logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak opisać pole elektromagnetyczne anten radiowych?

zaklinacz7 24 Lis 2006 19:11 1692 8
REKLAMA
  • #1 3259400
    zaklinacz7
    Poziom 11  
    witajcie,

dostałem do opracowania temat: pole elektromagnet. anten radiowych;
    co można opisywać w takim temacie, pisał ktoś już cos na taki temat,
    prosze o pomoc:D

pozdrawiam:D
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 3262907
    zaklinacz7
    Poziom 11  
    czy można tu mowić o falach elektromagnetycznych??
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 3262993
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #5 3265509
    zaklinacz7
    Poziom 11  
    mam jeszcze takie pytanie: czy antenami radiowymi i telewizyjnymi jest np dipol?

pozdr.
  • REKLAMA
  • #6 3266233
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #7 3276323
    zaklinacz7
    Poziom 11  
    Alex2 - a symulowales juz cos w tym programie, jak pokazac pole od najprostszej anteny np. kawalka prętu, Yagi albo dipola, patrze na manuala i nic mi nie mowi

;)
  • Pomocny post
    #8 3276626
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #9 3276937
    zaklinacz7
    Poziom 11  
    :D

troche sie rozjaśniło, wlaśnie zasymulowalem jakąs antenke, mam tylko pytanie, jak otworze jakis plik dla konkretnej anteny, każda z nich ma jakąś częstotliwość f, czy to jest częstotliwość na jaką została zaprojektowana dana antena, tak jak np. w radio, że kupuje antene na FM tj. od 88-108 MHz?
    A to że niektore pliki nie chcą sie symulować, to jest to o czym mowileś, że program jest w demie?
    Ogólnie to musze powiedzieć, że cały proces liczenia bardzo długo trwa, mam procesor 1.8GHz athlon i pasek bardzo długo leci, to jest normalne?

Thnx

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy opisu pola elektromagnetycznego anten radiowych, w tym fal elektromagnetycznych oraz typów anten stosowanych w radiokomunikacji i telewizji. Wskazano, że anteny radiowe i telewizyjne, takie jak dipol, są podstawowymi elementami systemów antenowych. Dipol półfalowy i ćwierćfalowy mają długość odpowiadającą połowie lub ćwierci długości fali odbieranej, co można obliczyć ze wzoru c = λ * f. W telewizji popularne są układy antenowe, np. antena Yagi-Uda, która składa się z dipola (wibratora), kilku direktorów oraz reflektora, co pozwala na kierunkowe odbieranie sygnału i redukcję zakłóceń. Do symulacji pola antenowego polecano program EZNEC oraz 4NEC, które umożliwiają modelowanie i wizualizację rozkładu pola elektromagnetycznego dla różnych konstrukcji anten, choć wersje demo mają ograniczenia dotyczące liczby elementów i czasu obliczeń. Symulacje uwzględniają częstotliwość projektową anteny, co jest istotne dla poprawnego działania i dopasowania do pasma, np. FM 88-108 MHz. Proces symulacji może być czasochłonny, zależny od mocy obliczeniowej komputera.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA