logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Nagrywarka DVD NEC AD-7173A - błąd zapisu, hardware error, co robić?

awess 21 Lis 2006 14:24 2583 7
REKLAMA
  • #1 3247186
    awess
    Poziom 16  
    Ocena: 29
    witam, na poczatek napisze ze nie jestem pewien czy problem lezy po stronie software czy hardware jednak zanim oddam nagryarke sprzedawcy chcialem sie poradzic.
    Nagryarke kupilem w ta sobote i od poczatku sprawia problemy z narywaniem:
    -najpierw usilowalem cd clonem nagrac obraz plyty, przy kazdej probie w 3% wypalania plyty cd wywalalo blad: "Zapis na dysku CD nie powiódł sie, HARDWARE ERROR: NO ADDITIONAL SENSE INFORMATION (4:0x08:0x03)"
    -nastepnie programem deepburner usilowalem wyaplic na plytach CD i DVD jakiekolwiek dane niestety bez skutecznie
    -kolejnym korkiem bylo wypalenie w nero 7 danych i tym razem bez skutku

reklamowac czy moze wina lezy gdzies po mojej stronie?
  • REKLAMA
  • #2 3247276
    katomasz
    Poziom 16  
    Ocena: 11
    Jaki sysem , jeżeli XP może brakować SP2
  • REKLAMA
  • #3 3247639
    faraon1990
    Poziom 11  
    wiesz jua juz zajechalem 3 nagrywary DVD w niecały rok:(:(:( teraz tez mam jedna z wada, nienagrywa mi plyt ale niechca mi przyjac na gwarancje;/;/ bo niepali tylko niektorych plyt.......

waz sprubuj na roznych markach...
    jesli na jakiejs ci sie uda do raczej ci niwnaprawia, wina jest plyt...

jak to niepomoze to probuj innymi programami...

jesli i tak lipa to:

przeinstalowanie niemusisz robic to starta czasu... wez nagryware wsac do innego kapa i sprubuj
  • #4 3249828
    awess
    Poziom 16  
    sp2 mam, bez tego ani rusz, jesli chodzi o plytki to probowalem z esperanzami(CD) i verbatimami(DVD), w takim razie jade i wymieniam(przy kupnie koleszka powiedzial ze w ciagu 7 dni wymieniaja od reki) tylko zastanawiam sie czy nie wymienic np na LG?
  • REKLAMA
  • #5 3249844
    Mstasik
    Poziom 20  
    Ocena: 76
    Witam,
    Pierwszy raz słyszę o takiej usterce w NEC'u, a montuję je od dawna...
    Sprawdź jaki tryb masz ustawiony UltraDMA czy PIO...
    Na 99% będzie tam PIO ale i tak wydaje mi się, że sprzęt jest do reklamacji.
  • REKLAMA
  • #6 3261628
    awess
    Poziom 16  
    nagrywarka napewno byla uszkodzona bo miala tez problemy z odczytem, za nie wielka doplata wymienilem dzis na LG. Probowalem wlasnie nagrac obraz plyty clonemcd i w 54 % znowu wyskoczyl blad :"Zapis na dysku CD nie powiódł sie, HARDWARE ERROR: NO ADDITIONAL SENSE INFORMATION (4:0x08:0x03)"
    Co to moze byc?
  • #7 3263840
    jankolo
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 587
    Cytuję:
    The burn process was aborted due to a hardware failure. Either the writer lost track of the dye on the blank or a buffer underrun occured. Some writers don't offer buffer underrun protection when writing in RAW-DAO mode.
    Czy przy nośnikach innych producentów dzieje się tak samo?
  • #8 3264722
    awess
    Poziom 16  
    testowalem tylko na esperanza i verbatim, chyba doszedlem w koncu czym tkwi problem, po wielu wymianach tasm, przelaczaniach MS/SL/CS i wielu, wielu innych kombinacjach nagryarka zaczela pracowac stabilnie, przyczyna chyba jest uszkodzony kontroler IDE2, po podlaczeniu pod IDE1 nagrywarka zaczela dzialac prawidlowo, ale niestetty teraz CD-romu podlaczonego do tej samej tasmy w ogole nie wykrywa, nawet w biosie

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Nagrywarka DVD NEC AD-7173A od nowości generowała błąd zapisu "HARDWARE ERROR: NO ADDITIONAL SENSE INFORMATION (4:0x08:0x03)" podczas próby nagrywania płyt CD i DVD różnymi programami (CloneCD, DeepBurner, Nero 7). Próby nagrywania na różnych markach nośników (Esperanza, Verbatim) nie przyniosły poprawy. Sprawdzenie ustawień trybu pracy napędu wykazało prawdopodobne ustawienie PIO zamiast UltraDMA, co może wpływać na stabilność. Po wymianie nagrywarki na model LG problem częściowo się powtórzył, co sugeruje możliwą wadę kontrolera IDE lub problem z taśmą IDE. Podłączenie nagrywarki do innego kontrolera IDE (IDE1 zamiast IDE2) poprawiło stabilność pracy, jednak spowodowało wykrywanie problemów z innym napędem CD-ROM podłączonym do tej samej taśmy. Wskazuje to na uszkodzenie kontrolera IDE2 lub problemy z okablowaniem. Zalecane jest sprawdzenie trybu UltraDMA, testowanie na różnych nośnikach oraz ewentualna wymiana lub naprawa kontrolera IDE.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA