logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Unitra WS432 – brak dźwięku w lewym kanale, na wyjściu 38V po imprezie

woytu89 14 Lut 2007 19:59 1862 6
  • #1 3571807
    woytu89
    Poziom 17  
    Ocena: 3
    witam. mam problem z moja uniterka. a mianowicie wypożyczyłem ja na imprezke i wrócila z niedziałającym lewym kanałem. na wyjściu pokazuje 38V. co moze być tego przyczyna? (że koncowka mocy to normalne, ale co z nia)
  • Pomocny post
    #2 3571858
    marian1981.02
    Spec od sprzętu Unitra
    Ocena: 756
    Jak co z nia ?Masz uszkodzony stopien koncowy i moze sterujacy czyli wymiana tranzystorow.
  • Pomocny post
    #3 3571877
    halotron
    Poziom 15  
    Ocena: 1
    Jeżli zrobiona jest na tranzystorach to najlepiej wymieniać parami i nie wnikać który tranzystor jest dobry.
  • Pomocny post
    #4 3572720
    rubit
    Poziom 16  
    Ocena: 7
    witam sprawdz taksamo rezystory emiterower powinny mieć dokładną wartość:D

Post był raportowany.

Popraw błędy--> REGULAMIN. [hefid]
  • Pomocny post
    #5 3574058
    janusz27
    Poziom 30  
    Ocena: 73
    Taaaa moje gratulacje jeszcze 15 takich postów o wszystkim i niczym i będzie cacy

Do rzeczy:
    Do wymiany cała końcówka mocy - półprzewodniki, koszt niewieliki - tranzystory mocy, drivery, termiczny, wzmacniacz różnicowy. Po wlutowaniu nowych elementów i przed uruchomieniem, najpierw zwiększ rezystancje potencjometru na max, po to żeby zminimalizować wysterownia tranzystorów mocy, prądem spoczynkowym. Nastepne podpinamy się miernikiem na rezystory emiterowe, tylko porządnie, żeby nic sie nie odczepiło i nie zrobiło zwarcia. Następnie włączamy wzmaka i potencjometrem regulujemy taj, aby na rezystorach emiterowych pojawił się spadek napięcia rzędu 20-25mV. Wzmacniacz wyłączamy, zdejmujemy sądy miernika i powinno być OK

Ściągnij sobie schemat z elektrody

Pozdrawiam Janusz
  • #6 3575524
    marian1981.02
    Spec od sprzętu Unitra
    Ocena: 756
    janusz27 napisał:
    Taaaa moje gratulacje jeszcze 15 takich postów o wszystkim i niczym i będzie cacy
    Hmmm tez sie rozpisales niewiadomo po co jak o tych wzmacniaczach i uszkodzeniach jest na elektrodzie tyle postow ze naprawde Twoj tez jest niepotrzebny!
  • #7 3575593
    woytu89
    Poziom 17  
    Ocena: 3
    dziekuje Wam wszystkim. kupie jutro caly komplet i wezme sie za wymiane.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Wzmacniacz Unitra WS432 po imprezie ma problem z brakiem dźwięku w lewym kanale oraz napięciem 38V na wyjściu. Przyczyną jest uszkodzony stopień końcowy mocy, w tym tranzystory mocy i sterujące, które należy wymienić parami. Zaleca się także sprawdzenie rezystorów emiterowych pod kątem ich dokładnej wartości. Cała końcówka mocy powinna zostać wymieniona, obejmując tranzystory mocy, drivery, termiczny oraz wzmacniacz różnicowy. Po wymianie elementów przed uruchomieniem wzmacniacza należy ustawić potencjometr na maksymalną rezystancję, aby ograniczyć prąd spoczynkowy tranzystorów mocy. Następnie miernikiem należy kontrolować spadek napięcia na rezystorach emiterowych, który powinien wynosić około 20-25 mV. Schemat wzmacniacza można znaleźć na forum elektroda.pl.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA