logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Unitra Estrada 207 AR - niedziałające klawisze d i piski w głośnikach

trebor_d 23 Lis 2006 21:22 3543 2
REKLAMA
  • #1 3256514
    trebor_d
    Poziom 15  
    Ocena: 15
    Witam wszystkich Elektrodowiczów!

Dziś z kolegą przetrząsnąłem licealną rupieciarnie i znaleźliśmy tam okropnie ciężkie klawisze zwane Estrada 207 AR.

Organy działają, jednak nie wszystko wydaje się do końca sprawne, np klawisze dźwięku "d" we wszystkich oktawach nie działają (czasami zaskakują na jakiś czas, potem przestają). Oprócz tego potencjometry nie do końca są sprawne (ale z tym akurat sobie poradzę bez większego problemu jakimś środkiem do potencjometrów).

Poza tym, po przesunięciu suwaków odpowiedzialnych za klawiaturę basową (tą dolną) w pozycje inną niż "0" w głośnikach pojawia się straszny pisk (bodaj po przesunięciu tych oznaczonych 4' i 16', te pozostałe można przesunąć - drugi i czwarty potencjometr suwakowy patrząc od lewej odpowiedzialny za klawiaturę basową).

Ponadto niektóre efekty chyba nie do końca działają, ale tego nie jestem pewien, bo pierwszy raz mam do czynienia z tym urządzeniem. Jeżeli ktoś jest mi w stanie pomóc będę niezmiernie wdzięczny!
  • REKLAMA
  • #2 3257289
    chaka
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 100
    Jesli masz czas i ochote to lap sie za narzedzia i reperuj stary sprzet, pewnie usterki sa drobne i latwe do usuniecia. Pisk pojawai sie bo cos sie wzbudza - moze to byc wina uszkodzonych potencjometrow. Jesli jestes muzykiem to moze ukrecisz z tego jakies ciekawe brzmienie:)
  • #3 3268905
    trebor_d
    Poziom 15  
    Ocena: 15
    Owszem, brzmienie można wyciągnąć całkiem niezłe, ale przede wszystkim (poza tym piskiem) martwi mnie brak dźwięku "D". Czy ktoś wie co z tym można zrobić i czy może spotkał się już z takim problemem?
REKLAMA