logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Pace 60-kanałowy tuner SAT - pilot nie działa przy żarówkach Osram

Tolo350 24 Lip 2002 19:23 3163 4
REKLAMA
  • #1 28951
    Tolo350
    Poziom 13  
    Ocena: 2
    Witam.
    Jestem nieszczęśliwym posiadaczem tunera SAT Pace 60ileśtam (stary 60-cio kanałowy tuner sterowany wyłącznie z pilota). Problem polega na tym: pilot działa normalnie w oświetleniu dziennym i po ciemku, natomiast po włączeniu światła w pokoju (żarówki energooszczędne osrama) pilot przestaje się komunikować z tunerem. Inne sprzęty działają normalnie. Proszę o podpowiedź co to może być.
    Pozdrawiam - Tomek.
  • REKLAMA
  • #2 28953
    c+kozy
    Poziom 14  
    Ocena: 5
    Tuner bardzo mocno reaguje na obce promienie podczerwone a widocznie żarówka takie emituje. Kiedyś dawno montowałem ten tuner i jak zobaczył słońce to przestał reagować na pilota. Wydaje mi sie że zasłonięcie tunera przed żarówką powinno załatwić sprawę i bardzo łatwo to przetestować poprostu ja wyłącz i sprawdź :)
  • REKLAMA
  • #3 28957
    Tolo350
    Poziom 13  
    Witam.
    Niestety, osłonięcie przed sztucznym światłem samego odbiornika podczerwieni w tunerze nic nie daje, natomiast po osłonięciu całego toru podczerwieni (pilota i odbiornika) jest ok. Ponadto w dzień przy oświetleniu słonecznym wszystko działa. Kiedyś przy zwykłych żarówkach też wszystko było w porządku. Czy osramy mogą być tak silnym źródłem podczerwieni??? Inne graty działają poprawnie.
    Pozdrawiam - Tomek.
  • REKLAMA
  • #4 28971
    c+kozy
    Poziom 14  
    Ocena: 5
    Przypomniało mi się jak kumpel wyminił w warsztacie wszystkie żarówki na energo oszczędne i robili trzy dni ze sprawnym tv i nie mogli dojść co sie dzieje bo były same cuda aż po tzrech dniach orzypadkowo zgasili światło i TV zaczął działać poprawnie. Żarówki te poleciały daleeeko przez okno :lol: tak skończyła się modernizacja oświetlenia w warsztacie. :sm11: W twoim przypadku będzie podobnie. Myślę że dołozenie dodatkowego filtra przed odbiornikiem powinno cos zaradzić .
  • #5 28981
    Tolo350
    Poziom 13  
    Właśnie nad tym się zastanawiałem (tzn. nad dodatkowym filtrem; żarówek nie wyrzucę-są drogie a mam ich w pokoju 5 szt. :-)))
    Dzięki i pozdrawiam - Tomek.
REKLAMA