logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czy President Georgia może być lepsza od Midland ML-145 z Alan 100+?

rubens 22 Lis 2006 19:18 6704 3
REKLAMA
  • #1 3252181
    rubens
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 301
    Witam

Posiadam antenę Midland ML-145 ( magnes) .

Niby wszystko jest ok ale .......
    Znajomy dzisiaj (po tym jak ukradli mu jego ML-145) pożyczył od kogoś antenkę President ( magnes, model na razie nieznany) i twierdzi że ta antenka mimo iż ma około 30 cm jest o niebo lepsza niż Midland ML-145.

Jego Midland ML-145 ( magnes) był zestrojony z radiem alan 100+.

Nie do końca wiem co o tym sądzić bo jego radio to alan 100+ i jak wiadomo powszechnym problem z nimi jest to iż inni nas słyszą a my ich jakby byli na granicy zasięgu).

Twierdzi też że przy presidencie nie ma szumów i ten efekt ( inni nas słyszą a my ich jakby byli na granicy zasięgu) nie występuje .

Teraz konkrety:

1. czy to możliwe aby zestrojony ML-145 z batem 163 cm był tak kiepski?
    2.czy możliwe jest aby niezestrojona 30-to kilku centymetrowa antena biła aż tak na głowę ML-kę?
    3. jak myślicie czy to może chodzić o model:
    -PRESIDENT GEORGIA - ta by pasowała długością ale ma słabszy zysk niż ML-145( cena około 150 zł)
    -PRESIDENT MISSOURI ( ta ma 72 cm więc raczej odpada) cena około 220 zł
    President Ohio (ta ma 72 cm więc raczej odpada) ( cena około 210 zł)

Jeśli się ten fakt potwierdzi to szybko zmienię swoją ML-kę .

jak do tej pory uważałem że nie ma to jak długi bat :)
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 3252524
    yes2mike
    Ocena: 321
    I caly czas, dlugi bat bedzie wiodl prym. Skracanie anteny ma sens, jezeli jest to konieczne. Skrocona antena to iles tam cewek itp. Te anteny nienawidza obecnosci/sasiedztwa czlowieka, blachy, scian itp itd. Np. porazka na calej linii jest posiadanie przypietego do paska reczniaka z 'gumowa' antenka dlugosci kilkunastu centymetrow.
    Im dluzsza fala, tym wiekszy problem ze skracaniem anten.
    Zauwaz, ze panowie policjanci (ogolnie sluzby) maja radia poprzypinane na szelkach, do spodni, do munduru. I tak przypietym stacja zupelnie to nie przeszkadza, bo ich anteny to najczesciej dosc elastyczne "cwiartki" z pasma w ktorym pracuja, a nie potocznie (blednie zreszta) nazywane helikale, w ktorych masz prawie 3 metry upchanego drutu.

Jezeli nie musisz - nie uzywaj na sile skracanych anten. Czasem wydaje sie, ze moga pracowac lepiej, ale tak jak pisalem - nie jest to najlepsze rozwiazanie do auta i nic obok niej nie powinno sie znajdowac. Nawet deszcz jest w stanie popsuc SWR ;)
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 3252579
    sloma152
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Antena Ml jest bardzo dobra. Ja bym niezamieniał jej na Presidenta! President jest dobra firma i za to tu płacisz. Swr mógł być odrazu trafiony i antena równie dobrze bez strojenia była zestriojona. Poprostu twoj znajomy moze trafił na leprze warunki atmosferyczne i ukształtowanie terenu co wpłyneło na leprzy odbiór i nadawanie.
  • #4 3252782
    rubens
    Ocena: 301
    Na razie dzięki za odpowiedzi.

Za kilka dni powinienem mieć informacje co to za typ anteny.

Znajomy jak znam życie pewnie sie zdecyduje jednak na presidenta.

Szkoda że mieszka daleko ode mnie - wtedy mógłbym sam ją potestować.

Na razie czekam na informacje od innego kumpla - jeździ mondeo z anteną SIRIO ML-145 .
    Co ciekawsze zestroiła się na minimalnie więcej niż 1,1 ,moja antena na 1,2 (opel corsa) ..

Ciekawe czy to różnica jakości anten czy wielkości powierzchni dachu .

Sirio ma krótszy bat niż midland.

Jak się spotkamy to sprawdzę Sirio na corsie :)
REKLAMA