logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

zmina zakresu puli IP co podać w DNS (u ISP) a własna poczta

mariuszg 29 Cze 2009 12:50 2302 6
REKLAMA
  • #1 6717403
    mariuszg
    Poziom 12  
    Witam

Właśnie zmieniam operatora i dostawce internetu wiąże się to wiadomo ze zminą adresów (puli adresów sieci).

Posiadam (a własciwie w spadku dostałem - teraz ma być moja dzialaka) własny serwer pocztowy (u siebie) i wiem że trzeba podać nowe parametry tam gdzie jest utrzymywana moja domena. (żeby dokonali odpowiednich wpisów.

Domenę mam wykupioną w NASK.
    Serwery DNS (adresy) dostałem (podane) razem z nową pulą adresów.

Co powinienem zrobić po koleji, żeby w momencie przełączenia łączy poczta mi nie przestała chodzić.

Komu i z prośbą o co powienienem zgłoscić zmiany.

Z góry dziękuję za pomoc.

Z góry dziękuję za wszelką pomoc i pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #2 6718990
    lpm11
    Poziom 22  
    Ocena: 37
    a kto trzyma serwer nazw twojej domeny?
    bo DNSy TePsy trzymają domeny *.neostrada.pl itd.

Musisz do swojego serwera nazw podać nowy adres IP.
    Jeżeli to ty trzymasz serwer nazw, musisz analogicznie poprawić dane dla nadrzędnego serwera dns.
  • REKLAMA
  • #3 6743914
    mariuszg
    Poziom 12  
    Domena wykupiona w NASK. Co dalej z tym powinienem zrobić zrobić ?? Tak łopatologicznie poproszę.
  • REKLAMA
  • #4 6776258
    mariuszg
    Poziom 12  
    Ktoś potrafi mi pomóc ??
  • #5 6776370
    tzok
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 6480
    Musisz zaktualizować wpisy w serwerze DNS i wysłać wniosek do NASK o zmianę delegacji domeny na Twój nowy serwer DNS.

https://www.dns.pl/zmiany-delegacji.html
  • REKLAMA
  • #6 6781911
    mariuszg
    Poziom 12  
    OK.

To teraz jakie wpisy w serwerze DNS powinienem zaktualizować ??

chodzi mi głównie o ten serwer pocztowy. Co im podać żeby to chodzilo. serwer jest w sieci wewnętrznej za ruterem dostęp przez jeden z nowych adresów będzie po przekierowaniu portów) załóżmy że nowy adres to 79.186.44.22 (host 79.186.44.22-netia.pl).

O jakie wpisy których rekordów i jak powinny wyglądać (składnia) powinienem poprosić.
  • #7 6782018
    tzok
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 6480
    Nie mam do czynienia z tego typu operacjami - rekord DNS powinien wiązać nazwę Twojej domeny z adresem IP na którym działa serwer. Najprawdopodobniej będziesz musiał uruchomić własny, lokalny serwer DNS. Jak kiedyś "dla zabawy" stawiałem z kolegą serwer poczty to tak właśnie zrobiliśmy, choć zapewne można skorzystać z jakiegoś innego serwera DNS.

Tak na marginesie - ja bym zapytał pomoc techniczną NASKu... oni powinni wiedzieć ;) Jak się wykupuje domenę przez pośredników, jak np. home.pl to oni mają własne DNSy, w panelu www podaje się tylko adres IP na który ma wskazywać domena i to wszystko (oczywiście możesz określić inny DNS).

Jesli wykupiłeś domenę np. mariuszg.com.pl i chcesz mieć subdomeny, np. poczta.mariuszg.com.pl, www.mariuszg.com.pl, pop3.mariuszg.com.pl, smtp.mariuszg.com.pl - to jest bardziej skomplikowane i już raczej musisz uruchomić lokalny serwer DNS.

Podsumowanie tematu

✨ Zmiana operatora internetowego wiąże się ze zmianą puli adresów IP, co wymaga aktualizacji wpisów DNS dla własnej domeny i serwera pocztowego. Domenę zarejestrowaną w NASK należy zaktualizować poprzez zgłoszenie zmiany delegacji serwerów DNS na nowe, wskazujące na aktualne adresy IP. W przypadku posiadania własnego serwera DNS, konieczne jest zaktualizowanie rekordów DNS, w tym rekordów A wskazujących na nowy adres IP serwera pocztowego oraz ewentualnie rekordów MX definiujących serwery pocztowe. Jeśli serwer pocztowy działa w sieci lokalnej za routerem, należy zapewnić przekierowanie odpowiednich portów na nowy publiczny adres IP. W panelu NASK lub poprzez kontakt z ich pomocą techniczną należy złożyć wniosek o zmianę delegacji domeny na nowe serwery DNS. W przypadku korzystania z pośredników (np. home.pl) aktualizacja może polegać na zmianie adresów IP w panelu zarządzania DNS. W sytuacji bardziej rozbudowanej konfiguracji z subdomenami i własnym serwerem DNS, konieczne jest uruchomienie i odpowiednia konfiguracja lokalnego serwera DNS.
REKLAMA