logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Nokia 3410 - Błąd przy flashowaniu po wymianie RAM na 64kB z 3310

yarob 17 Lis 2006 10:07 966 7
REKLAMA
  • #1 3233153
    yarob
    Poziom 11  
    Witam

W nokii 3410 wymieniałem flash i ram i przez pomyłkę wlutowałem Ram od 3310 (64kB). Po tej operacji telefon przy próbie flashowania wywala komunikat, że rozmiar Ram jest zły i wybrałem zły model telefonu. Wlutowałem dobry Ram od 3410 ale problem pozostał. Czy coś innego mogło się uszkodzić?? (flash, ccont). Telefon od tamtej pory nie odpala się.
    Czy 3410 może chodzić na mniejszej pamięci??

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 3233310
    mefistofilos
    Poziom 28  
    Ocena: 87
    hmm, z mniejszą pamiecią normalne ze nie bedzie chodzil... jesli wlutowales dobry ram, powinno dzialac... nic uszkodzic sie nie moglo, jesli natomiast nie dziala, sprawdz kulki... sprawdz czy dobrze wszystko polutowales, no jest jeszcze jeden problemik... MAD klejony, moze kulki Ci wystrzelily, a wtedy to juz nie ma ratunku...
  • REKLAMA
  • #3 3233338
    wasyl gsm
    Poziom 13  
    Ocena: 4
    Witam moim zdaniem najpierw wykasuj całe oprogramowanie <ERASE> dopiero potem zaznacz 3410 i wtedy fleszuj powinno pomóc
  • REKLAMA
  • #4 3233346
    Dominas
    Poziom 17  
    falshuj bez wybierania modelu (jesli tak mozesz) i oczekuj rezultatu
  • #5 3233430
    NOOKIA
    Poziom 28  
    Ocena: 37
    mefistofilos napisał:
    hmm, z mniejszą pamiecią normalne ze nie bedzie chodzil... jesli wlutowales dobry ram, powinno dzialac... nic uszkodzic sie nie moglo, jesli natomiast nie dziala, sprawdz kulki... sprawdz czy dobrze wszystko polutowales, no jest jeszcze jeden problemik... MAD klejony, moze kulki Ci wystrzelily, a wtedy to juz nie ma ratunku...

nie mów że już nic nie da rady bo podnosiłem kiedyś te układy i skrobałem klej i stawiałem na nowo i działało tylko dużo czasu to zabiera
  • #6 3233675
    yarob
    Poziom 11  
    Witam ponownie!

Wasylu gsm nie mogę najpierw go skasować bo przy takiej próbie wywala ten sam komunikat co przy flashowaniu czyli - zly rozmiar pamieci, niewłaściwy typ telefonu.

Dominasie jaki znasz program, w którym nie trzeba wybierać typu telefonu do flashowania??

Pozdrawiam
  • #7 3233723
    mefistofilos
    Poziom 28  
    Ocena: 87
    @NOOKIA zgadzam sie z Tobą, ale to juz wymaga pewnych umiejętności manualnych nieprawdaz? ;) jesli chlopak jak widze nie orientuje sie zabardzo w niektorych rzeczach, nie podniesie mada (tak sadze ) bez wiekszych uszkodzen plyty ( chodzi mi o pady, latwo je wyrac ) nie zgodzisz się ze mną?
  • REKLAMA
  • #8 3233878
    wasyl gsm
    Poziom 13  
    Może poprostu jeszcze raz postaw kulki na fleszu (jaką temp. lutujesz ????)

Podsumowanie tematu

✨ Wymiana pamięci RAM w telefonie Nokia 3410 na moduł 64kB z modelu 3310 spowodowała błąd podczas próby flashowania, wskazujący na nieprawidłowy rozmiar pamięci i niewłaściwy model telefonu. Po ponownej wymianie na oryginalny RAM 3410 problem pozostał, a telefon nie uruchamia się. Dyskusja sugeruje, że telefon nie działa z mniejszą pamięcią RAM. Możliwe przyczyny problemu to uszkodzenie układu flash lub kontrolera (ccont), nieprawidłowe przylutowanie kulek BGA, uszkodzenie padów na płycie głównej lub problemy z klejem MAD, który może wymagać usunięcia i ponownego nałożenia. Zalecane jest całkowite wymazanie oprogramowania przed flashowaniem oraz próba flashowania bez wyboru modelu, jeśli oprogramowanie na to pozwala. Wymiana kulek BGA i precyzyjne lutowanie w odpowiedniej temperaturze mogą pomóc w przywróceniu funkcjonalności. Proces naprawy wymaga zaawansowanych umiejętności manualnych i ostrożności, aby nie uszkodzić padów na płycie.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA