logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Silnik klatkowy 55KW. Podłączenie silnika w układzie gwiazda/trójkąt.

piotrmiazga 17 Lis 2006 13:26 3114 6
REKLAMA
  • #1 3233618
    piotrmiazga
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Po przewinięciu silnik o dość sporej mocy (55KW) wrócił z wiszącymi kablami nieoznaczonymi i nie podłączonymi do tabliczki. Fachman który to robił nie podszedł do zadania jak należy i olał temat.
    Moim problemem jest podłączenie tego silnika w układzie gwiazda/trójkąt.
    Znalazłem omomierzem 3 cewki ale jak bez rozbierania silnika znaleźć ich początki i końce. Czy są jakieś proste metody aby sobie można było samemu wykonać taki "pomiar".
    Bardzo proszę o pomoc kolegów.
    Piotrek
  • REKLAMA
  • #2 3233702
    Quarz
    Poziom 43  
    Ocena: 626
    Witam,
    piotrmiazga napisał:
    Po przewinięciu silnik o dość sporej mocy (55KW) wrócił z wiszącymi kablami nieoznaczonymi i nie podłączonymi do tabliczki. Fachman który to robił nie podszedł do zadania jak należy i olał temat.
    Moim problemem jest podłączenie tego silnika w układzie gwiazda/trójkąt.
    Znalazłem omomierzem 3 cewki ale jak bez rozbierania silnika znaleźć ich początki i końce. Czy są jakieś proste metody aby sobie można było samemu wykonać taki "pomiar".
    Bardzo proszę o pomoc kolegów.
    Piotrek

jest metoda i to stara, jak znana jest Reguła Lenza, a potrzeba do tego źródła napięcia prądu stałego (np, 2V akumulator o pojemności ładunkowej kilka Ah) oraz galwanometr, reszta wynika, Kolego, z owej Reguły Lenza...

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #3 3234719
    histeria
    Poziom 19  
    Ocena: 24
    świtna sprawa!.Zobaczymy jaką wiedzą dzisiaj dysponuje młodzież.Bo sądzę
    że jesteś "ze starszego pokolenia"(Quarz).Czekamy na dalsze wypowiedzi.
  • REKLAMA
  • #4 3234882
    piotrmiazga
    Poziom 11  
    Witam.

Kolego Quarz z Twego opisu stwierdzam że świetnie znasz zasadę przekory Lenza i ja też wiem o co w niej chodzi ale wytłumacz łopatologicznie jak ja mam to zrobić (nie posiadam galwanometru)

Pozdrawiam Piotrek.
  • Pomocny post
    #5 3235116
    karol3
    Poziom 26  
    Ocena: 260
    Witam .
    Nie musi to być galwanometr , wystarczy miernik uniwersalny , najlepiej analogowy z pomiarem miliwoltów , lub mikroamper . Akumulator podłączmy do przyjętego początku uzwojenia jednej z faz , a koniec tego uzwojenia podłączamy do drugiego zacisku akumulatora , ale nie na stałe tylko dotykamy i przerywamy rytmicznie obwód . Miernik dołaczamy ? ... a dalej może młodsi koledzy .
    Pozdrawiam .
  • Pomocny post
    #6 3235126
    Quarz
    Poziom 43  
    Ocena: 626
    Witam,
    za galwanometr (kiepski, ponieważ mało czuły), może posłużyć jakikolwiek miernik prądu stałego (niskozakresowy) o ustroju magnetoelektrycznym.
    Skoro, jak sam napisałeś, zasada przekory Lenza jest Tobie znana, to chyba więcej nie muszę pisać... chyba tylko tyle, iż początki i końce uzwojeń (byleby dobrze względem siebie) to sprawa umowna.

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #7 3237870
    piotrmiazga
    Poziom 11  
    Witam
    Właśnie dzisiaj rozgryzłem ten silnik.
    Panowie dziękuję Wam za wszystkie Wasze wypowiedzi bardzo mi pomogły.

Temat zamykam i pozdrawiam Piotrek

Dodano po 1 [minuty]:

Witam
    Właśnie dzisiaj rozgryzłem ten silnik.
    Panowie dziękuję Wam za wszystkie Wasze wypowiedzi bardzo mi pomogły.

Temat zamykam i pozdrawiam Piotrek

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczyła podłączenia silnika klatkowego o mocy 55 kW w układzie gwiazda/trójkąt, po przewinięciu uzwojeń, które wróciły z nieoznaczonymi i niepodłączonymi kablami. Problemem było zidentyfikowanie początku i końca cewek bez rozbierania silnika. Zaproponowano metodę wykorzystującą zasadę przekory Lenza, polegającą na zastosowaniu źródła napięcia stałego (np. akumulatora 2 V) oraz miernika uniwersalnego, najlepiej analogowego z pomiarem miliwoltów lub mikroamperów, do wykrywania kierunku prądu indukowanego w uzwojeniach. Metoda ta pozwala na określenie początku i końca cewek poprzez rytmiczne zamykanie i otwieranie obwodu oraz obserwację wskazań miernika. Wskazano, że galwanometr lub niskozakresowy miernik prądu stałego o ustroju magnetoelektrycznym może zastąpić galwanometr. Autor potwierdził skuteczność metody i zamknął temat po samodzielnym rozwiązaniu problemu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA