logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Przypisanie domeny do IP. Darmowy DNS, przekierowanie domeny.

marcin w 17 Lis 2006 18:19 10733 7
REKLAMA
  • #1 3234488
    marcin w
    Poziom 22  
    Ocena: 81
    Witam.

Mam prywatny serwer oraz wykupłem domenę. Czy jest jakiś darmowy dns gdzie mógłbym przekierować domenę na adres mój adres IP serwera ??

Proszę o wskazówki jak można to zrobić ??
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 3236027
    marcin w
    Poziom 22  
    Witam ponownie.

Prosze o pomoc w konfiguracji tego dns bo pomimo starań nic nie działa. Przypisałem tylko do rekordu A @ adres IP mojego serwera. Jest już kilkanaście godzin i dalej nic nie działa.

Proszę o szczegółowe wskazówki co i jak wpisać, by działało. Nie chcę obecnie mieć żadnych aliasów, Chce by pod mojadomena.net.pl przypisany był adres mojego serwera. Czy podaje się gdzieś adres serwera DNS na którym domena jest zaparkowana ??

Proszę o pomoc.
  • #4 3236184
    mbo
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 845
    marcin w napisał:
    przypisany był adres mojego serwera. Czy podaje się gdzieś adres serwera DNS na którym domena jest zaparkowana ??

Oczywiście - tam gdzie się wykupiło domenę.
  • REKLAMA
  • #5 3239311
    marcin w
    Poziom 22  
    Udało mi sie skonfigurować, gdy wchodze na strone mojej domeny to otwiera się stronka z mojego serwera. Problem jednak jest z pocztą, gdy wysyłam pocztę, dostaje zwrot z informacją:
    Sorry, I couldn't find a mail exchanger or IP address. (#5.4.4)

Gdzie jeszcze popełniłem błąd związany z pocztą ??

Serwer pocztowy, WWW, czy też ftp znajduje sie na tej samej maszynie.
  • REKLAMA
  • #6 3239800
    mbo
    W DNS'ie musisz wpisać rekord MX wskazujący jaki serwer pocztowy obsługuje tą domenę.
  • #7 3240034
    marcin w
    Poziom 22  
    I też tak zrobiłem. Mam wpis
    rsk.net.pl.		86400	IN	MX	0 rsk.net.pl.

Z tego co zauważyłem poczta z interia.pl oraz tlen.pl dochodzi. Nie dochodzi poczta z wp.pl, otrzumuję komunikat taki jak w powyższym poście. Natomiast z mojego serwera poczta wychodzi bezproblemowo na każdy inny serwer pocztowy.
  • #8 3243962
    mbo
    Poczekaj aż zmiany się rozgłoszą - może to trwać nawet 24 godziny.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik posiada prywatny serwer i wykupioną domenę, poszukuje darmowego serwisu DNS do przekierowania domeny na adres IP serwera. Zaproponowano serwis freedns.sgh.waw.pl. Po przypisaniu rekordu A domeny do adresu IP serwera pojawiły się problemy z propagacją zmian oraz konfiguracją poczty. Aby poczta działała poprawnie, konieczne jest dodanie rekordu MX wskazującego serwer obsługujący pocztę dla domeny. Pomimo poprawnego wpisu MX (np. rsk.net.pl), niektóre serwisy (wp.pl) zwracają błąd braku rekordu MX lub adresu IP, co może wynikać z opóźnień propagacji DNS, które mogą trwać do 24 godzin. Serwer WWW, pocztowy i FTP działają na tej samej maszynie, a konfiguracja DNS powinna być wykonana u rejestratora domeny.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA