logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Identyfikacja anteny ze zdjęcia i schemat budowy, materiały, częstotliwość

master18 05 Sie 2006 19:16 10046 8
REKLAMA
  • #1 2883863
    master18
    Poziom 12  
    Kto wie jaka to antena i gdzie znaleźć jej schemat budowy i z czego jest zrobiona oraz jak wyliczyć częstotliwość jej nadawania?
    Tylko nie zadawajćie skąplikowanych pytań bo to nie dla mnie, z radiotechniki jestem akurat zielony.

Identyfikacja anteny ze zdjęcia i schemat budowy, materiały, częstotliwość
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 2883884
    kriss51
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 482
    to dipol półfalowy z transformatorem gamma,to dość typowe dopasowanie.niestety z fotki nie umie stwierdzić na jaką czestotliwośc jest ta antena zrobiona,bo nie znam jej wymiarów.może wiesz do jakiego radia jest ta antena podłączona.
  • REKLAMA
  • #3 2883960
    master18
    Poziom 12  
    Mój znajomy chce zbudować taką do swojej częstotliwości konkretnie to 95.1 MHz a wiecie może gdzie znajdę budowę takiej anteny jakiś adres stronki
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #5 2884155
    norbert cbr1
    Poziom 14  
    Ocena: 13
    kolego długosci tego dipola mozesz policzyci ze wzoru 300:(czestotliwosci):2=długosci dipola
    na tym prowizorycznym rysunku masz przykładowy wygląd dipola. Antena dipolowa w polaryzaci pionowej ma charakterystyke dokulna a w polaryzaci poziomemj wykazuje własciwosci kierunkowe
    Załączniki:
    • Identyfikacja anteny ze zdjęcia i schemat budowy, materiały, częstotliwość dipol.JPG (7.67 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #6 2884174
    kriss51
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 482
    ten link co mu podałem ma wzory do obliczenia.
  • #7 2884274
    master18
    Poziom 12  
    Ok o to mi właśnie chodziło wielkie dzięki wam za pomoc
  • REKLAMA
  • #8 2884393
    guliweros
    Poziom 19  
    Ocena: 21
    Niestety wzór podany powyżej i wzór z linku nieco nieprecyzyjne.
    Nie można generalizowac że współczynnik skrócenia to 0.95.
    Będzie on zależał od " smukłości " anteny.
    Choć przy przyjęciu współczynnika 0,95 wielkich błędów nie będzie.
  • #9 2902131
    norbert cbr1
    Poziom 14  
    Ocena: 13
    tu masz troszke o antenach
    Załączniki:
    • anteny.pdf (429.61 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy identyfikacji anteny widocznej na zdjęciu, która została rozpoznana jako dipol półfalowy z transformatorem gamma, typowe dopasowanie antenowe. Ze względu na brak wymiarów anteny nie można jednoznacznie określić jej częstotliwości pracy. Aby obliczyć długość dipola dla konkretnej częstotliwości, np. 95,1 MHz, stosuje się wzór: długość dipola = 300 / częstotliwość (MHz) / 2. Wskazano również, że współczynnik skrócenia anteny (około 0,95) może się różnić w zależności od smukłości anteny, co wpływa na precyzję obliczeń. Podano link do strony z przykładami i wzorami dotyczącymi budowy dipoli: http://www.radiomajonez.md4.pl/technika.php?page=dipole. Antena dipolowa w polaryzacji pionowej ma charakterystykę dookolną, a w polaryzacji poziomej wykazuje właściwości kierunkowe. Poruszono także kwestie materiałów i schematu budowy, jednak szczegóły nie zostały podane, sugerując dalsze poszukiwania na wskazanej stronie.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA