Jack14 - OK,
ale , proszę czytaj ze zrozumieniem:
Cytat: operator po skończeniu rozmowy przysyła informację o tym co chcesz,
koszt, czas - przy instalacji dogaduję z pracownikami centrali operatora czego potrzebuję na kanale D i mi to ustawiają,
abonent otrzyma informację o opłacie takiej jaką zapłaci zgodnie z posiadanym abonamentem!
- no przecież nikt nie przelicza danych na koniec miesiąca! - te czasy już minęły!
dzieje się to w czasie rzeczywistym według zadanych parametrów w centrali,
OPERATOR NIE PRZELICZA KOSZTóW NA KONIEC MIESIąCA -dlatego NATYCHMIAST ma koszt właśnie skończonego połączenia
(które natychmiast jest doliczane do twojego konta)
i może ci je przesłać na wyświetlacz, centralę,
ty u siebie do różnych celów jak najbardziej możesz sobie przeliczać czas na pieniądze, rejestrować przychodzące i takie tam
ale ZAWSZE takie przeliczanie będzie obarczone błędami i NIGDY nie będzie 100% zgodne z rachunkiem od operatora,
ja po kilku awanturach gdzie pokręciła taryfikacja zamówiłem stały
biling i dostaję na płycie co miesiąc pliki 100% zgodne, 100% pewne i nikt mi nie powie że "się taryfikacja pomyliła" i "to nie jego rozmowy".
-nawiasem teraz się zastanawiam czy to nie tańsze (bodaj 8zeta za m/c) od wydawania grubych tysięcy za bufor i program taryfikacyjny ,
a zabawa i tak jest przy wrzucaniu i obrabianiu w exelu?!
wybaczcie odbieg od tematu
Cytat: co do zrealizowanego "połączenia":
kilka postów wyżej kolega pytał dlaczego połączenia nie zrealizowane również pojawiają się w raportach
Dlaczego "celowo" zadałem pytanie ile będzie kosztowało połączenie w planie tp biznes np.: jedna stawka bo np.: 3 sekundowe połączenie kosztuje 0,0085 ale już 7 sek 0,0198333333333333333333333333333333333 ~
(masz taką informację w kanale D łącza ISDN)?
powyżej odpowiedziałem, połączenia niezrealizowane są jednymi z błędów syst. taryfikacji (można to częściowo wyeliminować odrzucając połączenia do 10sek,
oczywiście przekłamie ale i tak przekłamuje)-
biling operatora takich błędów nie ma.
poza tym, dlaczego zastanawiasz się nad problemami operatora jak to liczy? Do faktury jakoś wie co dopisać!
Niech se liczy na liczydle!
Jeszcze raz:
Jedną z informacji na kanale D jest koszt właśnie zakończonego połączenia
- tylko proszę nie pytaj jak to się dzieje i jak to robią
- robią - to fakt nie argument do dyskusji
czy to wykorzystacie czy nie, nie wiem,
te dane jeszcze 2 lata temu dostawałem na trakcie, teraz pewnie jeszcze mogą przesłać zdjęcie ust w czasie rozmowy:D
to ja tyle w tym temacie,
pozdrawiam/mpaolos