarstwowe, więc jak przylutujemy jest od dołu to w środku wcale nie musi być połączenia...

masz racje - często jak ktoś niedoświadczony wylutowywuje przy okazji uszkadza metalizacje - wtedy nie ma już połączenia :wink: ...
  • REKLAMA
  • #15 3142350
    tronic1
    Spec od komputerów
    Ocena: 1108
    Jasne że wielowarstwowe.Ale jak lutujesz umiejętnie,odpowiedniej mocy lutownicą,to przecież roztopisz lutowie "na wylot",połączenia są pobielone i nie ma problemu.Grzać należy odpowiednio mocno i krótko,zresztą to ogólna zasada.Dla mniej wporawnych też jest wyjście,można istniejące kondensatory nie wylutowywać,rozciąć je pozostawiając nogi i do nich przylutować nowy kondensator.Może niezbyt eleganckie ale skuteczne,bez ryzyka że przy wylutowywaniu razem z nogą wyjdzie tulejka.I wymieniac należy wszystkie w gałęzi,równoległe do spuchniętego.No i usunąć żródło kłopotów czyli kiepski zasilacz.
  • #16 3143743
    daniel93
    Poziom 29  
    Ocena: 94
    A oporówka 100/30w to wystarczy, czy jest za mocna?
    O jakim czasie grzania jest mowa?
  • #17 3143826
    tronic1
    Spec od komputerów
    Ocena: 1108
    30-40W starczy.Grot dobrze wyczyszczony i pobielony.Nie grzej dłużej jak 3-5sek.Najłatwiej jak rozetniesz elektrolity zostawiając nożki i każdą nogę osobno wylutujesz.Można też transformatorową,odkręć grot,wyczyść rowki w których jest mocowany grot i tutaj wystarczy 2-3sek.Nie wyciągaj nogi "na siłę",najpierw podgrzej i jak czujesz że noga już "pływa" pensetą wyciągasz.Po wylutowaniu będziesz miał pewnie otwory zalane.Ja zamiast odsysacza używam odpowiedniej grubości igły jednorazowej do zastrzyków.Krótko podgrzewasz i wpychasz igłę.Igła grubości nożki nowego kondensatora lub niewiele grubsza.
  • #18 4256940
    darek11011967
    Poziom 14  
    Ocena: 2
    Witam,pytanko czy mogę wymienić kondensatory o pojemności 2200uF 6,3V na kondensatory 3300uF 6,3V.Czy nie będzie to miało znaczenia dla pracy całej płyty głównej.Bardzo proszę o poradę.Pozdrawiam
  • #19 4257240
    ks_fenix
    Poziom 23  
    Ocena: 29
    Tak nie rób! Pojemność kondensatora musi być taka sama. Natomiast napięcie może być większe(ale nie mniejsze). Tzn. Jak masz na kondensatorze napisane 2200uF/6,3V to możesz dać np. 2200uF/25V 2200uF/50V Musisz pamiętać żeby pojemność była taka sama. I nie zapomnij o biegunowości
  • #20 4257603
    zbigniew tomczak
    Poziom 23  
    Nie wstawiaj zwykłych kondensatorów elektrolitycznych.
    Ponieważ są to specjalne kondensatory - kup dobrej jakości.
    Możesz wstawić 3200 µF.
    Ważne jest na jakie napięcie są maksymalnie 10V napięcie w nich jest ważne.
    Nie będę rozpisywał się i udowadniał teoretycznie....
    pozdrawiam
  • #21 4257796
    mat_ed
    Poziom 43  
    Ocena: 268
    Cytat:
    nie wstawiaj zwykłych kondensatorów elekt.--są to specjalne kondensatory..

Uzupelnie wypowiedz kolegi i dodam,ze chodzi o kondensatory LOW ESR.
  • #22 4257900
    ks_fenix
    Poziom 23  
    Ale moim zdaniem pojemność kondensatora jest krytyczna i powinna się zgadzać z wartością na wymienianym kondensatorze(być może się mylę). Aha jak wymieniasz to może zainwestuj w lepsze kondensatory nie takie po 50gr.
  • #23 4258905
    darek11011967
    Poziom 14  
    Witam ,dzięki za odpowiedzi.Na kondensatorach jest napis G-LUXON,napięcie się zgadza z tym ,że pojemnośc jest większa.Widzę ,nie tylko po tym forum ,że są dwie szkoły jedni twierdzą ,że można inni , że nie można wstawiać większych kondensatorów.Zaryzykuję i wstawię ,zobaczymy czy płyta to przeżyje.Pozdrawiam
  • #24 4260933
    darek11011967
    Poziom 14  
    Witam ponownie .Wymiana kondensatorów zajęła mi ok.30min.Mogło być szybciej ale brakowało jednej ręki (po wyjęciu uszkodzonych dziurki się zalewały cyną).Płyta działa,system się zainstalował ,żadnych problemów nie zgłasza,chodzi cały czas od ok.12.00 więc chyba większa pojemność nie zaszkodziła.Pozdrawiam

Podsumowanie tematu

✨ Napuchnięte kondensatory na płycie głównej mogą być przyczyną awarii i powodować nieprawidłowe działanie płyty. Wymiana kondensatorów często przywraca funkcjonalność, jednak w niektórych przypadkach uszkodzeniu mogą ulec także inne elementy płyty, co może wymagać jej wymiany. Zaleca się wymianę wszystkich dużych kondensatorów w danej gałęzi, a nie tylko tych widocznie uszkodzonych. Kondensatory należy wymieniać na kondensatory elektrolityczne typu LOW ESR o takiej samej pojemności i co najmniej takim samym napięciu znamionowym. Wymiana kondensatorów jest stosunkowo tania i można ją wykonać samodzielnie, pod warunkiem posiadania odpowiednich narzędzi i umiejętności lutowania. Należy jednak uważać na uszkodzenie metalizacji płyty podczas wylutowywania. Przyczyną uszkodzenia kondensatorów często jest słaby lub uszkodzony zasilacz, który może również uszkodzić inne podzespoły, takie jak pamięć czy dysk twardy. W przypadku podkręcania procesora i instalacji mocniejszej karty graficznej, przeciążenie zasilacza może prowadzić do uszkodzenia kondensatorów i innych elementów płyty. Wymiana kondensatorów powinna być poprzedzona diagnozą pozostałych podzespołów.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA