logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Schemat przedwzmacniacza 6-kanałowego na NE5534 lub NE5532 - poszukuję

Arus 24 Lip 2002 13:57 4443 26
REKLAMA
  • #1 28886
    Arus
    Poziom 12  
    Witam

mam pytanie. czy ma moze ktos z was jakis schemat przedwzmacniacza z regulacja (najlepiej na ukladach ne5534 badz ne5532).
    Mam zbudowany przedwzmacniacz na 3 ukladach tda 1524, jednak to straszna kicha i odradzam kazdemu te uklady (jesli wymaga co nie co od jakosci dzwieku - straszne szumy).
    chcialbym zbudowac przedwzmacniacz o dobrych parametrach i wlasnie do tego najlepszym ukladem bylby NE5534AN (1OA) lub NE5532 (2OA). dlatego jesli ktos ma jakies schematy dobrych przedwzmacniaczy, to prosilbym o linki, badz schematy.
  • REKLAMA
  • #2 29473
    olcha0098
    Poziom 28  
    Ocena: 57
    Gdzieś mam ale nie wiem gdzie. Musiałbym poszukać. Zdaje mi się że to było w Elektor Elektronik.
  • #3 29502
    kruchy
    Poziom 12  
    Ocena: 7
    Mam jakieś schematy przedwzmacniaczy, poszukam w weekend.
  • #4 29576
    Arus
    Poziom 12  
    dzieeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeki...
    czekam :D
  • REKLAMA
  • #5 30267
    Szczep
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    Mam problem... :? otuż do zasilania przedwzmacniacza potrzebuje +/- 15V.... a trafo wzmacniacza daje +/- 36V... sęk w tym że 7815 ma Uwe max 35V :!: hmmm ryzykować? a może istnieje jakiś inny układzik na takie napięcia?
  • REKLAMA
  • #6 30275
    scss
    Poziom 17  
    Ocena: 37
    Chocioażby LM 317 i LM 337 lub zrób sobie na tranzystorku i zenerce.Ewentualnie jak mały pobór prądu przedwzm. to spróbuj rezyztorkiem obniżyć, ale ja tego sposobu nie polecam
    pOZDRAWIAM
  • #7 30322
    Szczep
    Poziom 12  
    eee faktycznie... ale robiąc symetryczne to musze zastosować 2x LM317 lub LM337 dla gałęzi '+' i drugi dla '-' napięcia? bo z tego co widze LM337 to on z zwykłego napięcia robi symetrzyne... ?
  • #8 30362
    scss
    Poziom 17  
    Nie, 317 jest dla + a 337 dla - naięcia.Sam robiłem kiedyś na tym zasilacz reulowany, który zresztą służy do dziś.Opis LM-ów był kiedyś w Praktycznym elektroniku.Jak nie znajdziesz, poszukaj aplikacji w necie, napewno jest.A jak coś pzreślę Ci aplikacje.
    Pozdrawiam.
  • #9 30403
    Szczep
    Poziom 12  
    yyy DZIĘKI właśnie znalazłem... "Sztuka Elektroniki" RULEZ :)
  • #10 30406
    scss
    Poziom 17  
    Nie ma za co dziekować.
    Pozdrawiam.
  • #11 30416
    Arus
    Poziom 12  
    mam jeszcze pytanko do was (czekajac ciagle na jakies schematy :))...
    nie wie ktos moze z was gdzie moge dostac potencjometry na 6 kanalow? wiem, ze takie sa... a moze ktos takie posiada?
    niestety mastervol musi byc 6-cio kanalowy...
    jesli niczego takiego nie znajde to pokombinuje ze skladaniem :) moze cos sie uda wygrzebac. a moze ktos juz cos takiego tutaj tworzyl?
    dajcie znac.
  • #12 36758
    zakrzesiu
    Poziom 18  
    Ocena: 13
    witam
    nie ma co się męczyc na onet znalazłem schemat wzm na TDA7318 wraz z sterownikiem i pilotem.ktoś tam nawet sprzedaje płytke i program.układ jest do tego przystosowany i zaprojektowany nie ma co się wysilać.
    powodzenia.
  • #13 36763
    Tremolo
    Poziom 43  
    Ocena: 496
    jak chcesz zbudować coś porzadnego to zbuduj sobie przedwzmacniacz na lampach.(ecc 83 lub coś takiego)Straciłem ostatnio zaufanie jak mi pare układów w oparciu o scalaki padło... To już lepiej tranzystory...
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #14 38834
    Mirek71
    Poziom 20  
    Ocena: 11
    Wlasnie - ja tez polecam tranzystory! Kiedys kombinowalem z LM1040 ,TDA 1029 ,TDA1074 i wszystko mi szumialo
    Moze to Ciebie zainteresuje
    Załączniki:
    • przedwzm_hifipre02.zip (206.09 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #15 39363
    grzechhh
    Poziom 16  
    Ocena: 6
    Witam

Układ tda7318 nie nadaje się do przedwzmacniacza 6kanałowego ponieważ ma on tylko wejście stereo które jest przekształcane na wyjście 4kanałowe, jeżeli to ma być np do sb live to bez sensu bo się traci na jakości dzwięku. Też mam zamiar zbudować taki przedwzmacniacz na wzmacniaczach operacyjnych typu lm833, zeba by złożyć bloki 3xstereo i potencjometry głośności, barwy sprzęgnąć ze sobą mechanicznie, innego rozwiązania nie widzę.
  • #16 46369
    siwY
    Poziom 13  
    Ocena: 6
    Sprawdż to.
    siwY
    Załączniki:
    • przedwzmacniacz audio.pdf (259.8 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #17 46448
    Jaco18
    Poziom 26  
    Ocena: 15
    Cześć. Przyglądam się waszej dyskusji, bo sam mam podobny problem. Zbudowałem jeden preamp na tda1524 i rzeczywiście straszliwie szumi. Szukałem w necie jakiegoś dostępnego dla normalnego elektronika procesorka i nic. Owszem, jakieś są, ale bardzo rozbudowane, do kina domowego itp. Ja proponuję zastosować 3 scalaki np: TDA8425 (0 szumu - sprawdzałem), sterowane z procesorka (np: AT89C52), na I2C.
    Problem leży w tym, że nie wiem, czy można 3 takie procesory umieścić na 1 szynie. Co do budowy wzmacniacza na pojedyńczych OP-Ampach, to raczej strasznie pracochłonne, a ciężko jest uzyskać takie parametry jak w gotowym procku audio. Z resztą potencjometr 6 kanałowy kosztuje dość sporo (ok 40 -50 zł widziałem na Giełdzie) i po pewnym czasie się zużyje. Cyfrowa regulacja ma też tą zaletę, że łatwo ustawiać balans między głośnikami i poziom basów i sopranów. Jako elementu mechanicznego można użyć impulsatorka. Jeżeli ktoś wpadł na lepszy pomysł to proszę o podzielenie sie informacjami. Pozdrawiam

JAcek Wójcik
  • #18 47125
    j.vit
    Poziom 19  
    Ocena: 21
    Witam kiedyś przerabiałem ruską konsole 12 wejśc full korektor+ czułość
    i pare innych parametrów zrobiłem generator szumów sygnał wyprostowałem DOG50 i podłączyłem miliwoltomierz [wychyłowy] wziołem od znajomego sprzedawcy 100 podwójnych operaców przetestowałem -szumofony zwróciłem -podobnie robią w renomowanych firmach
    Pozdrawiam Witek
    ps. zmieniłem wszystkie opory na GTI bezpojemnościowe i
    bezindukcyjne!!
  • #19 52634
    Kuba_eM
    Poziom 24  
    Ocena: 77
    Heja!
    A czemu nie spróbować regulacji na potencjometrze cyfrowym? :?: Nie mam tu na myśli kompletnych układów do korekcji dźwięku i regulacji poziomu sygnału. Oczywiście nie jakimś "pierwszym lepszym" potku do regulacji napięcia, tylko np. na układzie CS3310 Cirrusa. Maszynka fajna, parametry super (http://www.cirrus.com/design/products/overview/detail.cfm?d=2), można je łączyć kaskadowo, więc regulacja wielu torów nie będzie sprawiała kłopotów (po dobrym napisaniu programu do procka sterującego). Tyle, że będzie potrzebny procek, ale może się on zająć jeszcze obsługą zdalnego sterowania, przełącznikiem wejść, wskaźnikami, korektorem....
    Pozdrawiam,
  • #20 52638
    fachman
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 123
    To nie głupi wymyślił potencjometr analogowy sterowany silniczkiem krokowym -to rozwązanie daje zdecydowanie najniższe szumy przy regulacji wzmocnienia. Synchronizacja 6-kanałów -temat do rozpracowania na weekend.
  • #21 52644
    j.vit
    Poziom 19  
    Ocena: 21
    Panowie wszystko ok tylko kto odfiltruje zegary taktujące proce a to też szumofony porównajcie np radia samochodowe miałem starego blaupunkta to nie trzeba było dopalaczy w antenie żeby sygnał sięgał 150 km teraz mam sony dygit och i ah 70-100 km i po stacji ,to chyba daje do myślenia?a karty muzyczne profesional wkładane w raku nie w PCecie
    żeby nie było Zakłóceń
    Pozdrawiam Witek
  • #22 52841
    Jaco18
    Poziom 26  
    Ocena: 15
    Znalazłem jakiś scalak toshiby mianowicie: TC 9482. Jest to 6 kanałowy tłumik ze skokiem głośności 1 dB. Taki jest zastosowany np: w amplitunerze Technicsa. Nie wiem czy gdzieś to ustrojstwo dostanę i ciekawe ile będzie kosztowało? :-) Niejasny jest też system sterowania, jakaś magistrala 4 kablowa. Muszę to rozgryźć.

Co do porad wcześniejszych porad kolegów, to dzięki, też się przydadzą,
    moze przyjżę się temu potencjometrowi Cirrusa.

Cały wzmacniacz trzeba i tak zrobić na procku, więc nie będzie problemu z tym scalaczkiem.

Jak dotycchczas wykombinowałem schemat na 3 TDA7312, trochę się skomplikował, dodałem 4 filtry górnoprzepustowe. Jutro może go podeślęna forum, podzielicie się ze mną swoim zdaniem na temat tego układu.

THX

Pozdrawiam

Jacor
  • #23 53013
    Kuba_eM
    Poziom 24  
    Właściwie, to CS3310 produkuje Crystal Semic. a nie Cirrus, ale ta pierwsza wchodzi w skład grupy kapitałowej tej drugiej. Nazwa Crystal na pewno lepiej jest znana w światku Audio.
    Co do postu Fachmana, to owszem szumy pewnie tak, dźwięk może leciutko zmiękczony. Ale następni również niegłupi zastosowali CS3310: np w Sonic Frontiers. Poza tym powtarzalność parametrów poszczególnych regulatorów i liniowość regulacji... A filtracja, ekranowanie, odpowiednie rozdzielenie zasilań, prowadzenie masy - tu jest pole do popisów!
    Do aplikacji więcej niż 2 kanałowej (np. post Arus, Jaco18) nie wziąłbym potencjometrów.
    Pozdrawiam,
  • #24 53044
    fachman
    To powiedz jeszcze kto to sprzedaje i w jakiej cenie (CS3310), muszę go wypróbować.
  • #25 53083
    Kuba_eM
    Poziom 24  
    Scalaki te można kupić np. w WG ELECTRONICS, o ceny zadzwoń. Odpowiednio rozdziel zasilanie sekcji cyfrowej i analogowej. W pdf'ie masz dane katalogowe. Miłych odsłuchów, mam nadzieję, ze się nie zawiedziesz.
    Pozdrawiam,
    Załączniki:
    • cs3310.pdf (224.48 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #26 53534
    Kuba_eM
    Poziom 24  
    Jeszcze jeden, odpowiednik pinowy i softowy tego Crystala, tym razem Burr-Brown, a właściwie Texas Instr. (ech te przejęcia firm...): PGA2310. Czytałem, że extra, ale jeszcze nie sprawdzałem.
    Pozdrawiam,
  • #27 53546
    fachman
    Nie znalazłeś wspólnka na zakup 10.000 egzemplarzy na próbę? Kto tak naprawdę te cuda ma na magazynie? To że ktoś umieścił je w ofercie to jeszcze nie świadczy o tym że są do kupienia w ilości 1 szt.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy poszukiwania schematu przedwzmacniacza 6-kanałowego z regulacją, opartego na układach NE5534 lub NE5532, jako alternatywy dla nieudanych układów TDA1524, które generują duże szumy. Uczestnicy sugerują różne rozwiązania, w tym wykorzystanie wzmacniaczy operacyjnych LM833, LM317/LM337 do stabilizacji zasilania symetrycznego +/-15V, a także potencjometry cyfrowe, np. CS3310 (Crystal Semiconductor) i PGA2310 (Texas Instruments/Burr-Brown) do precyzyjnej regulacji wielokanałowej. Poruszono też temat problemów z dostępnością i kosztami takich układów oraz potencjometrów 6-kanałowych. Wskazano na alternatywne rozwiązania, takie jak procesory audio TDA7318 i TDA7312, jednak z zastrzeżeniem, że TDA7318 ma tylko wejście stereo, co ogranicza jakość w zastosowaniach wielokanałowych. Pojawiły się także sugestie dotyczące budowy przedwzmacniaczy lampowych (np. ECC83) lub tranzystorowych dla lepszej jakości dźwięku. Dyskutowano o problemach z filtracją zakłóceń cyfrowych i synchronizacją kanałów przy regulacji. Wskazano na konieczność odpowiedniego zasilania i ekranowania układów, a także na zalety cyfrowej regulacji głośności sterowanej mikroprocesorem, umożliwiającej zdalne sterowanie i precyzyjne ustawienia.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA