logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

PCF8583 z Atmega16 - brak odliczania czasu, problem z rezonatorem i kondensatorem

kapier 18 Maj 2007 16:11 2853 9
REKLAMA
  • #1 3897546
    kapier
    Poziom 11  
    Witam szanowne grono, i proszę o rade:
    Probuje uruchomić tego PCF'ka pod kontrola atmega16 i...nie chce mi tykać.
    Zasilanie ze stabilizatora 5V, A0 do plusa/masy (różnie próbowałem), Pomiędzy OSCI a OSCO kwarc zegarowy, a pomiędzy OSCI a VCC kondensator 33p. Odczyt i zapis przez mikrokontroler bezproblemowy, tylko...nie chce odliczać czasu - zaczyna dopiero po uziemieniu jednej z nóżek rezonatora poprzez dotknięcie czymś metalowym.
    Pytanie, złe podłączony? Kondensator do wymiany? Jakiś inny pomysł?
  • REKLAMA
  • #2 3897760
    Skubik
    Poziom 15  
    Ocena: 2
    Pokaż schemat i program
  • REKLAMA
  • #4 3898033
    autoservice
    Poziom 20  
    Ocena: 16
    program imho OK, wiec lipny kwarc? może na odwrót przylutuj, może obudowę do masy,może 33pF lipny, a może sam pcf8583 lipny? może coś z zasilaniem nie tak, daj 100uF i 100n na zasilaniu.
  • REKLAMA
  • #5 3898126
    kapier
    Poziom 11  
    Kondensatory na zasilaniu są, jutro kupie kwarc i 33pF i będę pokolei wymieniał...mam nadzieję, że to wreszcie ruszy.
  • #6 3898202
    rufuse
    Poziom 15  
    Ocena: 4
    Widzisz ja miałem podobny problem tyle ze moja wina była bo chciałem zrobić zegarek dla siebie na stałe nie miałem podstawki pod układ to wlutowałem układ na stale bez podstawki i chyba podczas lutowania go uszkodziłem.
  • #7 3898972
    johny_w
    Poziom 24  
    Ocena: 64
    Rufuse: Lutowanie bez podstawki to nie problem - chyba że grzejemy go pół godziny lutownicą.

Kapier: A po czym poznajesz że zapis i odczyt są OK? Tzn. że zapisując np. 0x21 do rejestru 0x02 później odczytujesz tą samą wartość? Napisz jak to sprawdziłeś.

Kondensator z OSCI podłącz nie do VCC tylko do masy. Nie jest to może odpowiedź na Twój problem, ale u mnie zastosowanie połączenia z noty powodowało straszne śpieszenie się zegara.

Ponadto spróbuj ustawić częstotliwość I2C nie większą niż 100kHz - ten układ nie lubi wyższych. Podłącz też baterię wg. poniższego rysunku.

W moim przypadku PCF8583 działał (i działa do dziś w 5 układach od prawie dwóch lat) bez jakichkolwiek problemów. Jednak przepięcie kondensatora OSCI z VCC do masy zwiększyło dokładność zegara. Działał również bez baterii. Nie ustawiałem również częstotliwości I2C (nie wiem jaka jest domyślnie w AVR). Gdy przesiadłem się na PCF8563 zaczęły się problemy:

1. Musiałem wstawić baterię - bez tego układ nie ruszał. Wartości się zapisywały, odczytywały, ale nie zmieniały. Po dodaniu baterii coś zaczęło sie dziać.

2. Musiałem ustawić częstotliwość I2C na 100kHz - przy domyślnych ustawieniach wieszała się transmisja (piszę w GCC i korzystam ze sprzętowego I2C, być może bascom podczas problemów z komunikacją ignoruje błędy).

Płytka oczywiście wykonana zgodnie ze sztuką? Żadnych zwarć, przerw, itd.?
    Załączniki:
    • PCF8583 z Atmega16 - brak odliczania czasu, problem z rezonatorem i kondensatorem bez tytułu.JPG (15.08 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #8 3899585
    rufuse
    Poziom 15  
    Ocena: 4
    Jj_Johnys własnie nie był lutowany długo nie wiem czemu tak sie stalo wstawilem drugi w podstawce i ruszył od razu. Pozatym u mnie tez sie spieszy ale wlasnie na odwrót jak dałem Kondensator z OSCI do masy to zegar bardzo mi sie spieszył teraz mam do Vcc tez sie spieszy ale juz nie tak bardzo.
  • REKLAMA
  • #9 3899636
    kapier
    Poziom 11  
    Jj_Johnys: właśnie tak, zapisuje jakąś wartość do rejestru, i zaraz potem odczytuje ją.
    Nie sądzę, żeby brak baterii był przyczyną. Układ w podstawce, płytka IMHO ok.
    Spróbuję jeszcze z tą częstotliwością...
  • #10 4442606
    madziulek
    Poziom 16  
    Ocena: 13
    Witam

Mam identyczny problem więc moje pytanie jest takie-co zrobiłeś że ruszył Ci ten zegarek??

POZDRAWIAM

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Problem dotyczy uruchomienia układu PCF8583 pod kontrolą mikrokontrolera Atmega16, gdzie zegar nie odlicza czasu prawidłowo. Układ jest zasilany stabilizowanym napięciem 5V, kwarc zegarowy podłączony między nóżkami OSCI i OSCO, a kondensator 33pF między OSCI a VCC (lub masą). Odczyt i zapis rejestrów przez mikrokontroler działają poprawnie, jednak zegar zaczyna działać dopiero po uziemieniu jednej z nóżek rezonatora przez dotknięcie metalem. Wskazano możliwe przyczyny: błędne podłączenie kondensatora (zalecane podłączenie do masy, nie do VCC), uszkodzony lub źle dobrany kwarc, wadliwy kondensator, problemy z zasilaniem (zalecane dodanie filtracji 100uF i 100nF), a także potencjalne uszkodzenie układu podczas lutowania bez podstawki. Zalecane jest ograniczenie częstotliwości I2C do 100kHz, gdyż wyższe mogą powodować problemy z PCF8583. Wymiana kwarcu i kondensatora oraz poprawne podłączenie elementów zegara powinny rozwiązać problem. Brak baterii podtrzymującej nie jest uznawany za przyczynę problemu w tym przypadku.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA