logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Gdzie znaleźć bibliotekę SDCC dla procesora ADuC834?

hugh_h 22 Lis 2006 14:31 1433 7
REKLAMA
  • #1 3251028
    hugh_h
    Poziom 17  
    Ocena: 16
    Próbuje przesiąść się z keila na sdcc i średnio mogę ruszyć, nie ma biblioteki pod mój ulubiony aduc834, mogę ja gdzieś znaleźć?
    Ściągnąłem najnowsza wersję, w helpie jest napisane, że powinny być example ale ich nigdzie nie widzę, czy to trzeba dodatkowo ściągnąć.
    A może ktoś zna jakiś samouczek do SDCC najlepiej po polsku, bo brata chciałem zachęcić do programowania.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 3639328
    hugh_h
    Poziom 17  
    czyżbym tylko ja próbował przesiąść sie z komercyjnego Keila ?
  • #4 3893314
    fantom
    Poziom 31  
    Ocena: 41
    Plik naglowkowy mozesz wziac z dowolnego kompilatora (nwet keil-a) co to za problem. Najwazniejsze zeby adresy odpowienich peryferiow sie zgadzaly. Byz moze bedziesz musial wprowadzic jakies zmiany jesli chodzi o rozszerzenia konkretneo kompilatora ale to juz male piwo.
  • REKLAMA
  • #5 3894967
    hugh_h
    Poziom 17  
    najbardziej to chodzi mi o tutorial, taki bardziej rozbudowany
  • #6 3895660
    fantom
    Poziom 31  
    hugh_h napisał:
    najbardziej to chodzi mi o tutorial, taki bardziej rozbudowany

Tutorial do czego ? Jest tutorial do sdcc i znajduje sie tam wszystko co jest potrzebne.
  • #7 4687524
    hugh_h
    Poziom 17  
    gdzie jest ten tutorial o którym piszesz ?
  • REKLAMA
  • #8 4689013
    fantom
    Poziom 31  
    hugh_h napisał:
    gdzie jest ten tutorial o którym piszesz ?

Chocby tu.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukuje biblioteki SDCC dla procesora ADuC834, próbując przejść z komercyjnego Keila na darmowy kompilator SDCC. Zauważa brak przykładów i bibliotek dedykowanych dla ADuC834 w najnowszej wersji SDCC oraz pyta o dostępność samouczków, najlepiej w języku polskim, aby zachęcić do programowania. W odpowiedziach zasugerowano, że plik nagłówkowy można wykorzystać z dowolnego kompilatora, np. Keila, pod warunkiem zgodności adresów peryferiów, choć mogą być potrzebne drobne modyfikacje. Wskazano również, że tutorial do SDCC istnieje i zawiera niezbędne informacje, jednak użytkownik prosi o bardziej rozbudowane materiały. Podano link do kursów mikrokontrolerów 8051 jako podstawę, ale brakuje zaawansowanych tutoriali. Ostatecznie udostępniono odnośnik do tutoriala SDCC, choć nie sprecyzowano jego zawartości.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA