logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Zamienniki dla kondensatorów KSF-020 o tolerancji 2% i 5% do mostka RLC

macieej47 25 Lip 2003 17:14 8183 6
REKLAMA
  • #1 299793
    macieej47
    Poziom 17  
    Ocena: 31
    Witam
    Jestem na etapie budowy mostka RLC. Aby dokładność mostka była w miarę wysoka muszę zastosować kondensatory wzorcowe KSF-020 o tolerancji 2% i 5%. Niestety problem jest ponieważ nigdzie nie mogę dostać takich kondensatorów. Poradźcie jaki typ kondensatorów ma wysoką tolerancje i można by było nim zastąpić w/w.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 310775
    noody2051
    Poziom 13  
    Ocena: 6
    hey!
    oznaczenia literowe:
    J-/+5%
    K-/+10%
    M-/+20%
    G-/+2%
    F-/+1%
    D-/+0.5%
    PRECYZYJNE SA STYROFLEKSOWE O 1% I 0.5%(KSF)
  • REKLAMA
  • #4 310807
    Czesiek
    Poziom 28  
    Ocena: 116
    Aby uzyskać kondensator o w miarę dobrej tolerancji należy go złożyć z możliwie wielu kondensatorów niższej tolerancji.
  • #5 311901
    maciejj
    Poziom 11  
    Noody 2051 dzięki oświeciłeś mnie. Naprawdę nie wiedziałem co te oznaczenia oznaczają. Teraz wiem jak to rozwiązać.
  • REKLAMA
  • #6 315680
    noody2051
    Poziom 13  
    Ocena: 6
    ok w koncu po to jest to forum a to dla mnie czysta przyjemnosc ze moge komus pomuc i podzielic sie z kims moja skromna wiedza
  • #7 315806
    Tremolo
    Poziom 43  
    Ocena: 496
    rożne oznaczenia i inne bajery dotyczące częsci elektronicznych można znaleźć w książce pt. Czytam Rysunek Elektroniczny - Karola Michela - o ile dobrze pamietam. (oznaczenia kodowe, literowe kropkowe (kolorki))
    Pomogłem? Kup mi kawę.

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono problem braku dostępności kondensatorów wzorcowych KSF-020 o tolerancji 2% i 5%, niezbędnych do budowy mostka RLC o wysokiej dokładności. Zaproponowano sprawdzenie oferty sklepu internetowego z elektroniką, gdzie mogą być dostępne odpowiednie kondensatory. Przedstawiono także oznaczenia tolerancji kondensatorów: G - ±2%, F - ±1%, D - ±0,5%, co pozwala na identyfikację precyzyjnych kondensatorów styrofleksowych, takich jak KSF. Wskazano, że aby uzyskać kondensator o lepszej tolerancji, można łączyć wiele kondensatorów o niższej tolerancji. Dodatkowo zasugerowano literaturę specjalistyczną dotyczącą oznaczeń elementów elektronicznych, co może pomóc w doborze odpowiednich komponentów.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA