logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak wgrać polskie oprogramowanie do tunera Cyfry+ z zagranicy?

Syriusz74 23 Lis 2006 10:22 10079 7
REKLAMA
  • #1 3254091
    Syriusz74
    Poziom 23  
    Ocena: 17
    Witam
    Od kilku lat jestem abonenten Cyfry+ i przez te lata płace co miesiąc 10 zł za wynajem tunera.
    Postanowiłem skończyć z frajerstwem i za 50zł kupiłem od panów co targają sprzet zza zachodniej granicy identycznie wyglądający tuner.

Tuner odpala normalnie tyle że tam są zupełnie inne ustawienia satelity i nie za bardzo można je zmienić a język początkowo był duński a teraz zmieniłem na angielski.
    Domyślam się że muszę wgrać do terminala polskie oprogramowanie-tylko skąd je wziąć i jak to zrobić tak żebym normalnie mógł oglądać polskie programy.
    Proszę o rady.
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 3254232
    Boguś
    Poziom 15  
    Ocena: 12
    A jaki to tuner???!!
  • REKLAMA
  • #3 3254317
    Syriusz74
    Poziom 23  
    No właśnie nie jestem pewien,ale poszukałem na Allegro i wynika że jest to Pioneer 1330.
  • #4 3254699
    fireman_jw
    Poziom 11  
    Witam
    Zobacz co jest napisane na naklejce z tyłu dekodera, ewentualnie pod nim. Jeśli to jest tuner z zachodu i wygląda podobnie jak pionier to może być to philips a z nim raczej nic nie zrobisz. Najlepiej rozkręć go i zrób zdjęcie płyty głównej, odczytaj symbol płyty, oraz numer procesora to wtedy będziemy wiedzieć co to za sprzęt.

Pozdro
  • REKLAMA
  • #5 3255319
    Syriusz74
    Poziom 23  
    No to mnie nastraszyłeś.
    Nie mam aparatu więc postaram się opisać:
    Na procku pisze:
    LSI
    SC2000
    Single chip
    L O139 i dwa trójkąty
    WLD39049
    65068C1
    8CBPASHIF AA

Na przednim panelu pisze NOKIA CANAL DIGITAL
    Z tyłu poza dwoma naklejkami w stylu "not for sale" czy |
    "made in France"-ciężko doszukać się jakichś sensownych danych.

Oznaczenia płyty głównej też nie znalazłem.
  • Pomocny post
    #6 3256165
    fireman_jw
    Poziom 11  
    Zerknij tutaj http://search.canaldigital.com/cgi-bin/MsmGo....58&page_id=14025216&query=nokia&hiword=nokia+ czy to taki dekoder.

http://www.canaldigital.se/upload/12367/Anv_manual_MHY-2005.pdf

Sprawdz jeszcze w menu bodajrze ostatnia zakładka, wersje firmware.

Jeśli to Nokia 9321s to jest to odpowiednik stronga 8100
    i thompsona2000A czyli są jeszcze nikłe szanse aby C+ poszła.
    Najlepiej jakbyś miał dobrej jakości zdjęcie płyty głównej.

Jeśli to inna Nokia to niestety:( muszę Cię zmartwić....

P.S
    Jeśli chcesz tuner do oglądania C+ to kup sobie Ferguson 7318 (koszt ok 319zł nowy z gwarancją) i możesz pooglądać więcej niż tylko C+.
    Z zachodu można ewentualnie wziąść Pioniera 1540 gdyż jest to odpowiednik naszego Pioniera BCT-1530.
  • #7 3256459
    Syriusz74
    Poziom 23  
    Zgadza się to ta Nokia.
    Jak kupowałem ten szajs to kierowałem się wyglądem.Do głowy by mi nie przyszło że taki sam wygląd może mieć kilkanaście modeli tunerów kilku firm-bo tam takich podobnych do tej Noki stało kilkanaście tyle ze na froncie każdej inna firma albo żadnej.
    Temat tej Noki jest w zasadzie zamknięty-po prostu wymienię ją na co innego niekoniecznie tuner,szkoda mi czasu na zabawę która ma marne rokowania.
    Był jeszcze Humax 5350 -może to jest warte zachodu i da się wgrać polskie menu i pójdzie na cyfrze?
  • REKLAMA
  • #8 3260920
    fireman_jw
    Poziom 11  
    Witaj

Na tym modelu mozesz sobie tylko liste kanałów zmieniac i tyle, to typowy model viaccess, czyli karty cyfry nie obsługuje.

tym humkiem możesz ogladac sobje kanaly fta lub wyżucic go do kosza i zakupic inny model ,bez urazy ale na tym humaxie niczego nie zwojujesz.jedyny humax który teraz da sie patchowac i cos konkretnego z niego wycisniesz to był i jest i zostanie humax irci 5400 oraz irci 5400 z plus ,jesli chcesz sie bawić humaxem proponuje ci ten model, co ma chodzic chodzi na nim .

Moja propozycja kup fergusona 7318 koszt 319zł. i masz roczną gwarancje, a niebaw się w egzotyczne dekodery z zagranicy. Szkoda Twojej kasy.
    Pozdrawiam

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik posiada tuner Cyfry+ i zakupił podobny tuner z zagranicy za 50 zł, który jednak ma inne ustawienia satelitarne i język menu (duński, potem angielski). Podejrzewa, że potrzebne jest wgranie polskiego oprogramowania, ale nie wie skąd je pobrać i jak to zrobić. Po ustaleniu, że tuner to prawdopodobnie Nokia Canal Digital (z procesorem LSI SC2000), okazało się, że jest to model niekompatybilny z kartami Cyfry+ i nie da się na nim wgrać polskiego firmware ani zmienić ustawień satelitarnych. Zalecenia ekspertów to wymiana tunera na modele wspierające Cyfrę+, np. Ferguson 7318 (nowy, z gwarancją) lub Pioneer BCT-1530 (odpowiednik Pioneera 1540 z zachodu). Humax 5350 również nie obsługuje kart Cyfry+ i nie da się go skutecznie zmodyfikować; jedynie modele Humax IRCT 5400 i IRCT 5400 z Plus mają możliwość patchowania. Podsumowując, tunery sprowadzane z zagranicy o podobnym wyglądzie mogą mieć różne oprogramowanie i brak kompatybilności z polską platformą, dlatego lepiej kupić dedykowany tuner z polskim firmware i wsparciem dla Cyfry+.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA