logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Co to za płytki papierowe w mikrofalówce? Strzelanie i wypalanie na bocznej ściance

radzik10 21 Lis 2006 19:54 7109 8
REKLAMA
  • #1 3248426
    radzik10
    Poziom 14  
    Ocena: 12
    Witam

Chcę dowiedzieć się co to za element mikrofalowki ktory znajduje się wewnątrz na bocznej ściance. Są tam dwie płytki papierowe z jakąś folią w środku przykręcone prostokątne zasłaniające jakieś otwory. Co to jest i do czego służy ponieważ w jedną zaczęło strzelać i wypalać odkręciłem i jest ok ale nie wiem czy tak można. Może one coś zabezpieczają.

Czekam na odpowiedź

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 3248491
    ANDYW6
    Poziom 24  
    Ocena: 303
    Jeśli dobrze zrozumiałem jest to osłona wyjścia z kenetrona.Do tej pory spotykałem tylko plastikowe.Wszelkie zabrudzenia w tym miejscu powodują trzaski (topi się tłusty brud).Osłona ta musi być bezwzględnie czysta.
  • #3 3248623
    cezet
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1405
    Jest to płytka mikowa.Są dostępne płytki przycinane na miarę.Zapytaj w jakimkolwiek serwisie.Powodzenia.
  • REKLAMA
  • #4 3248704
    wietka
    Poziom 15  
    Ocena: 57
    Płytki mikowe dostepne np www.tme.pl .Tam kupuję, potem samodzielnie wycinam na miarę
  • #5 3248888
    radzik10
    Poziom 14  
    do czego służy czy jak jej nie ma nie będzie żadnego niebezpieczeństwa??

pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #6 3248912
    cezet
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1405
    Nie będzie niebezpieczeństwa, tylko czasem może się zachlapać antenka magnetronu.
  • REKLAMA
  • #7 3248939
    radzik10
    Poziom 14  
    :cry::cry::cry: to do czego to służy bo są dwie w grnej i dolnej części wnęki

dzięki dla wszystkich za odpowiedzi
  • #8 3250003
    Kristo
    Poziom 17  
    Ocena: 130
    Twoja kuchenka ma dwa falowody dla poprawienia równomierności grzania. Osłony mikowe po prostu osłaniają kanały falowodów żeby nie dostały się tam zanieczyszczenia które uległyby w tym miejscu zwęgleniu a w skrajnych przypadkach mogłoby nastąpić zapalenie się całej kuchenki.
  • #9 3252090
    radzik10
    Poziom 14  
    Teraz wszystko jasne.
    Dzięki
    Pozdrawiam wszystkich

Koniec tematu

Podsumowanie tematu

✨ W mikrofalówce na bocznej ściance znajdują się dwie prostokątne płytki mikowe z folią, które osłaniają otwory falowodów. Ich zadaniem jest zabezpieczenie kanałów falowodów przed dostaniem się zanieczyszczeń, które mogłyby ulec zwęgleniu, powodując trzaski, wypalanie lub nawet pożar urządzenia. Płytki te muszą być czyste, ponieważ zabrudzenia, zwłaszcza tłuste, mogą się topić i generować niepożądane dźwięki. Brak tych osłon nie stwarza bezpośredniego niebezpieczeństwa, jednak może prowadzić do zachlapania antenki magnetronu i uszkodzeń. Płytki mikowe są dostępne w serwisach i sklepach elektronicznych, można je przycinać na wymiar. W mikrofalówce występują dwa falowody, co poprawia równomierność grzania, a osłony chronią je przed uszkodzeniami i zabrudzeniami.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA