logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Siemens Hicom130 - jak ustawić taryfikację kosztów rozmów na ISDN?

wasyl 24 Lis 2006 23:05 2097 21
  • #1 3260385
    wasyl
    Poziom 12  
    Ocena: 27
    Mamy w firmie Hicoma 130 na dwóch dostępach ISDN, zakupiliśmy telbazę z buforem , ale centrala przekazuje do bufora tylko dane o czasie
    rozmowy - jak ją ustawić aby był też koszt czy impulsy z isdna.
    Na aparatach systemowym przy każdym połaczeniu widzę koszt rozmowy.
  • #2 3261784
    art_o
    Poziom 18  
    Ocena: 31
    witaj,

centrala "zrzuca" rekordy z informacją o połączeniu telefonicznym.

W takim rekordzie jest data godzina nr wewn. Linia miejska i numer wybrany i czas połączenia np.:
    06.11.23 13:24 112 02 0228768787 00:03:12

resztę "robi" oprogramowanie (np. contec) Oczywiście musi być ten contec prawidłowo skonfigurowany.

Pozdrawiam:-)
  • #3 3271038
    wasyl
    Poziom 12  
    Wszystko jest OK , gdy czas liczony jest od momentu połączenia , ale u nas jest od chwili wybrania numeru.
  • #4 3273407
    art_o
    Poziom 18  
    a centrala połaczona jest z operatorem przez linie analogowe czy poprzez S0??
  • #5 3273983
    wasyl
    Poziom 12  
    mamy 2 isdn i podłączona jest przez S0, na aparatach systemowym mamy koszty rozmów po połaczeniu z rozmówcą , a na RSie tylko czas.
  • #6 3274447
    art_o
    Poziom 18  
    I przy takim połączeniu czas rozmowy w rekordzie nie jest zgodny z rzeczywistym??
    :-)
  • #7 3274632
    wasyl
    Poziom 12  
    W przypadku braku połaczenia też mam liczony czas rozmowy.
  • #8 3274842
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #9 3275543
    wasyl
    Poziom 12  
    rekord kończy się na 66, po czasie rozmowy 54-62 mam pusto i na końcu @@. - może długość rekordu trzeba zwiększyć ?
  • #10 3276154
    Jack14
    Poziom 38  
    Ocena: 175
    A może sprawdzić czy rekord jest dopasowany prawidłowo w Contecu?

ps

jeśli jest to nowa wersja Telbazy to może warto spróbować czegoś takiego jak automatyczne dopasowanie rekordu.

Centrala wysyła (powinna) wysyłać do bufora rekord (jeśli tak jest zaprogramowana centrala) tylko połączenia które doszły do tzw. "skótku" (czyli po zgłoszeniu abonenta wywoływanego).
    Zadaniem bufora jest gromadzenie tych danych a oprogramowanie dołączone do niego prawidłowe ich interpretowanie i przeliczanie.

Pozdrawiam
  • #11 3277823
    art_o
    Poziom 18  
    Przede wszystkim należy tak zaprogramować HICOMa aby "zrzucał" tylko prawidłowe rekordy - czyli z rzeczywistym czasem trwania połączenia (da się to zrobić!!!, nie pamiętam w tej chwili jak, trzeba by zajrzeć do dokumentacji).

Druga sprawa - w Hicomie 130 (z tego co pamiętam) to format rekordu ustawia się w centrali w bardzo szerokim stopniu tzn. programowo określa się jakie dane i w jakiej kolejnosci mają być wypisywane dlatego sugeruję aby były tylko niezbędne czyli:
    data godzina LM LW "czas trwania rozmowy" "numer wybrany"

Dopiero teraz należało by zaprogramować CONTECa.

Dodano po 10 [minuty]:

Pisałeś, że masz bufor - w takim razie programowanie sprowadza się tylko do ustawienia parametrów transmisji (centrala <-> bufor) myślę tutaj o buforze BU mini.
    Jeżeli masz bufor CB (starszy sprzęt) to należy jeszcze ustawić tzw parametry SMDR.

W BUmini zapisywane jest wszystko co "zrzuci" centrala i dopiero program TELBAZA analizuje te rekordy (więc w TELBAZIE ustawia się parametry SMDR)

Parametry SMDR to informacje które "opisują" w którym miejscu w rekordzie jest "data - rrrr.mm.dd", "godzina - 13:54:24", "czas rozmowy - 00:03:28" itp.

Program telbaza w oparciu o numery kierunkowe i czas trwania połączenia powinien obliczyć cenę za połaczenie (centrala nie jest w stanie prawidłowo zrzucić ceny za połączenie ponieważ płacimy za każdą sekundę połaczenia.

powodzenia
  • #12 3283597
    mpaolos
    Poziom 11  
    Ocena: 2
    Witam,
    jeżeli widzisz koszt rozmowy po jej zakończeniu, to faktycznie takie info przychodzi z ISDN, a centrala nie przekazuje dalej lub Contec nie "wie"(nie ma ustawione) w którym miejscu rekordu są te dane.

Sugeruje podłączyć komputer pod centrale po COM (bez bufora), odpalić terminal i zobaczyć co centrala "wypluwa" po skończeniu połączenia.
    Jeśli doszukasz się tam kosztu rozmowy(jaki był będziesz widział na wyświetlaczu), trzeba poprawić SMDR, jeśli nie - trzeba ustawić wysyłanie tych danych w centrali (w zasadzie domyślnie te dane powinny być przepuszczane przez centrale na com do taryfikacji, no ale może ktoś coś pogrzebał).

pozdrawiam/mpaolos
  • #13 3293959
    wasyl
    Poziom 12  
    Wszytko pięknie i doszedłem do tego , że w rekordach wystawianych przez centralę na port rs nie ma nic na temat kosztów, mam datę połaczenia, numer wybierany , translację przez którą było zestawione połaczenie i czas rozmowy. Pozostaje teraz pobawić sie z hicomem i wymusić mu aby potrzebne dane pokazały się w rekordach taryfikacyjnych , ale tu nie mam żadnych narządzi potrzebnych do tego.
    Może są gdzieś jakieś programy do konfiguracji centralki po RSie ?
  • #14 3294005
    Jack14
    Poziom 38  
    Oj chyba nie czytałeś mojego postu.
    Jeśli otrzymujesz "rekord" danych taryfikacyjnych typu:
    - z jakiej linii
    - którą linia
    - o której (data i czas)
    - czas trwania

(tak to wygląda w przybliżeniu)

to resztę zrobi program dołączony do Conteca a nie centrala.

Pozdrawiam
  • #15 3314018
    mpaolos
    Poziom 11  
    ok,
    ale MUSISZ mieć program do konfiguracji centrali, uprawnienia, linie i reszta, i tam trzeba pozaznaczać i zapisać by wypluwała dane których sobie życzysz,
    no to jest podstawa - oprogramowanie serwisowe

a oprogramowanie taryfikujące jesli przychodzi koszt od operatora-tak naprawdę nie musi nic liczyć, czemu? bo zazwyczaj się myli, coś tam, ale się myli, jest pożyteczne do wydruków i organizacji danych-napewno nie do kolejnego "liczenia" kosztów które dostajesz od dostawcy usług(dostawca się nie pomyli bo na tej podstawie wystawia fakturę)!

pozdrawiam/mpaolos
  • #16 3316958
    Kamel81
    Poziom 12  
    Ocena: 6
    Jack14 ma rację. Pozostało Ci tylko prawidłowo skonfigurować program TelBaza Conteca.
  • #17 3584667
    wasyl
    Poziom 12  
    Stanęło na tym że mam dokładne rekordy , które wypluwa Hicom - niestety brak jest danych o taryfikacji , a jedynie czas rozmów i do tego "wszystkich" , także tych które nie doszły do skutku .
  • #18 3694744
    wasyl
    Poziom 12  
    Dziękuje wszystkich za pomoc, teraz pozostała mi zmiana konfiguracji hicoma tak , aby na porcie RS były potrzebne informacje.
  • #19 3703374
    Jack14
    Poziom 38  
    Nie wiem jak to wygląda w 130 ale w 150 jest naprawdę niewielkie pole do zmian formatu CDR.

ps

do kolegi "mpaolos" jeśli opłata jest wyświetlana i przesyłana do centrali (bez przeliczania) to proszę mi wytłumaczyć jaką informację o opłacie otrzyma abonent (centrala),który ma abonament np.: TP Biznes (zaliczanie sekundowe) jeśli jego połączenie trwało 8 sekund (o pakiecie darmowych minut nie wspomnę).
    Trzeba wiedzieć o czym się pisze na łączu ISDN otrzymujesz informację o tym że połączenie doszło do tzw. "skutku" a jaką kwotę będziesz naliczał zależy od konfiguracji programu taryfikacyjnego.

Wysłałem info na priv.
  • #20 3720356
    mpaolos
    Poziom 11  
    używam Hicom150 (30B+D), alcatel 4200 (4x2B+D),
    moje wnioski są na podstawie rzeczywistych obserwacji,

operator po skończeniu rozmowy przysyła informację o tym co chcesz,
    koszt, czas - przy instalacji dogaduję z pracownikami centrali operatora czego potrzebuję na kanale D i mi to ustawiają,

abonent otrzyma informację o opłacie takiej jaką zapłaci zgodnie z posiadanym abonamentem!
    - no przecież nikt nie przelicza danych na koniec miesiąca! - te czasy już minęły!
    dzieje się to w czasie rzeczywistym według zadanych parametrów w centrali,
    jak ma biznes to po biznesowemu,
    jak ma darmowe minuty, to jeśli je ma, dostanie koszt 0zł po skończeniu rozmowy,

u mnie powyższe działało na ISDN 30B+D przez 6mcy, dokąd nie zostały uruchomione VPN - to jedyny wyjątek techniczny który znam (poza lenistwem techników na centralach),
    teraz niestety dostaję tylko czas połączenia, ponieważ VPN nie jest usługą dla zwykłego "Kowalskiego"(każdy VPN to inne koszty połączeń), przynajmniej na dziś,
    możliwe że też kiedyś zaimplikują spowrotem dla mnie informację o kosztach na bieżąco

pozdrawiam/mpaolos

ps. jeśli chodzi o tzw. "skutek" zrealizowania połączenia, oferowały to już 15 lat temu centrale pentaconta poprzez zwrot pętli, (do dziś jest to jeden ze sposobów informacji na liniach analogowych) nie potrzebując łącz cyfrowych (ISDN) o których rozmawiamy.

mam nadzieję że powyższy, myślę wyczerpujący wywód, upewnił niektórych że jednak wiem o czym piszę (się wypowiadam)
  • #21 3721049
    Jack14
    Poziom 38  
    Nie było moim celem negowanie twojej wiedzy tylko przedstawienie w wielkim skrócie do czego służy bufor taryfikacyjny wraz z dołączonym oprogramowaniem.
    Napisałeś że przeliczanie połączeń na koniec miesiąca to przeżytek, jeśli tak uważasz to moje pytanie jest takie:
    - w jaki sposób robisz wydruki o połączeniach (bo wygląda na to że jakiegoś bufora jednak używasz albo zrzucasz bezpośrednio do komputera który co oczywiste musi być cały czas włączony),
    - w jaki sposób naliczasz kwoty brutto i netto za jedno połączenie (jeśli nie używasz programu taryfikacyjnego "kalkulatorem")
    - jak archiwizujesz stare dane taryfikacyjne (szczegółowe np. za zeszły miesiąć)
    - jak (jeśli jest taka potrzeba) zapisujesz dane o połączeniach przychodzących

to kilka ważniejszych funkcji jakie spełnia bufor taryfikacyjny.

ps

co do zrealizowanego "połączenia":
    kilka postów wyżej kolega pytał dlaczego połączenia nie zrealizowane również pojawiają się w raportach
    Dlaczego "celowo" zadałem pytanie ile będzie kosztowało połączenie w planie tp biznes np.: jedna stawka bo np.: 3 sekundowe połączenie kosztuje 0,0085 ale już 7 sek 0,0198333333333333333333333333333333333 ~
    (masz taką informację w kanale D łącza ISDN)?
    Pytanie oczywiście retoryczne.

Pozdrawiam
  • #22 3731954
    mpaolos
    Poziom 11  
    Jack14 - OK,
    ale , proszę czytaj ze zrozumieniem:
    Cytat:
    operator po skończeniu rozmowy przysyła informację o tym co chcesz,
    koszt, czas - przy instalacji dogaduję z pracownikami centrali operatora czego potrzebuję na kanale D i mi to ustawiają,

abonent otrzyma informację o opłacie takiej jaką zapłaci zgodnie z posiadanym abonamentem!
    - no przecież nikt nie przelicza danych na koniec miesiąca! - te czasy już minęły!
    dzieje się to w czasie rzeczywistym według zadanych parametrów w centrali,

OPERATOR NIE PRZELICZA KOSZTóW NA KONIEC MIESIąCA -dlatego NATYCHMIAST ma koszt właśnie skończonego połączenia
    (które natychmiast jest doliczane do twojego konta)
    i może ci je przesłać na wyświetlacz, centralę,
    ty u siebie do różnych celów jak najbardziej możesz sobie przeliczać czas na pieniądze, rejestrować przychodzące i takie tam
    ale ZAWSZE takie przeliczanie będzie obarczone błędami i NIGDY nie będzie 100% zgodne z rachunkiem od operatora,

ja po kilku awanturach gdzie pokręciła taryfikacja zamówiłem stały
    biling i dostaję na płycie co miesiąc pliki 100% zgodne, 100% pewne i nikt mi nie powie że "się taryfikacja pomyliła" i "to nie jego rozmowy".
    -nawiasem teraz się zastanawiam czy to nie tańsze (bodaj 8zeta za m/c) od wydawania grubych tysięcy za bufor i program taryfikacyjny ,
    a zabawa i tak jest przy wrzucaniu i obrabianiu w exelu?!
    wybaczcie odbieg od tematu

Cytat:
    co do zrealizowanego "połączenia":
    kilka postów wyżej kolega pytał dlaczego połączenia nie zrealizowane również pojawiają się w raportach
    Dlaczego "celowo" zadałem pytanie ile będzie kosztowało połączenie w planie tp biznes np.: jedna stawka bo np.: 3 sekundowe połączenie kosztuje 0,0085 ale już 7 sek 0,0198333333333333333333333333333333333 ~
    (masz taką informację w kanale D łącza ISDN)?

powyżej odpowiedziałem, połączenia niezrealizowane są jednymi z błędów syst. taryfikacji (można to częściowo wyeliminować odrzucając połączenia do 10sek,
    oczywiście przekłamie ale i tak przekłamuje)- biling operatora takich błędów nie ma.
    poza tym, dlaczego zastanawiasz się nad problemami operatora jak to liczy? Do faktury jakoś wie co dopisać!
    Niech se liczy na liczydle!
    Jeszcze raz:
    Jedną z informacji na kanale D jest koszt właśnie zakończonego połączenia
    - tylko proszę nie pytaj jak to się dzieje i jak to robią
    - robią - to fakt nie argument do dyskusji
    czy to wykorzystacie czy nie, nie wiem,
    te dane jeszcze 2 lata temu dostawałem na trakcie, teraz pewnie jeszcze mogą przesłać zdjęcie ust w czasie rozmowy:D

to ja tyle w tym temacie,

pozdrawiam/mpaolos

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono problem konfiguracji centrali Siemens Hicom 130 podłączonej do dwóch łączy ISDN (S0) w celu uzyskania pełnych danych taryfikacyjnych, w tym kosztów rozmów, przesyłanych do bufora Telbaza. Centrala standardowo przekazuje rekordy SMDR zawierające datę, godzinę, numer wewnętrzny, linię miejską, numer wybrany oraz czas trwania połączenia, jednak brak jest w nich informacji o kosztach czy impulsach taryfikacyjnych. Koszty rozmów są widoczne na aparatach systemowych, co potwierdza, że centrala je otrzymuje, lecz nie przesyła ich dalej do bufora. Problem może wynikać z nieprawidłowej konfiguracji formatu rekordów SMDR w centrali lub braku odpowiednich ustawień transmisji danych na porcie RS. Zalecane jest użycie oprogramowania serwisowego do konfiguracji centrali, aby wymusić przesyłanie pełnych danych taryfikacyjnych, a także prawidłowe dopasowanie i konfiguracja programu taryfikacyjnego Telbaza Conteca, który interpretuje i przelicza dane z bufora. Wskazano, że operator ISDN przesyła informacje o kosztach w czasie rzeczywistym po zakończeniu połączenia, a centrala powinna je przekazywać dalej. Dyskutowano także o ograniczeniach formatu CDR w Hicom 130 oraz o konieczności filtrowania rekordów, aby bufor otrzymywał tylko połączenia zakończone skutkiem. Wskazano, że do konfiguracji centrali potrzebne są odpowiednie uprawnienia i oprogramowanie serwisowe, a taryfikacja po stronie operatora jest podstawą rozliczeń, natomiast oprogramowanie taryfikacyjne służy głównie do archiwizacji i raportowania. Wskazano również, że w modelu Hicom 150 format CDR jest mniej elastyczny, a w praktyce operatorzy ISDN dostarczają koszt rozmów zgodny z taryfą abonenta.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA