logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Problem z glosnikami komputerowymi samsung SMS-5100

mlukjani 24 Lip 2003 02:12 5087 6
REKLAMA
  • #1 298290
    mlukjani
    Poziom 12  
    Ocena: 10
    Witam !
    Mam problem ze wzmacniaczem wbudowanym w subwoofer, a mianowicie: przy sluchaniu muzyki subwoofer strasznie charczy. Wystepuje to nawet przy cichej muzyce. Sprawdzalem glosnik i jest ok (po podlaczeniu do innego jest to samo). Czy moze ktos mial podobny problem lub wie jak go rozwiazac.
    Za wszelkie info wielkie dzieki.
    PS Z racji tego ze jestem mocno poczatkujacym elektronikiem, glosniki najpierw oddalem do serwisu. Jednak nie usunieto usterki a co wiecej wszystkie trzy potencjometry zaczayly charczec przy regulacji.
  • REKLAMA
  • #2 298666
    ALTON
    Poziom 38  
    Ocena: 145
    Głośnik ci padł :?
  • REKLAMA
  • #3 298693
    tomaszo
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 100
    glosnik po prostu sie przegrzal, lub uszkodzilo sie zawieszenie - karkas cewki ociera o rdzen albo cewka o szczeline...mozesz sprobowac jeszcze zerwac nakladke przeciwpylowa - zobaczysz, czy na skutek przegrzania ociera karkas o rdzen...jesli tak, to masz szanse go jeszcze jakos uratowac...jak nie - to zawieszenie...pozostaje wymienic caly uklad rezonansowy, albo po prostu sobie go postawic gdzies.....tomasz
  • REKLAMA
  • #4 298749
    zatiro
    Poziom 17  
    Ocena: 1
    Jeśli to uszkodzony jest głośnik to zobacz ile kosztuje nowy bo może się okazać że naprawa uszkodzonego bedzie tak droga że lepiej kupić nowy, a tak poza tym to głośnik po regeneracji traci dużo ze swych pierwotnych właściwości.
  • #5 299102
    mlukjani
    Poziom 12  
    Ocena: 10
    Wedlug mnie to nie jest glosnik, kupilem glosnik o takich samych parametrach nawet rozstaw srub sie prawie zgodzil i to samo,nastepnie wyjalem z subwoofera glosnik i podpielem pod glosniki w samochodzi i wydobyl sie gleboki czysty bas. Nie wiem nie znam sie zbyt dobrze na elektronice ale mysle ze to tu tkei problem. Sprobuje moze wymienie ukladzik TDA.
  • REKLAMA
  • #6 300117
    maniekxx
    Poziom 19  
    Ocena: 23
    Napisałeś:
    "oddalem do serwisu. Jednak nie usunieto usterki a co wiecej wszystkie trzy potencjometry zaczayly charczec przy regulacji."

Jakto? oddałeś do SERWISU... i nie naprawiłi ? w dodatku jeszcze popsuli??? co Ci odpowiedziełi?

Jeśli te zniekształcenia przypominają "pierdzenie" - (i jeśli głośnik jest rzeczywiście dobry) to w wypadku obudowy zamknętej nastąpiło jej rozszczelnienie (dot. obudów bez BASS-REFLEX)
    jeśli nie to :
    np. zbyt duże i nedopasowane wysterowanie (może pobierasz sygnał bezpośrednio z wyjścia głosnikowego)
    np. zasilacz (słaba wydolność prądowa) lub za niskie napięcia
    np. elementy sprzężenia zwrotnego w aplikacji TDA
    no i oczywiście sam TDA

Potencjometry to "charczą " czy trzeszczą ?
    Jeśli potencjometry trzeszczą to przemyj i przesmaruj je specjalnym preparatem (dośc gęsta oliwka) lub w ostateczności zastosuj smar silikonowy (gorsze i mniej skuteczne rozwiązanie)

pzdr
  • #7 2823210
    extrime
    Poziom 16  
    Ocena: 11
    Wiecie co... Wiem ze temat przedawniony ale odkrylem przyczyne "pierdzenia" woofera w tych glosnikach... Samsung jako glosnik niskotonowy do tego zestawu wsadzil jakies go*** co lepiej radzi sobie z tonami srednimi... Po prostu jest to glosnik sredniotonowy... W instrukcji pisze ze glosniki dzialaja od 50Hz i z tym sie zgodze :D tylko ze nie pomyslano zeby odciac pozostale pasmo... W ten sposob osiagnieto woofer schodzacy ponizej 50hz (do kolo 18Hz) i pierdzi bo nie wyrabia, jedyny sposob na naprawe to odciecie pasma ponizej 50Hz jakims programem (ja zrobilem to programem z karty dzwiekowej) do doplywu subwoofera :D Dzisiaj to odkrylem i mam takie ustawienie... da sie tez na 36Hz i graja pieknie

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Problem dotyczy charczenia subwoofera w zestawie głośników komputerowych Samsung SMS-5100, które występuje nawet przy cichej muzyce. Sprawdzono sam głośnik niskotonowy, który po podłączeniu do innego urządzenia działa poprawnie, co sugeruje, że usterka leży w układzie wzmacniacza wbudowanym w subwoofer. Możliwe przyczyny to uszkodzenie układu scalonego TDA, niewłaściwe wysterowanie, problemy z zasilaniem lub uszkodzone elementy sprzężenia zwrotnego. Potencjometry w subwooferze zaczęły charczeć po serwisie, co może wymagać ich oczyszczenia i nasmarowania specjalnym preparatem. Dodatkowo, w jednym z postów wskazano, że zastosowany w subwooferze głośnik niskotonowy jest w rzeczywistości głośnikiem średniotonowym, co powoduje nieprawidłową reprodukcję niskich częstotliwości i charakterystyczne "pierdzenie". Rozwiązaniem jest cyfrowe odcięcie pasma poniżej 50 Hz za pomocą korektora w karcie dźwiękowej, co poprawia jakość basu i eliminuje charczenie.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA