logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

PCF8583 z ATmega16 - brak aktualizacji czasu, pokazuje 0:0:0, co robić?

miekisz1 23 Lis 2006 18:06 3464 8
REKLAMA
  • #1 3255643
    miekisz1
    Poziom 12  
    Mam układzik pcf8583 podpięty do atmega 16 ale niestety gdy czytam godzine pokazuje mi cały czas 0:0:0

Adres zczytałem

Korzystałem ze schematu z edw. A nóżkę int podpiąłem do Vcc. Gdy ją odpiąłem i zostawiłem luzem też nic nie dało.

Proszę o pomoc

Dodano po 58 [minuty]:

Dodam jeszcze że gdy zapisze sekundy to później moge je odczytać. Tylko żę się nie zmieniają. Tak jakby coś było w rejestrze poprzestawiane albo może coś z kwarcem??
  • REKLAMA
  • #2 3255876
    Poziom 14  
    Ocena: 13
    Miałem kiedyś podobny problem w moim przypadku kwarc się nie wzbudzał, wymieniłem go i po problemie.
  • #3 3260367
    Booby
    Poziom 14  
    Ocena: 4
    1) Sprawdź czy jest właściwe napięcie zasilania (2.5-6V). Jeśli napięcie na scalaku jest wyższe niż 6V wtedy będzie taki efekt jak u Ciebie.
    2) Sprawdź czy działa oscylator.
    3) Upewnij się, że w rejestrze 'control/status' (bajt 0 w pamięci)
    bity b3, b4, b5, b6, b7 są wyzerowane.
  • REKLAMA
  • #4 3261258
    miekisz1
    Poziom 12  
    Kwarc już wymieniłem. Zaraz spróbuje z wyzerowaniem tych bitów
  • #5 3262687
    miekisz1
    Poziom 12  
    Sprawdziłem też te bity. Są wyzerowane a dalej zegarek nie tyka. Co to może być? Może zegar jest uszkodzony
  • #6 3264342
    Booby
    Poziom 14  
    Ocena: 4
    Udostępnij schemat wg którego podłączyłeś ATmega i PCF.
  • REKLAMA
  • #7 3264860
    miekisz1
    Poziom 12  
    oto schemat
  • REKLAMA
  • #8 3597235
    nicram_ac
    Poziom 11  
    Witam
    u mnie ukladzik dziala ale z pewną modyfikacją tzn. nie mam żadnych diód i baterii ( czyli nie mam podtrzymana bo nie potrzebuje tego) a najwążniejsza zmiana to ten malutki kondensatorek. Ja mam 30pF co nie znaczy że przy 10 nie będzia dziala ale jest on wpięty między końcówka nr.1 PCF-a i MASĘ!!!! a nie zasilanie. to może być caly problem ja pamiętam że przez to nie chcial mi uklad ruszyć ...
    powodzenia:D
  • #9 8158352
    Cubaza
    Poziom 14  
    Ocena: 1
    Przepraszam za odgrzewanie tak starego tematu, ale mam taki sam problem. Mianowicie pcf pokazuje mi same 0. Dodatkowo nie idą nawet sekundy tak jak to było w przypadku powyżej.
    Schemat z którego korzystam:

Problem jest taki, że ten zegarek działał jeszcze tydzień temu. Po tygodniu już nie ruszył :/ Pokazuje same "0".
    Co zdążyłem sprawdzić:
    1) zmiana kondensatora 33pF z połączenia nóżka 1-> VCC na nóżka 1->GND
    2) odczyt rejestru spod adresu "0". Według niego bity od 1 do 7 są wyzerowane. Na początku bit 0 też był wyzerowany a potem się zmienił na 1 i tak pozostało.
    3) Sprawdziłem 3 różne kwarce i 2 różne PCF. Na każdym taki sam efekt przy takim samym działającym jeszcze tydzień temu programie.
    4) Sprawdziłem też kondensator 33pF i wlutowałem nowy. Taki sam efekt.
    5) Zasilanie jest. Z baterii 2,7V z normalnego zasilania 5,04V .

Już nie mam pojęcia co może być źle biorąc pod uwagę, że tydzień temu nie było problemu z tym programem :/ I nie było problemu z tym układem.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Problem dotyczy układu PCF8583 podłączonego do mikrokontrolera ATmega16, gdzie odczyt czasu zwraca stale 0:0:0, a zapis sekund jest możliwy, lecz czas się nie aktualizuje. Sprawdzono poprawność adresu i schemat połączeń, w tym podłączenie nóżki INT do Vcc lub pozostawienie jej niepodłączonej, bez efektu. Wskazano potencjalne przyczyny: niewzbudzający się kwarc, niewłaściwe napięcie zasilania (powinno być 2.5-6V), stan bitów w rejestrze control/status (bity 3-7 powinny być wyzerowane) oraz sposób podłączenia kondensatora do nóżki 1 układu PCF8583 – kondensator 30pF powinien być między nóżką 1 a masą, a nie zasilaniem. Wymiana kwarcu i kondensatora oraz sprawdzenie bitów rejestru nie rozwiązały problemu. W jednym przypadku zegarek działał wcześniej, a po czasie przestał, mimo że program i elementy były niezmienione. Zasugerowano możliwość uszkodzenia układu lub błędu w konfiguracji oscylatora. Prośba o udostępnienie schematu została spełniona, co pozwoliło na dalszą analizę połączeń.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA