logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Unitra WS 442 - Lewy kanał gra ciszej i czasem się wyłącza, co sprawdzić?

art_ 25 Lis 2006 14:44 2681 7
REKLAMA
  • #1 3261833
    art_
    Poziom 12  
    Ocena: 2
    Witam, mam oto takie pytanie: posiadam wzm unitra ws 442 lewy kanał gra inaczej od drugiego. Ws 442 ma diody ktore sygnalizuja jak mocno gra dany kanał. na kanale lewym wyraznie jakby było więcej mocy, gdyż zapala się trzecia kreska poziomu mocy, a na prawym dopiero co druga świeci. Druga sprawa to że kanał lewy po prostu czasem się wyłącza :| Gra sobie wzmachol, gra, aż po pewnym czasie się wyłączy i gra tylko kanał prawy. Co może być przyczyną, jeśli coś niedokładnie opisałem to proszę zadać pytanie i odpowiem ;-)

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 3261851
    Kuba19
    Poziom 12  
    Ocena: 18
    a moze masz zle wysterowany wskaznik poziomu sygnalu i to cie myli moze poprostu wskaznik tak pokazuje a wzmacniacz gra normalnie??
  • REKLAMA
  • #3 3261858
    janusz27
    Poziom 30  
    Ocena: 73
    jak chcesz sprawdzic czy ci rowno idzie to podaj na oba wejscia jednakowy sygnal - mono o wartosci 170mV i czestotliwosci 1kHz a nastepnie mierz napiecie na wyjsiach glosnikowych - na jednym i drugim powinno byc mniejwiecej tyle samo.
    Napisz jeszcze skad podajesz sygnal komputer, tuner etc.

To wylanczanie sie kanalu to wyglada mi na zimne luty i wyschniete elektrolity
  • REKLAMA
  • #4 3261954
    art_
    Poziom 12  
    Ocena: 2
    Sygnał podaje z komputera. Może to ma dużo do rzeczy: kiedyś na tym kanale spalił mi się głośnik basowy 60wat, ma to coś z tym wspolnego ?
  • #5 3743039
    adamkaktus
    Poziom 16  
    Ocena: 6
    pewnie się coś nadpaliło.Pozatym mogło polecieć napięcie stałe i się spalił głośnik.Akurat to co pokazuje ten wskaźnik to można raczej uznać za bład bo jak się postarzeje to pokazuje troszkę inaczej.Jak wymienisz na inny typ tranzystora w płytce wskaźnika to już inaczej chodzi...Na moje oko to coś niedobrego się dzieje i niedługo może się sfajczyć.Na głośnikach gra?
  • #6 3743061
    PLEXI
    Poziom 25  
    Ocena: 113
    hmmmm
    a moze podpalily sie tobie rezystory( takie ceramiczne) bodajrze o wartosci 0,47 ohma one znajduja sie przy tranzystorach mocy(przy radiatorze). sprawdz wartosci tych rezystorow, ale miernik wlacz na 2 ohmy by miec dokladny pomiar
  • REKLAMA
  • #7 3743085
    adamkaktus
    Poziom 16  
    Ocena: 6
    e tam poopaliły...te rezystory można zewrzeć nawet :) i nic nie ma prawa się stać jeżeli nie będzie grało w ciężkich warunkach chociaż nie polecam żadnych numeów z nimi robić:) one z resztą ładnie kopcą ale to drut jest....czerwony się zrobi , dym poleci ale dalej śmigają;P

Moderowany przez _PREDATOR_:

Rady:
    - dbaj o styl swojej wypowiedzi
    - nie popełniaj błędów
    - nie zaniżaj poziomu elektroda.pl

• #8 3743098
    PLEXI
    Poziom 25  
    Ocena: 113
    No wlasnie kolego ze one sa bardzo wazne bo pozwalaja dopasowac do siebie dwa tranzystory, poniewaz jeden i drugi nawet jasli sa takiego samego typu i chcialbys je polaczyc rownolegle to musisz dac na wyjsciach obu takie rezystorki.
    Dlatego tez prosze zmierz dokladnie ich wartosc

[_P_]

Podsumowanie tematu

✨ Wzmacniacz Unitra WS 442 ma problem z lewym kanałem, który gra ciszej i czasem się wyłącza. Wskaźnik poziomu mocy na lewym kanale pokazuje wyższą moc niż na prawym, co może być błędem wskaźnika, który z wiekiem działa nieprecyzyjnie. Zaleca się podanie jednakowego sygnału mono o wartości 170 mV i częstotliwości 1 kHz na oba wejścia oraz pomiar napięcia na wyjściach głośnikowych, które powinny być zbliżone. Przyczyną wyłączania się lewego kanału mogą być zimne luty lub wyschnięte elektrolity. Uszkodzenie głośnika basowego na tym kanale mogło spowodować przepływ napięcia stałego, co mogło uszkodzić elementy wzmacniacza. Należy sprawdzić rezystory ceramiczne o wartości około 0,47 Ω przy tranzystorach mocy na radiatorze, które są ważne do prawidłowego dopasowania tranzystorów i mogą ulec uszkodzeniu lub zmianie wartości. Pomiar rezystorów powinien być wykonany miernikiem na zakresie 2 Ω dla dokładności. Wskazówki sugerują, że problem może się pogłębiać i wymagać naprawy elementów wzmacniacza, w tym ewentualnej wymiany tranzystorów wskaźnika lub naprawy połączeń lutowanych.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA