logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Oświetlenie sceny. Jaki wybrać sterownik do PAR-ów?

PX 19 Lis 2006 12:24 8249 9
REKLAMA
  • #1 3239902
    PX
    Poziom 19  
    Ocena: 15
    mam pytanie dotyczące sterowników do PARów to znaczy który wybrać, żeby był dobry. 4 reflektory PAR na statywie i do tego sterownik, tylko zebym mogł kontrolować siedząc 15, 20 metrów od sceny, bo jak sterownik jest na statywie to tylko ustawienie jednorazowe i tyle. Właściwie to byłbym wdzieczny gdyby ktoś mi przedstawił jakie funkcje mają te sterowniki. Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 3242692
    Paweł.ko
    Spec Elektroakustyka
    Ocena: 77
    Wybierz coś z oferty Proximy : http://www.pxm.pl/lin_p/home_p.htm - solidna firma. Kupujesz np. dwie końcówki PX090 i do tego mikserek Club 6P spinasz to kablem DMX i siedzieć możesz gdzie chcesz. Pczytaj sobie o sterowaniu DMX. Jeśli Proxima jest dla ciebie za droga to zerknij na oferty Chińskich producentów ale gwarantuję Ci że jakość ich wyrobów pozostawia wiele do życzenia.
  • Pomocny post
    #3 3243578
    DjHeniuu
    Poziom 23  
    Ocena: 25
    Witam!!
    wydaje mi sie że jeśli ktos oświetla scene czteroma PAR'ami to sterowanie DMX jest conajmniej zbędnym wydatkiem:)
    ja osobiście używam sterowników rodzinmej firmy VavDynamic, i tak do PAR56 czterokanałowy sterownik (przepraszam ale nie pamiętam sumbolu w tej chwili) z możliwością śmiemniania każdego kanału. max obciążenie jednego kanału 1 kW oraz do PAR36 osmiokanałowy sterownik LC 528c max moc na kanał 1 kW (indukcyjne 500W), 48 programów z możliwościa wybierania ręcznego oraz automatycznie, możliwość wyłączenia lub włączenia na stałe dowolnego kanału. tryb audio do wykonywania poszczególnych kroków. obydwa sterowniki z możliwością montażu w raku 19" o wysokosli 1U.
    myśle że do obsługi 4 reflektorów taka opcja będzie o wiele tańsza, a równie efetkowna.
    jedynym minusem jest przeciąganie przewodów między sterownikiem a reflektorami, ja osobiscie uzywwam kilku wielozłączy.
    pozdrawiam
    PS. sam osobiście używam sterowania DMX ale tylko do głów i skanerów... pewnie w przyszłości pojawią sie dimery DMX ale jak narazie twierdze że przedstawione wyżej rozwiązanie w zupełności wystarcza:)
  • REKLAMA
  • #4 3245797
    PX
    Poziom 19  
    to znaczy tak, od tego chyba powinienem zacząć, jakie funkcje mają sterowniki: można ściemniać reflektory, mają zapisane efekty i można regulować ich predkość i kolejność. Hm postawie sprawe jasno, nie bardzo miałem się od kogo tego nauczyć i nie wiem za dużo. Z nagłośnieniem już sobie wmiarę radzę ale oswietlenie i te efekty to tak jakoś nie bardzo. Pomóżcie. To znaczy tak biorąc pod uwagę na początek 4* PAR 36 do tego sterownik czyli z Parów idzie zasilanie ale do sterownika? i tym sterownikiem można kontrolować wszystko?
    http://allegro.pl/item142247847__eurolite_sterownik_do_par_ow_chaser_4_kan_g].html
    http://allegro.pl/item143373065_eurolite_dmx_operator_192_kanaly_najtaniej_w_pl_.html
    i zeby mieć pełną kontrole trzeba mieć i ten i ten? Bo jakoś chyba nie kumam.
  • Pomocny post
    #5 3249864
    polber
    Poziom 2  
    jak kumasz mniewieceej naglosnienie to tu jest troche podobnie.
    dmx controller to taki mikser...
    sciemniacz/dimmer to taka koncowka mocy ktora sie steruje mikserem...
    sa dimmery z jakas podstawowa kontrola - to taki powermikser :)

wiecej bym napisal, ale wlasnie czasu nie mam... odezwe sie pozniej ;)
  • REKLAMA
  • #6 3251083
    PX
    Poziom 19  
    no dzieki:) czakam. A teraz tak może do tego jakiś schemat bo na przyklad z 4 parów wychodzą 4 wtyczki zasilające i je sie podpina bezposrednio do dmx czy jeszcze cos przed jest?

Dodano po 2 [minuty]:

to znaczy tak nie wiem czy dobrze rozumiem. Mam 4 pary od tego idzie dimmer i kablem DMX do miksera(controler DMX) tak??
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #7 3251111
    Paweł.ko
    Spec Elektroakustyka
    PX napisał:

to znaczy tak nie wiem czy dobrze rozumiem. Mam 4 pary od tego idzie dimmer i kablem DMX do miksera(controler DMX) tak??

Tak dokładnie.
  • #8 3251165
    PX
    Poziom 19  
    no to super teraz kwestia cen i wyboru, kasy mało więc ma być tanie. 4* par 36 koło 120zł
    dimmer EUROLITE EDX-4 DMX Dimmerpack 75 Euro na music-town.de
    mikser EUROLITE LCD-4 DMX Dimmersteuerung dla 4 kanałów 89 euro
    lub FUTURELIGHT CP-240 Controller dla 8 kanałów 169Euro, bo pewnie w przyszłości z 4*36 zrobi się 8*56.
    hm czy to dobre rozwiązanie? i tak sporo wychodzi :/ jeśli chodzi o cenę.

Dodano po 2 [minuty]:

EUROLITE DMX Scene Setter 12/24 DMX Lichtsteuerung 139 euro 12 kanałów
  • Pomocny post
    #9 3251576
    Paweł.ko
    Spec Elektroakustyka
    Jak na początek dla Ciebie wystarczy. Warto pomyśleć o sterowniku ośmio-kanałowym z powodów jakie podajesz powyżej. A co do ceny... hmm... DMX jest drogi ale daje wspaniałe możliwości i jest niesamowicie wygodny. Czasami warto wydać trochę więcej i zrobić coś w miarę profesjonalnie.
  • #10 3251733
    PX
    Poziom 19  
    hmm a może jakieś inne propozycje? te dimmery to do każdej konstrukcji inny, więc będą kolejne 4 pary to kolejny dimmer a DMX'a warto kupić lepszego żeby pozniej nie zmieniać już tak? Czyli dimmer ok, ale mówiąc szczerze to te DMX'y te co napisałem wyżej są troszkę dziwne czy nie? Jakie to ma właściewie możliwości, co będe dzięki nim mógł robić?

Dodano po 8 [minuty]:

http://www.napoleon.com.pl/product_info.php/cPath/37_148/products_id/1371

jeszcze coś takiego znalazłem. Co to są banki?

Dodano po 15 [minuty]:

http://music-world.pl/futurelight-cp240-controller-sterownik-dmx-p-1420.html hm ten nawet nieźle sie prezentuje tylk to jest 16 kanałowy czy 8? bo mam wątpliwości

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy wyboru sterownika do czterech reflektorów PAR (PAR36 lub PAR56) z możliwością zdalnego sterowania z odległości około 15-20 metrów. Zalecane jest użycie systemu sterowania DMX, który składa się z miksera (kontrolera DMX) oraz dimmerów (ściemniaczy) podłączonych do reflektorów. Mikser DMX pozwala na kontrolę kanałów, regulację jasności, zapisywanie efektów oraz sterowanie kolejnością i prędkością efektów świetlnych. Dimmer jest końcówką mocy sterowaną przez mikser, do której podłącza się reflektory. Propozycje sprzętowe obejmują urządzenia marek Proxima, Eurolite, Futurelight oraz VavDynamic. Sterowniki VavDynamic oferują funkcje takie jak ściemnianie kanałów, tryb audio, programy automatyczne i ręczne oraz możliwość montażu w racku 19". Eurolite i Futurelight oferują dimmery i kontrolery DMX o różnej liczbie kanałów (4, 8, 12, 16), co pozwala na rozbudowę systemu w przyszłości. DMX jest droższy, ale zapewnia większą funkcjonalność i wygodę sterowania w porównaniu do prostszych sterowników. W dyskusji wyjaśniono również podstawy działania systemu DMX oraz schemat połączeń: reflektory podłączone do dimmerów, które z kolei są sterowane kablem DMX z miksera. Pojawiły się pytania o funkcje banków w sterownikach oraz o różnice między modelami, podkreślając potrzebę wyboru urządzeń o odpowiedniej liczbie kanałów i możliwościach programowania.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA