logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

IP, chello classic, nie działają programy p2p i gry sieciowe

Lineusz 21 Lis 2006 22:47 1578 11
REKLAMA
  • #1 3249308
    Lineusz
    Poziom 13  
    Witam , mam usługe chello classic i rozdzieliłem internet na dwa komputery ( przyszeszdł do mnie jakiś gość z firmy komputerowie z routerem i połączył dwa kompy). Nie mogłem znaleźć na stronie chello cz to jest zgodne z prawem?. Ale nie w tym tkwi mój problem. Po podłączeniu routera pojawiły się problemy z niektórymi programami p2p i z grą po sieci. Na stronie http://twojeip.wp.pl/ pisze mi że moje IP to
    84.10.72.72 a jak w pisze w okienku uruchom -cmd a potem ipconfig , pisze mi że moje ip to 192.168.2.2 . To samo widze gdy prubuje grać w fife 07 przez połącznie bezpośrednie lecz niemoge sie z nikim połączyć ( przed połączeniem komputerów mogłem bez problemu). W emule nie przechodzi mi porprawie testu portów. W czym twki problem?

Prosze o pomoc ponieważ jest to dla mnie bardzo ważne.
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 3249403
    mbo
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 844
    Aby wymienione usługi działały jak dawniej musisz na routerze ustawić przekierowanie portów.
  • #3 3249495
    Lineusz
    Poziom 13  
    A jak mam to zrobić?? Zajżałem do instrukcij routera. Wszedłem w opcje i mam Lan setting i mam opcje other ip i SubnetMask i które ip mam tam wpisać i co mam wpisać w tym drugim polu. I czy wtedy nie zepusje mi się całe połączenie Lan?

Dodano po 5 [minuty]:

To pokazuje mi router, i niewiem jak użyć tych danych
    Załączniki:
    • IP, chello classic, nie działają programy p2p i gry sieciowe bez tytułu.JPG (30.14 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #4 3249521
    Lineusz
    Poziom 13  
    To mam najpierw do wyboru takie opcje to którą mam wybrać??
    Załączniki:
    • IP, chello classic, nie działają programy p2p i gry sieciowe 1.JPG (65.88 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #5 3249523
    kuba_derda
    Poziom 11  
    Ocena: 3
    Wszystko zalezy od routera . . . podaj producenta / model, coś sie wynajdzie :)
  • REKLAMA
  • #6 3249541
    Lineusz
    Poziom 13  
    Firma Asmax model BR-604
  • #7 3249591
    Samuraj
    Poziom 35  
    Ocena: 616
    Musisz po prostu przekierować wybrane porty.
    Tylko pamiętaj jeśli przekierujesz na dany IP odpowiednie porty to ta sama usługa (program) na drugim komputerze nie będzie działać na tych samych portach.
  • #8 3249651
    Lineusz
    Poziom 13  
    Ale właśnie niewiem jak mam to przekierować. Samuraj mam pytanie, czy jeśli przekieruje porty to internet na drugim komputerze przestanie mi działac?? czy programy w tym samym czasie nie będą działąć?
  • #9 3249671
    tzok
    Ocena: 6439
    Szukaj zakładki Port Forwarding, Virtual Server albo DMZ. Jeśli skorzystasz z DMZ to możesz to zrobić tylko dla jednego komputera, jeśli przekierujesz porty... to dla jedego programu możesz to zrobić na jeden komputer (czyli musisz zdecydować, czy np. serwer gry będziesz stawiał na komputerze A czy B).
  • #10 3249677
    Samuraj
    Poziom 35  
    Ocena: 616
    Internet nie przestanie działać na drugim komputerze.
    Obrazowo wygląda to tak
    To jest tak jak numer wewnętrzny.
    Jak dzwonisz z miasta do biurowca do pani Ani to na centrali prosisz o wewnętrzny 125.
    Możesz zrobić tak, że wybierasz tonowo i od razu się łączysz z panią Anią.
    Ale jak Pani Ania ma wewnętrzny 125 to inna osoba juz nie może mieć tego samego numeru wewnętrznego.
    Numer telefonu to IP a wewnętrzny to numer Portu :D
  • #11 3251846
    Lineusz
    Poziom 13  
    Chciałbym aby przy tym komputerze przy którym jest podłączony router mógł grać w różne rzeczy. Na drugim komputerze chodzi tylko o możliwość oto abym mógł sprawdzać jakieś wiadomości poczte itp. Gdy dziś zainstalowałem Azureusa, zrobiłem test nat i pokazał się komunikat "błąd połączenia" . w zakładkach w opcjach routera mam zakładke i DMZ i Virtual Server. Prosze napisać mi dokładniej jak mam to zribć poniewasz nieznam się na takich sprawach.

Pozdrawiam i czekam na odpowiedz

Dodano po 1 [minuty]:

I jeszcze mam pytanie którego ip będe używał tego ze strony 84.10.72.72 czy 192.168.2.2?
  • #12 3258140
    tzok
    Ocena: 6439
    W zakładce DMZ wpisz lokalne IP (192.168.2.2) komputera na którym chcesz mieć pełen dostęp do Internetu. W konfiguracji programów, możesz podać swoje publiczne IP (84.10.72.72). W grze, aby ktoś się z tobą połączył, również musi wpisać Twoje publiczne IP.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik posiada usługę Chello Classic i podłączył dwa komputery do internetu za pomocą routera Asmax BR-604. Po instalacji routera pojawiły się problemy z działaniem programów P2P (np. eMule, Azureus) oraz gier sieciowych (np. FIFA 07) w trybie połączenia bezpośredniego. Występuje rozbieżność między adresem IP publicznym (84.10.72.72) a lokalnym adresem IP (192.168.2.2) przypisanym przez router. Problem wynika z braku przekierowania portów na routerze, co uniemożliwia poprawną komunikację sieciową dla usług wymagających otwartych portów. Zalecane jest skonfigurowanie przekierowania portów (Port Forwarding, Virtual Server) lub ustawienie DMZ na lokalny adres IP komputera, na którym mają działać gry i programy P2P. Przekierowanie portów musi być przypisane do jednego komputera, ponieważ te same porty nie mogą być używane jednocześnie na dwóch urządzeniach. Publiczny adres IP służy do konfiguracji programów i połączeń z zewnątrz, natomiast lokalny adres IP jest używany w sieci LAN. Internet na drugim komputerze nie przestanie działać po przekierowaniu portów, jednak usługi korzystające z tych samych portów muszą być przypisane do różnych urządzeń lub portów.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA