logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

NOKIA 6600 - samoczynne klikanie i brak reakcji klawiszy, co robić?

spoks 22 Lis 2006 16:18 1074 9
REKLAMA
  • #1 3251375
    spoks
    Poziom 10  
    Ocena: 1
    Witam!
    Proszę o diagnozę takiej usterki: Telefonw stanie gotowości czasami zachowuje się tak jakby cały czas przyciskany był jakiś przycisk-objawia się to ciągłym klikaniem (gdy usatwię dzwięk ) klawiatury. Nie pomaga wymiana obudowy nawet bez obudowy klika. Ponadto gdy chce wykonać jakąś operację no: wejść do menu - tel. natychmiast wraca do stanu gotowosci (menu nadrzedne), gdy wybieram numery z klawiatury natychmiast je kasuje. Dzieje się tak czasami potem ustaje. Do tego czasami niektóre z przycisków nie reagują. Wszystkie te usterki pojaiwaja się w jednym czasie i po czasie ustają. Trochę mnie to leczy bo np. teraz jest Ok tylko 0 nie działa i nie mogę dopisac nr tel do adresów. Dodam jeszcze że telefon nie doznał upadku, zalania, innego uszczerbku mechanicznego. Ostatnie chyba instalowałem jakies apliakcje ale juz zrobiłem reset pamięci i dalej nie bangla. Pomocy!
  • REKLAMA
  • #2 3251406
    krawiol1987
    Poziom 14  
    Ocena: 2
    Zacznij od softu, bo moze gdzieś w tym tkwi błąd.
  • REKLAMA
  • #4 3251442
    krawiol1987
    Poziom 14  
    Jak wgrywam softa to zawsze najnowszy i jest według mnie najlepszy.
  • REKLAMA
  • #5 3251452
    Paweł007
    Poziom 22  
    Ocena: 21
    No z reguły jak się tworzy coś nowego poto żeby było lepsze od poprzednika więc mozna tak powiedzieć.

Jabym się tak niespieszyl do tego serwisu w końcu za darmo to oni jego niezmienią ci. Ja bym jednak pomimo tego co napisałęś obstawiał że coś z płytą główną jest no może nie uszkodzenie fabryczne ale jednak coś sie piepszy.
  • REKLAMA
  • #6 3251468
    krawiol1987
    Poziom 14  
    w nokiach czesto jest zabrudzenie pod membrana klawiatury, weź ją rozkręć i odklej membrane, nastepnie ja przeczyść najlepiej izopropanolem, lub innym spirytusem.
  • #7 3251481
    kazekk84
    Poziom 18  
    Ocena: 6
    Ja Ci powiem inny powod jaki jest mozliwy i wydaje mi sie ze najbardziej prawdopodobny. Mozesz miec zabrudzona membrame od klawiatury lub juz zuzyta i troche uszkodzona.

Wez srubowkret torx7 i odkrec 6 srubek ktore mocuja plyte od klawiatury z korpusem telefonu. membrama bedzie prawodopodobnie klejona do plyty glownej wiec ja delikatnie oderwij. Przeczysc wszystkie styki najlepiej alkoholem izopropylowym, a jak nie masz to spyrytusem, plyte glowna tez. profilaktycznie mozesz wziasc jeszcze drobny papier scierny i przetrzyc styki na plycie glownej i membramy.

Co do 0 to zwroc uwage czy balszka membramy w miejscu 0 uwypukla sie wogole. jak nie to wymien membrame na nowa

Co do softu wgranie nowszego nie zawsze pomaga, czasem nawet psuje, zawsze najlepiej jest wgrywac taka sama wersje bo jest idealnie przystosowana pod dany telefon.

Pozdrawiam
  • #8 3251482
    Paweł007
    Poziom 22  
    Ocena: 21
    krawiol1987 napisał:
    w nokiach czesto jest zabrudzenie pod membrana klawiatury, weź ją rozkręć i odklej membrane, nastepnie ja przeczyść najlepiej izopropanolem, lub innym spirytusem.

odrazu tam alkochol walić nic nierozkręcaj jak jest pod spodem już zabrudzone to z góry bedzie ostry syf. Rozebrać i zepsóć jest łątwo.
  • #9 3251629
    kazekk84
    Poziom 18  
    Ocena: 6
    Paweł007 to nie krawiol1987 napisał tylko ja i wiem co mówie. juz to robilem i zawsze dzialalo
  • #10 3253757
    spoks
    Poziom 10  
    Ocena: 1
    Cos mi podpowiadało zebym poczekał z tym serwisem a tym bardziej z samodzielnym rozkrecaniem i oto budzę sie dzisiaj rano a 0 działa - wieczorem ten przycisk nie chodził. To ciekawe bo po tym fakcie mogę domniemać ze nie jest to usterka mechaniczna-potrząsanie i inne figle telefonem nic nie zminiają-od rana działa 0.Cool! Spotkał się ktoś z taką usterką?

Podsumowanie tematu

✨ Telefon Nokia 6600 wykazuje objawy samoczynnego klikania klawiatury oraz brak reakcji niektórych przycisków, co powoduje natychmiastowe wychodzenie z menu i kasowanie wpisywanych numerów. Problem pojawia się okresowo i ustępuje samoistnie. Wymiana obudowy nie przyniosła efektu, a reset pamięci i reinstalacja aplikacji nie rozwiązały usterki. Sugerowane przyczyny to błędy oprogramowania (softu) lub uszkodzenia mechaniczne płyty głównej. Zalecane jest sprawdzenie i ewentualna reinstalacja oprogramowania, najlepiej tej samej wersji softu, gdyż najnowszy nie zawsze jest najlepszy. Częstą przyczyną problemów z klawiaturą w modelach Nokia jest zabrudzenie lub zużycie membrany klawiatury. Proponowane rozwiązanie to rozkręcenie telefonu, delikatne odklejenie membrany, oczyszczenie styków alkoholem izopropylowym lub spirytusem oraz ewentualne przetarcie styków papierem ściernym. Wskazano, że samodzielne rozbieranie telefonu niesie ryzyko uszkodzenia, dlatego należy zachować ostrożność. Objaw ustąpił samoistnie, co sugeruje, że usterka może mieć charakter przejściowy, a nie mechaniczny.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA