logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

planet 4400 - emule LOW ID , przekierowanie ..........

indoman 21 Lis 2006 22:27 2114 10
REKLAMA
  • #1 3249193
    indoman
    Poziom 14  
    Ocena: 32
    po zalozeniu w/w routera w neo moje emule zmienilo status na low id
    z tego co sie dowiedzialem trzeba przekierowac porty. czy ktos moze pomoc jak mozna to zrobic w planet 4400??
  • REKLAMA
  • #2 3249428
    mbo
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 845
    Analogicznie jak w każdym innym routerze.

Otwórz stronę konfiguracyjną routera, wpisz numery portów i IP swojego komputera na odpowiedniej zakładce (Virtual servers, port redirection ...).
  • REKLAMA
  • #3 3252005
    indoman
    Poziom 14  
    mbo napisał:
    Analogicznie jak w każdym innym routerze.

Otwórz stronę konfiguracyjną routera, wpisz numery portów i IP swojego komputera na odpowiedniej zakładce (Virtual servers, port redirection ...).

z tego co wiem neostrada ma zew. ip, wiec jak go wpisac??
  • REKLAMA
  • #4 3252410
    mbo
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 845
    Nigdzie nie wpisujesz IP Neo.

Na routerze masz wpisać IP wewnętrzne swojego komputera i numery portów, które chcesz przekierować.
  • REKLAMA
  • #5 3253446
    indoman
    Poziom 14  
    mbo napisał:
    Nigdzie nie wpisujesz IP Neo.

Na routerze masz wpisać IP wewnętrzne swojego komputera i numery portów, które chcesz przekierować.

moze cos zle rozumiem, ale przeciez ip mojego kumputera przy kazdym polaczeniu jest inne . chyba ze jest jeszcze jakies inne ip, jesli tak to jak go sprawdzic??
  • #6 3253576
    mulat
    Poziom 17  
    Ip zewnetrze dostaje router a ty z routera dostajesz napewno jakies na poziomie 192.168... jak masz dhcp wlaczonego.
    zeby dodac porty musisz. (podaje to na routerze planet wrt414 ale planety wszystkie sa takie same)
    wejsc na router zakladaka lan tam masz "cosik"aby dodac maca.(oczyiscie wpisz swojego z karty sieciowej) i napisz mu ip np 192.168.0.22 (i teraz twoj komputer zawsze bedzie dostawal te ip)
    nastepnie przejdz do zakladki
    NAT ->virtual server / w privat IP wpisz swoje ip ktore dopisales do maca. i dodaj porty .
  • #7 3253819
    indoman
    Poziom 14  
    mulat napisał:
    czy ty naprawde nie rozumiesz, czy masz 12 lat i nie czytasz z sensem.
    Ip zewnetrze dostaje router a ty z routera dostajesz napewno jakies na poziomie 192.168... jak masz dhcp wlaczonego.
    zeby dodac porty musisz. (podaje to na routerze planet wrt414 ale planety wszystkie sa takie same)
    wejsc na router zakladaka lan tam masz "cosik"aby dodac maca.(oczyiscie wpisz swojego z karty sieciowej) i napisz mu ip np 192.168.0.22 (i teraz twoj komputer zawsze bedzie dostawal te ip)
    NAT ->virtual server / w privat IP wpisz swoje ip ktore dopisales do maca. i dodaj porty .

moze dla ciebie jest zbyt skomplikowane pojecie ze nie kazdy musi sie na tym znac bez roznicy czy ma 12 lat czy 40, ps dzieki za pomoc
  • #8 3254188
    mulat
    Poziom 17  
    no ok dziala ? nie mialo cie urazic ale kolega pisal 2 razy.(moze niezbyt tresciwie ale na temat)
  • #9 3288748
    indoman
    Poziom 14  
    mulat napisał:
    no ok dziala ? nie mialo cie urazic ale kolega pisal 2 razy.(moze niezbyt tresciwie ale na temat)

na zakładce lan nie mam nic od maca
  • #10 3288759
    mario1510
    Poziom 11  
    Nie ściągaj z Emule itp. wejdz na www.darkwarez.pl zarejestruj się i wszytsko sciągaj z linków np. Pes6 itp.
  • #11 3289757
    phillantrop
    Poziom 11  
    mulat napisał:

zrobiłem coś takiego - tzn przekierowałem port (chyba)
    dhcp mam włączonego i z tamej zakładki wzialem moje prywatne ip
    prosze powiedzcie mi ze zrobilem to dobrze ...
    oto screeny z configa routera:
    z tad zwialem prywatne ip:
    i wpisalem w tej zakładce:
    w sumie to wpisalem ip serwera dhcp i nie wiem czy dobrze zrobilem

a co do zakładki virtual server jako funkcji przekierowania portu to mam takie cos:
    planet 4400 - emule LOW ID , przekierowanie .......... ale tam jest pole privat port i public port wiec nie wiem czy to jest akurat do tego zastosowania (czyli przekierowania portu)
    celem przekierowania portu jest konfiguracja VNC - prosze o pomoc ;]

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Po podłączeniu routera Planet 4400 w sieci Neostrada użytkownik zauważył, że program eMule uzyskał status Low ID, co wskazuje na konieczność przekierowania portów. Aby to zrobić, należy zalogować się do panelu konfiguracyjnego routera i w zakładce Virtual Server (lub Port Redirection) wpisać numery portów oraz wewnętrzny adres IP komputera. Router otrzymuje zewnętrzne IP od Neostrady, natomiast komputer w sieci lokalnej ma adres z zakresu 192.168.x.x, który może się zmieniać, jeśli DHCP jest włączone. Dlatego zaleca się przypisanie stałego adresu IP do komputera poprzez rezerwację adresu na podstawie adresu MAC w zakładce LAN routera. Następnie w zakładce NAT -> Virtual Server należy dodać reguły przekierowania portów, wpisując przypisany adres IP komputera oraz odpowiednie porty (zarówno prywatne, jak i publiczne). Użytkownik miał trudności ze znalezieniem opcji związanej z MAC w panelu Planet 4400, a także zrozumieniem różnicy między IP zewnętrznym a wewnętrznym. Przekierowanie portów jest niezbędne do poprawnego działania eMule i innych usług takich jak VNC.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA