logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zdjąć simlocka z Motorola V3 z bootloaderem 0A30?

lewyryjek 17 Lis 2006 19:16 6157 8
REKLAMA
  • #1 3234698
    lewyryjek
    Poziom 15  
    Ocena: 4
    Wyskakuje przy simlocku:
    Connecting to phone ...
    Switching to P2K mode ...
    Connected to: 'Motorola Test Interface'
    Switching to flash mode ...
    Connected to: 'Motorola Flash'
    Connected OK
    Bootloader version: 0A30
    ERROR: Please make TESTPOINT on phone for this model!

Da sie zmniejszyc bootloadera,czy jakos to zrobic inaczej
  • REKLAMA
  • #2 3234718
    vakarov
    Poziom 14  
    Ocena: 1
    smart-clip Simlock v3i
  • #3 3234738
    lewyryjek
    Poziom 15  
    A cos darmowe?
  • REKLAMA
  • #4 3234763
    lordlu
    Poziom 12  
    Ocena: 3
    trzeba zrobic testpointa gdzies na elektrodzie jest schemat ponoc z tego co czytalem przy pomocy p2p da sie zrobic z tego simloka jaki i z v3 , v3x ale mi coś nie chcialo to isc jak zrobisz daj znac sam jestem ciekaw
    pozdro
  • #5 3235165
    McFly123
    Poziom 15  
    Witam ja darłem z dwóch motek V3 i V3i locka przez kabel USB i wszystko jest ok! Postaram opisać ten proces :)

1. Rozbieramy fona i pozbywamy się blachy gdzie jest TP (radze wyciąć kawałeczek bo potem łatwiej zewrzeć TP np igłą punkt do ekranu)
    2. następnie wyciągam płyte główną z fona i podłączam do niej kabel (przygotowywuje baterie aby ja w odpowiednim momencie docisnąć do złącza bateri w płycie) zwiram TP i dociskam baterie
    3. Jeśli wszystko jest OK to programik typu RSD Lite wykryje nam fona jakoS Blank Neptune. Jeżeli tak nie jest wyjmujemy baterię i powtarzamy pkt 2 aż do skutku!
    4. włączamy program P2K_Easy_Tool (radze wyłączyć antywira bo bedzie problem ale spoko programik nie ma wirusa :))
    5. Wybieramy zakładkę "Locks",potem wybieramy model telefonu, i zaznaczamy "Unlock SP" a następnie "Do Selected Jobs", dodatkowo przy unlocku motoroli V3x, E770, C975 z bootem 6.3.6 oraz softem innym niż R245_U_82.21.91I zaznaczamy "Use TESTPOINT on 3G phones" i także "Do Selected Jobs".
    6. Czekamy na zakończenie pracy programu i cieszymy sie telefonem bez simlocka :)

W załączniku zdjęcie TP i P2K_Easy_Tool_v37
    Załączniki:
    • Jak zdjąć simlocka z Motorola V3 z bootloaderem 0A30? V3.jpg (26.55 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #6 3235466
    lewyryjek
    Poziom 15  
    Wszystko jasne,tylko jak testpointa zwierac.Dotknac igla do zaznaczonego miejsca i docisnac baterie?
  • REKLAMA
  • #7 3235535
    McFly123
    Poziom 15  
    musisz złączyć zaznaczone miejsce z masa (np. ja dotykam szpicem igły punktu i bokiem igły przykładam do ekranu bo wycinam tylko tam gdzie tp jest :)) a potem bateria i jak go już znajdzie jako S Blank Neptune to możesz odłączyć TP a dalej już wiesz co i jak :)
  • #8 3235593
    lewyryjek
    Poziom 15  
    Ok.Czyli drucikiem do zaznaczonego miejsca i do drugiego,czyli masy.Bo ekran,to mi sie kojarzy z wyswietlaczem,ale rozumiem,ze do masy,czyli np reszty blaszki co zostala.Wgrywalem softa i simlocka sciagalem,ale bez TP,wiec reszta pojdzie,tylko jeszcze poszukam tego RSD Lite
  • #9 3235656
    McFly123
    Poziom 15  
    Tak na marginesie ja w RDS nie sprawdzam tylko jak przykładam baterie to słyszę taki charakterystyczny dźwięk systemowy jaki jest np przy podłączeniu drukarki (no każdego nowego urządzenia :D Po tym wiem ze fon został znaleziony :P Możesz tak spróbować :) Będzie szybciej :P

Pozdrawiam

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy zdjęcia simlocka z telefonu Motorola V3 z bootloaderem 0A30, gdzie pojawia się komunikat o konieczności wykonania testpointa. Rozwiązaniem jest fizyczne zwarcie punktu testowego (testpoint) na płycie głównej telefonu do masy, co umożliwia przejście urządzenia w tryb serwisowy (S Blank Neptune). Proces wymaga rozebrania telefonu, usunięcia części blaszki wokół testpointa dla łatwiejszego zwarcia, podłączenia płyty głównej do kabla USB oraz odpowiedniego dociskania baterii podczas zwarcia testpointa. Po wykryciu telefonu w trybie serwisowym można użyć narzędzi takich jak P2K Easy Tool do odblokowania simlocka, wybierając odpowiednie opcje w zakładce "Locks". Wskazano również, że program RSD Lite może pomóc w wykryciu telefonu, a przy zwarciu testpointa słychać charakterystyczny dźwięk systemowy potwierdzający poprawne połączenie. Metoda ta jest stosowana także dla modeli V3i, V3x, E770, C975 z różnymi wersjami bootloadera i softu. Alternatywnie wspomniano o urządzeniu Smart-Clip Simlock v3i, jednak użytkownik pytał o darmowe rozwiązania.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA