logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Zamiennik kondensatora - Zamiennik kondensatora KSF-012 w lampowym radiu

wosk1 21 Lis 2020 16:21 4557 48
Najlepsze odpowiedzi LABEL_AI_GENERATED

Czym zastąpić kondensator Miflex KSF-012 1000 pF/630 V w lampowym radiu i czy egzemplarz mający 816 pF trzeba już wymieniać?

KSF-012 to kondensator styroflexowy, czyli foliowy, więc jeśli trzeba go wymienić, można zastosować kondensator foliowy 1 nF o napięciu co najmniej 630 VDC [#19059032] Jednak 816 pF mieści się w tolerancji ±20% takiego kondensatora, a sam tester może przekłamywać, więc element można zostawić, jeśli w układzie nie powoduje problemów [#19059383][#19059301] W praktyce ten kondensator przy transformatorze głośnikowym został oceniony jako dobry i zalecono jego pozostawienie [#19096874]
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA
  • #1 19058978
    wosk1
    Poziom 5  
    Ocena: 22
    Witam.
    Zabrałem się za naprawę starego lampowego radia.
    Problem na jaki napotkałem to dobór zamienników do kondensatorów.
    Domyślam się że dla doświadczonych elektroników zabrzmi to śmiesznie ale nie wiem jaki to typ kondensatora.
    Czy jest on szklany, czy papierowy. Oraz najważniejsze pytanie: Jakim innym można go zastąpić?
    W załączniku zdjęcie. Model Miflex KSF-012 1000pF 630V.
    Zamiennik kondensatora - Zamiennik kondensatora KSF-012 w lampowym radiu
    Oraz zdjęcie z testera. Zamiennik kondensatora - Zamiennik kondensatora KSF-012 w lampowym radiu
    Podejrzewam że już pojemność troszkę za mała dlatego zamierzam wymienić.
    Oczywiście jest tam jeszcze kilka podobnych w tym jeden uszkodzony mechanicznie dlatego zabrałem się za wymianę wszystkich.
    Z góry dziękuję za pomoc.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 19059032
    moze-byc
    Poziom 29  
    Ocena: 140
    KSF - kondensator styroflexowy. Rodzaj kondensatora foliowego.
    Zastąp go kondensatorem foliowym 1nF i co najmniej 630VDC. Oczywiście wiadomo, fajnie jakby wymiarami pasował na stare miejsce.
  • #3 19059044
    wosk1
    Poziom 5  
    Dziękuję za szybką odpowiedź.
    Tego mi brakowało.
    Oczywiście parametry postaram się dobrać identyczne jak ten.

Dodano po 1 [godziny] 2 [minuty]:

Zauważyłem jeszcze że akurat ten uszkodzony ma oznaczenie KP-022.
    Rozumiem że jest to papierowy kondensator. Czy jego również można zastąpić foliowym?
    Bo na forum wyczytałem że papierowy można każdym innym zastąpić.
  • Pomocny post
    #4 19059301
    jozgo
    Poziom 42  
    Ocena: 1346
    Ten 1000 pF/630 V był pewnie równolegle do uzwojenia anodowego transformatora głośnikowego.
    Jeżeli tak to z tą pojemnością 816 pF może tam spokojnie zostać.

Dodano po 1 [minuty]:

Jak tak podejdziesz do starego radia to będziesz musiał wszystko wymienić.
    Tylko czy to jeszcze będzie stare radio?
  • #5 19059316
    wosk1
    Poziom 5  
    Ok. Dziękuję Waldemar.

Dodano po 4 [minuty]:

Tak. Dokładnie. Ten kondensator był przy transformatorze głośnikowym.
    Ale z 1000 zostało 816 czyli spadek o prawie 20%.
    Sądziłem że kwalifikuje się już do wymiany.
    To w takim razie foliowe kondensatory wymienia się tylko w przypadku uszkodzenia mechanicznego?
    Ale skoro w opinii bardziej doświadczonych może zostać to wlutuję go z powrotem.
    W takim razie wymienię tylko ten uszkodzony mechanicznie.
  • Pomocny post
    #6 19059383
    AdamC
    Poziom 29  
    Ocena: 246
    wosk1 napisał:

Sądziłem że kwalifikuje się już do wymiany.
    To w takim razie foliowe kondensatory wymienia się tylko w przypadku uszkodzenia mechanicznego?

816 pF mieści się w tolerancji +/- 20% kondensatora.
    Sam pomiar testerem elementów z jaką dokładnością ? To tylko tester.
    Konieczność wymiany w przypadku nieprawidłowości w pracy obwodu w jakim jest zastosowany kondensator.
  • #7 19059426
    ml
    Poziom 30  
    Ocena: 168
    wosk1 napisał:

Przypuszczam że to jego pojemność od nowości. Jeżeli tylko nie wykazuje upływności to zostawiłbym go. Lepiej zwróć uwagę na kondensatory papierowe i stare rezystory Telpodu z paskowymi końcówkami w których często pękały "obrączki".
  • Pomocny post
    #8 19059435
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • Pomocny post
    #9 19059439
    jozgo
    Poziom 42  
    Istotne kondensatory to:
    Elektrolityczne filtru zasilacza - jeżeli jest przydźwięk lub za małe napiecie anodowe.
    Sprzęgający siatkę ostatniej pentody mocy z anodą stopnia wstępnego m.cz. - jeżeli jest za duży prąd tej lampy. Dodatnie napięcie na siatce S1 pentody.
    Kondensatory (zwykle 0,1 uF) odsprzęgajace, w gałęziach napięcia anodowego i napięciu ujemnym ARW.
  • REKLAMA
  • #10 19061826
    wosk1
    Poziom 5  
    Ok. Przyznam się że nigdy nie sprawdzałem kondensatorów na upływność.
    Ale od teraz się to zmieni. Czytałem trochę na ten temat.
    Mam zamiar zbudować sobie proste stanowisko do tej czynności. Ze względu na bezpieczeństwo, ponieważ mam też zamiar posprawdzać te duże na wysokie napięcia. Jeszcze nie wiem czym ale coś wymyślę :).
    Oczywiście te mniejsze bez problemu w warunkach pokojowych sprawdzę na zasilaczu laboratoryjnym.
    Nie spieszę się z tym nigdzie więc będę to robił etapami na weekendach ponieważ w tygodniu mam ograniczony czas na takie rzeczy.
  • REKLAMA
  • #11 19078018
    wosk1
    Poziom 5  
    Po podpowiedzi kolegi "ml" zacząłem oglądać kondensatory papierowe.
    Niestety jeszcze nie mam jak sprawdzić upływności (czekam na odpowiedni transformator), więc wylutowałem pierwszy i pomierzyłem go moim testerem. Wyniki są co najmniej dziwne. Dodam że nigdy wcześniej nie miałem do czynienia z kondensatorami na tak duże napięcie i nie wiem czy ten miernik mierzy je poprawnie. Według opisu na kondensatorze pojemność ma być 0,1uF. A wynik z miernika widoczny na zdjęciu. Ponad trzykrotnie większa pojemność. I to mnie zastanawia. Bo patrząc na esr oraz Vloss to kondensator od razu zakwalifikowałbym do wymiany. Proszę o podpowiedź jeśli ktoś przerabiał już taki temat. Zamówiłem już nowe kondensatory ale jeszcze do mnie nie dotarły więc nie mam jeszcze porównania.
  • #12 19078025
    moze-byc
    Poziom 29  
    wosk1 napisał:
    Ponad trzykrotnie większa pojemność. I to mnie zastanawia.

Miernik mierzy o ile urośnie napięcie kondensatora przy ładowaniu stałym prądem. Jeżeli ten ma dużą upływność napięcie będzie rosło wolniej co miernik zinterpretuje jako większa pojemność.
  • #14 19078090
    moze-byc
    Poziom 29  
    wosk1 napisał:
    Czy to już ryzyko uszkodzenia miernika jeśli miałby zbyt dużą upływność??

Nie ma takiego ryzyka. Nawet jakby miał nieskończoną upływność (zwarcie) to tester to ogarnie.
    wosk1 napisał:
    OK. Czyli jak dobrze rozumiem -do wyrzucenia?

Nie wiadomo, trzeba zmierzyć upływność a kondensatory mierzyć miernikiem a nie zabawką.
  • #15 19078189
    wosk1
    Poziom 5  
    Na razie czekam na transformator żeby zrobić sobie przyrząd do formowania kondensatorów. Bo z tego co czytałem nie ma innej możliwości sprawdzenia upływności kondensatorów na tak duże napięcie. Dlatego podjąłem próby mierzenia miernikiem. Ale skoro są nie wiarygodne poczekam aż wyprodukuję coś lepszego.
  • #16 19078209
    moze-byc
    Poziom 29  
    wosk1 napisał:
    Na razie czekam na transformator żeby zrobić sobie przyrząd do formowania kondensatorów.

Ale jakie ty kondensatory chcesz formować?
  • #17 19078226
    wosk1
    Poziom 5  
    Ten duży elektrolityczny podwójny. A te małe jak inaczej mam sprawdzić na upływność? Z tego co czytałem to tak samo wpiąć w taki układ i miliamperomierzem sprawdzić prąd upływu. Dodam tylko że jeszcze nigdy nie mierzyłem na upływność kondensatorów na takie napięcie. Na małe napięcia to sprawdzałem pod zasilaczem laboratoryjnym.

Dodano po 1 [minuty]:

Chyba że ktoś z kolegów na forum ma jakiś lepszy patent na taki pomiar?
  • #18 19078234
    moze-byc
    Poziom 29  
    Elektrolitycznych kondensatorów bym nie formował, nie bawił się tylko wywalił i kupił nowe.
  • #19 19078267
    wosk1
    Poziom 5  
    Pewnie kupię nowe. Ale zainspirowany poprzednimi postami i tak zakupiłem już transformator więc jak do mnie dotrze to taki przyrząd sobie zrobię. A jak się uda ożywić stary kondensator to będę miał satysfakcję. No i pozostałe sobie posprawdzam jak profesjonalista a nie tanim miernikiem :)
  • #20 19078285
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #21 19078328
    moze-byc
    Poziom 29  
    Adamcyn napisał:
    Nie moze być.
    Są jeszcze takie?

Ten zabawkowy tester który był kiedyś w gadżetach tak robi.
  • #22 19078346
    wosk1
    Poziom 5  
    A czym się różni wstępna ocena upływności od normalnego badania upływności?
    I dlaczego miernik analogowy jest lepszy od uniwersalnego cyfrowego?
    Chyba że czegoś nie doczytałem o badaniu upływności?
    Jak coś to proszę jakieś linki to się douczę.
    Będę wdzięczny za każdą informację.
  • Pomocny post
    #23 19078356
    moze-byc
    Poziom 29  
    @wosk1 po prostu ceny i dostępność kondensatorów stosowanych w elektronice są takie, że taniej jest wymienić niż zmierzyć.
  • #24 19078363
    jozgo
    Poziom 42  
    wosk1 napisał:
    A czym się różni wstępna ocena upływności od normalnego badania upływności?

Aby sprawdzić te kondensatory elektrolityczne np. 2 x 50 uF/350 V potrzebne jest przynajmniej napięcie ich pracy.
    Sprawdzanie miernikiem z bateryjką nic nie da.
    Podłączysz pod napięcie anodowe to się dowiesz.
  • #25 19078665
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #26 19078669
    moze-byc
    Poziom 29  
    Adamcyn napisał:
    Jak nadal będziesz taki pilny, to niebawem uzbierasz punkty na zakup tego testera w sklepiku.
    Zdziwisz się, co on potrafi.

Mam już taki, niestety kupiony przy okazji za realne pieniądze. Nawet indukcyjności nie potrafi poprawnie zmierzyć.
  • #27 19078694
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • #28 19080610
    moze-byc
    Poziom 29  
    Adamcyn napisał:
    Pewnie dlatego to podróbka...

Jestem pewien że jest taki sam bo sprawdzałem.
    Adamcyn napisał:
    Prosimy o szczegóły tego pomiaru.

Porównanie pomiaru testerem a oscyloskopem było dosyć jednoznaczne.
  • #29 19080910
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #30 19080930
    moze-byc
    Poziom 29  
    Adamcyn napisał:
    Potwierdzisz, proszę?

Nie do końca. Ponieważ siedzi tam mikrokontroler powinieneś raczej zapytać kogoś kto je programuje by powiedział Ci co robi tester. Mam taki tester, mam pod ręką Arduino Nano i konwerter na UART to mogę zgrać wsad, chociaż nie wiem kiedy znajdę chwilkę.
    W każdym razie tester podaje różne impulsy w różnych konfiguracjach na 3 wyjścia, określa co jest to i mierzy wartość. Dlatego czasem potrafi uznać że cewka to rezystor, parę razy uznał że tranzystor bipolarny to 2 diody (bo tak jest ale też nie do końca, wiemy czym różni się tranzystor od podwójnej diody).
    Adamcyn napisał:
    Jak zmierzyłeś oscyloskopem indukcyjność?

Zmierzyłem szybkość narastania prądu w cewce przy stałym napięciu. Oczywiście pomiar niedokładny, ale samo przez siebie mówi gdy miernik wskazuje 1mH a oscyloskop i prawa fizyki 4mH.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik podjął się naprawy lampowego radia, napotykając problem z doborem zamienników kondensatorów, w tym kondensatora Miflex KSF-012 (1000pF, 630V). Otrzymał informacje, że KSF-012 to kondensator styroflexowy, który można zastąpić innym foliowym o pojemności 1nF i napięciu co najmniej 630V. Użytkownik zauważył, że inny kondensator KP-022, oznaczony jako papierowy, również można zastąpić foliowym. Dyskusja dotyczyła również pomiarów kondensatorów, ich upływności oraz konieczności wymiany w przypadku uszkodzenia mechanicznego. Użytkownik zdecydował się na wymianę uszkodzonych kondensatorów, a także na sprawdzenie upływności kondensatorów elektrolitycznych, planując zbudować stanowisko do testów. Na koniec potwierdził, że wszystkie uszkodzone kondensatory zostały wymienione, a duży podwójny kondensator został wymieniony dla spokoju.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA